Babiččina kuchyně: Švestková povidla patřila mezi základní potraviny ve spíži
Švestková povidla jsou jedinečnou sladkou pomazánkou z rozvařeného zralého ovoce. Jsou nedílnou součástí tradičních českých, moravských a slovenských koláčů, buchet a knedlíků a sladkých omáček k masu.
Švestková povidla jsou tmavá a hustá na rozdíl od marmelády, která má díky pektinu rosolovitou konzistenci, jsou v ní znatelné kousky ovoce a je velice sladká. Povidla se bez cukru obejdou a přesto jsou moučníky s nimi stejně sladké jako s cukrem.
Mohlo by vás zajímat
Jak babičky vařily povidla
Když byla nouze o cukr, sloužila švestková, jablečná, hrušková, špendlíková a slívová povidla jako sladidlo. Velkou úrodu ovoce babičky zpracovaly najednou - švestky odpeckovaly, nasypaly do kotle nebo velkého hrnce, zastříkly vodou a pak je vařily několik hodin i celý den, dokud v hrnci nezůstala černá puchýřkující hmota, vonící po švestkách. Postupem doby se do povidel začalo přidávat malé množství cukru a rumu pro delší trvanlivost, vanilka a skořice pro vylepšení chuti nebo citrónová šťáva pro svěží aroma.
Do čeho použít švestková povidla
Bez povidel si neumíme představit spoustu pokrmů - například kynuté blbouny sypané mákem. Tradiční koláče (chodské koláče a frgály), svatební koláčky, šátečky, perníčky nebo bavorské vdolečky jsou oblíbené pro svou voňavou švestkovou náplň. Staročeské lokše s povidly a mákem jsou lahůdkou i v moderních domácnostech. Povidla využijeme do domácí Nutelly, do švestkové omáčky k masu a k vánočnímu kaprovi načerno. Nakyslá i sladká chuť povidel se totiž k masu výtečně hodí.
Jak připravit báječná švestková povidla
Mnoho hospodyněk dává přednost domácím povidlům před kupovanými.
- Povidla z hrnce jsou klasikou, kterou připravujeme i několik hodin. Pomalým vařením a za stálého míchání se odpařuje tekutina, dokud nezbyde jen tmavá, sladká hmota. Při větším množství švestek je míchání velmi důležité.
- Povidla z trouby jsou jednoduchou variantou - švestky s cukrem a citrónovou šťávou vložíme do pekáče a pečeme je, dokud ovoce nezměkne a cukr nezkaramelizuje. Povidla můžeme ještě vidličkou namačkat, aby byla jemnější.
- Povidla bez míchání se připravují s cukrem a octem, s kterým švestky promícháme a necháme je, aby pustily šťávu. Vložíme je do hrnce a pomalounku je vaříme, dokud nejsou hustá a neodpadávají od vařečky.
Dosladíme-li povidla cukrem, budou se chutí podobat marmeládě. Vyzkoušejme povidla bez cukru z opravdu zralých švestek a zjistíme, že jsou dostatečně sladká. Jako konzervant poslouží ocet, kyselina citrónová nebo citrónová šťáva.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře