Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Knedlíky podávané jako příloha jsou v naší české kuchyni mimořádně oblíbené a přestože se mnozí vyhýbají jejich nadměrné konzumaci, těžko by se našel někdo, kdo si je alespoň občas s chutí nedopřeje. Na výběr je mnoho typů knedlíků a také celá řada receptů, které se v rodinách předávají jako oblíbený poklad.

Knedlíky nás báječně zasytí, jsou chutné a vydatné. Jejich využití je poměrně univerzální, můžeme je připravit k omáčce i k dušené zelenině, hodí se k masu, některé se dokonce plní. Do bramborových těst, které tak dobře uměly naše babičky, se přidávají předem uvařené nebo dokonce syrové brambory. V našem výběru se zaměříme na knedlíky připravované naslano.

1/15

    1 z 15

    Jemné domácí houskové knedlíky

    Jemné domácí houskové knedlíky Video

    Houskové knedlíky jsou oblíbenou a tradiční českou přílohou, bez které si mnoho jídel ani nedovedeme představit. Tento recept je popsán srozumitelně i pro začátečníky, kteří ještě nemají velké zkušenosti s vařením. Recept je doplněný spoustou rad a vychytávek.

    2 z 15

    Dobré bramborové knedlíky - podrobně

    Dobré bramborové knedlíky - podrobně Video

    Podrobný postup výroby domácích bramborových knedlíků usnadní jejich přípravu i těm, kteří je budou zkoušet poprvé. Brambory je potřeba dopředu uvařit a pak nastrouhat najemno. Potom k nim stačí přidat jen několik surovin, z tohoto těsta se musí knedlíky dát co nejdříve vařit, protože stáním řídne.

    3 z 15

    Kynuté knedlíky, které se vždy povedou

    Kynuté knedlíky, které se vždy povedou Video

    Knedlík by podle tradice měla umět každá žena ještě před svatbou. Vhodným receptem pro začátečníky je např. tento recept na kynuté knedlíky, které se vždy povedou. Jsou nejen skvělé na chuť, ale také krásně nadýchané.

    4 z 15

    Bramborové knedlíky plněné uzeným masem

    Bramborové knedlíky plněné uzeným masem Video

    Oblíbené jsou také knedlíky plněné náplní třeba z uzeného masa nebo ze škvarků. Vypadají složitě, ale jsou docela snadné. S těstem, ve kterém jsou brambory, je potřeba pracovat rychle, protože stáním brzy řídne. Tyto knedlíky uměly perfektně naše babičky.

    5 z 15

    Knedlík houskový jednoduchý a rychlý

    Knedlík houskový jednoduchý a rychlý Video

    Houskové knedlíky si přejí umět všechny mladé kuchařky, dobrým vzorem pro ně může být právě tento "začátečnický" knedlík, který je jednoduchý a rychlý. Knedlíky se nenechávají kynout, protože je v nich prášek do pečiva, který jim dodává potřebnou kyprost.

    7 z 15

    Bramborové knedlíky, které mě dostaly...

    Bramborové knedlíky, které mě dostaly... Video

    Na toto jednoduché bramborové těsto budete potřebovat kromě předem uvařených brambor ještě polohrubou mouku, vajíčka, sůl a kypřicí prášek. Přidejte také trochu octa, tak to dělaly naše babičky. Knedlíky podle tohoto receptu jsou po uvaření uvnitř krásně kypré a suché.

    8 z 15

    Špekové rohlíkové knedlíky

    Špekové rohlíkové knedlíky Video

    Zajímavostí jsou špekové rohlíkové knedlíky, které se báječně hodí ke kysanému zelí, špenátu, pečenému masu i guláši. Jsou poměrně vydatné, proto se dají použít jako hlavní jídlo i jako příloha. Do těsta na knedlíky patří špek a uzené maso orestované na cibulce společně s nakrájenými rohlíky.

    9 z 15

    Bramborový knedlík od maminky

    Bramborový knedlík od maminky Video

    Jednoduché těsto na bramborové knedlíky poslouží nejen na obyčejné knedlíky, ale také na plněné knedlíky nebo krokety. Těsto se skládá jen z několika surovin, potřebovat budete předem uvařené brambory, krupici, hrubou mouku, 2 vajíčka a samozřejmě sůl. Knedlíky zkontrolujte, aby se při vaření nepřichytily ke dnu hrnce.

    10 z 15

    Domácí houskový knedlík

    Domácí houskový knedlík Video

    Příprava houskového knedlíku z kynutého těsta trvá sice trochu déle, ale pokud se vyzbrojíte trpělivostí a necháte těsto řádně vykynout, odměnou vám bude tento knedlík nadýchaný jako obláček. Báječně se hodí k omáčce, která se do něj krásně vsákne.

    11 z 15

    Hrníčkové knedlíky malinko jinak

    Hrníčkové knedlíky malinko jinak Video

    Postup vaření hrnečkových knedlíků je přece jen trochu jiný a dalo by se říct, že zábavnější. Těsto je potřeba dát do předem vymazaných hrnečků, každý hrneček je vlastně jedna porce. Hrnečky s těstem vložte do hrnce s vodou a nechte vařit, po uvaření knedlíky jednoduše vyklepnete a nakrájíte.

    12 z 15

    Houskové knedlíky z prášku do pečiva

    Houskové knedlíky z prášku do pečiva Video

    Knedlíky nakypřené práškem do pečiva mají snadnou a rychlou přípravu, ale přitom chutnají báječně. Výsledek je poměrně spolehlivý a knedlíky mají jemnou chuť. Snadno se mrazí, proto jich můžete rovnou uvařit větší dávku a uložit část do mrazničky do zásoby. Příště díky tomu budete mít uvařeno během chvilky.

    13 z 15

    Kynutý knedlík

    Kynutý knedlík Video

    Kynuté knedlíky vařené nad párou jsou nadýchané jako peří a chutnají báječně, skvěle se hodí k omáčkám i k pečenému masu. Postup je určený pro zdatnější kuchařky, ale nemusí se bát ani méně zkušení. K rajské nebo houbové či svíčkové omáčce budou knedlíky moc dobré.

    14 z 15

    Bramborové knedlíky

    Bramborové knedlíky Video

    Bramborové knedlíky jsou klasika, kterou nás učily naše babičky. K těmto knedlíkům se dobře hodí některé omáčky nebo také dušená zelenina, skvěle chutnají se špenátem a vajíčkem, a pokud zůstanou k dalšímu jídlu, jednoduše je ohřejeme nad párou. Stejné těsto lze využít i na sladká jídla, třeba ve spojení s mletým mákem.

    15 z 15

    Karlovarský knedlík

    Karlovarský knedlík Video

    Z karlovarského knedlíku má mnoho začínajících kuchařek obavy, ale náš recept pamatuje i na nezkušené a provede je přípravou krok po kroku, aby vše dobře pochopili. Do knedlíku budou potřeba rohlíky, petrželová nať, muškátový oříšek a také sníh z bílků.

1/15

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli