Bavorské vdolečky od Mišky Kuličky
Připravte si tradiční bavorské vdolečky podle receptu našich babiček. Nadýchané smažené bochánky z bramborového kynutého těsta, na které ani široce roztažená pusa nestačí. Tváře ušmudlané od povidel, nos od šlehačky či tvarohu, to je návrat do dětství.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 7 896 kJ / 1 887 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 61,99 g |
Tuky | 22,30 g |
Vláknina | 19,95 g |
Cholesterol | 432 mg |
Sodík | 101 mg |
Sůl | 0,17 g |
Sacharidy | 349,69 g |
Postup přípravy
Krok 1: V míse promícháme mléko s droždím a cukrem. Necháme 10 minut odležet.
Krok 2: Uvařené a oloupané brambory propasírujeme nebo rozmačkáme. K mléku s droždím přidáme brambory, žloutky a mouku. Důkladně hněteme, alespoň 5 minut. Těsto je lepivé, tak je vhodné na hnětení využít pomocníka jako je robot nebo alespoň ruční mixér s hnětacími háky.
Krok 3: Do těsta dáváme pouze 350 g mouky, zbytek necháme na pozdější tvarování. Pokud do těsta dáme příliš mouky, budeme mít vdolečky tuhé, a to nechceme. Mísu s těstem přikryjeme a dáme na teplé místo kynout, dokud těsto nezdvojnásobí objem (cca 1 hodinu).
Krok 4: Těsto po vykynutí rozdělíme na dílky po přibližně 50 g, vytvarujeme placičky a necháme na pomoučené desce dalších asi 30 minut dokynout.
Krok 5: V hlubším hrnci nebo kastrolu rozpálíme olej na 180 °C a začneme smažit, aby vdolečky nepřekynuly. Před ponořením do rozpáleného oleje ometeme přebytečnou mouku. Zamezíme tím zbytečnému přepalování a tvrdé kůrce. Smažíme pozvolna, po obou stranách dozlatova, celkem asi 5-6 minut.
Krok 6: Po vytažení necháme okapat přebytečný tuk, nejlépe na mřížce nebo na rozprostřeném ubrousku. Ještě vlažné ozdobíme povidly a tvarohem.
Zveřejněno 7. 8. 2021
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Bavorské vdolečky od Mišky Kuličky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4lv0
Moje poznámka
Bavorské vdolečky od Mišky Kuličky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4lv0
Nejnovější recepty
Čokoládové s kytičkou
Přidáno před 4 hodinami
Brambory na smetaně 2
Přidáno před 6 hodinami
Pečená štika s dýní
Přidáno před 10 hodinami
Masové kuličky v zeleninové omáčce s bramborovou kaší
Přidáno před 11 hodinami
Halloweenští duchové s ořechovou náplní
Přidáno před 12 hodinami
Krůtí válečky s mozzarelou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 15 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rychlý ořechový závin
Sladkostiodbarborky před 2 hodinami
Kuřecí prsíčka s hruškou, kešu a červenou řepou
Komtesina před 3 hodinami
Tvarohový koláč se švestkami
Valis před 4 hodinami
Nejlepší špenát
Zaneta23 před 6 hodinami
České buchty
Zaneta23 před 7 hodinami
Gulášovka z mletého masa
trdlo před 8 hodinami
Kynutý houskový knedlík 2
Merylas před 8 hodinami
Sýrovo-brokolicové placky
Eva z HK před 11 hodinami
Ostružinový kynutý věnec
Cejenka před 12 hodinami
Zapečené špagety se sýrem
Lennulinka před 12 hodinami
Suroviny:
brambory,
mouka hladká,
mléko,
žloutek,
cukr,
droždí sušené,
olej,
povidla švestková,
tvaroh
Komentáře (1)