Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kapr na černo

Kapr na černo je nejstarší dochovaný recept na vánočního kapra. Základem jsou porce ryby vařené v osolené vodě a přelité omáčkou ze švestek, kořenové zeleniny, rozinek, mandlí, červeného vína a strouhaného perníku.

Hodnocení receptu je 4,1 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

toprecepty.cz toprecepty.cz

Středně náročný

Doba přípravy 130 min Doba přípravy: 50 min Doba tepelné úpravy: 80 min

130 min (50 min příprava + 80 min tepelná úprava)

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie21 440 kJ /
5 124 kcal
Bílkoviny337,63 g
Tuky321,57 g
Vláknina27,71 g
Cholesterol 1,84 g
Sodík 926 mg
Sůl2,18 g
Sacharidy207,75 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Očištěného, vykuchaného, opláchnutého kapra rozdělíme na dvě půlky a naporcujeme. Krok 2: V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu. Krok 3: Porce ryby vložíme do osolené vroucí vody a zvolna vaříme asi 12-14 minut. Poté vyjmeme porce kapra z vody a uchováváme v teple. Vývar necháme na pozdější použití. Krok 4: Kořenovou zeleninu očistíme, opláchneme a nakrájíme na plátky. Cibuli oloupeme a nakrájíme také na plátky. Krok 5: V menším hrnci připravíme z části másla a mouky světlou jíšku. Krok 6: V jiném hrnci rozpálíme zbylé máslo, přidáme do něj cukr, nakrájenou zeleninu a osmažíme dohněda. Do zeleninového základu přidáme na plátky nakrájený citron, přilijeme ocet, vývar z kapra a promícháme. Krok 7: Základ na omáčku zahustíme připravenou jíškou, prošleháme metličkou a přidáme strouhaný perník, divoké koření a povidla. Za častého míchání vaříme zvolna nejméně 1 hodinu. Krok 8: Než se omáčka povaří, propláchneme a spaříme rozinky a mandle, které oloupeme od slupky a nakrájíme na nudličky. Švestky nakrájíme nadrobno a uvaříme doměkka. Krok 9: Povařenou omáčku dosolíme, ochutíme ji červeným vínem, cukrem a procedíme hustým sítem. Jako vložku přidáme připravené rozinky, mandle a švestky. Krok 10: Kapra servírujeme přelitého omáčkou a jako přílohu volíme houskové knedlíky.

TIP: Desatero rad na téma kapr

Zveřejněno 16. 2. 2008

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Kapr na černo

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4Q6

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Kapr na černo

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4Q6

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Tuto úpravu kapra jsem dělala poprvé a musím říci, že jsme si pochutnali:-p. Recept jsem si ale trošku upravila. Kapra jsem nevařila, ale upekla na másle a připravenou omáčkou polila. Jako přílohu jsem zvolila žemlový knedlík od Doogy. Mana nebeská:-p:yes:
+1 bodík:yes:

Do omáčky jsme přidali černé pivko (2 dcl) panáka slivovice a byla to mňamka (rozinky na noc namočte v brandy, koňaku nebo rumu). I děcky mlaskala!
P.S.: Zbytek slivky jsme dopili a bylo nám báječně svátečně (byla to 3,5l 60% Sudličkova pálenka)...to byla jízda! Lodní kuchař DJ Jimmy :-D

Vylosoval jsem si před 3 léty na závěrečné zkoušky v oboru kuchař-číšník a podle komise na výbornou takže prošel :-) Moc dobré ;-)

omacka s kaprikem ,namka.:yes:

Takovoudle omáčku jsem dělala poprvé a je vynikající. :yes:

Tématické fráze:
kapr recepty, recepty kapr, kapr recept, recept na kapra, recept kapr, kapr na švestkách, kapr na černém pivu, recepty z kapra, recepty na kapra, ryba na černo, kapr se švestkovou omáčkou, kapr načerno, kapr, omáčka z kapra, jak udělat kapra, kapr na, omáčka na černo, jak upéct kapra, recepty-kapr, jak uvarit kapra

Suroviny:
kapr, zelenina kořenová, cibule, máslo, mouka hladká, cukr krupice, citron, ocet, perník, koření nové koření, pepř celý, bobkový list, povidla švestková, rozinky, mandle, víno červené, švestky sušené, sůl

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu