Báječná bramboračka bez tajemství: Odpovíme začátečníkům na časté otázky
Bramboračka je báječné spojení brambor, zeleniny, čerstvých či sušených hub a koření do husté a voňavé polévky. V minulosti se podávala jako součást hlavního jídla spolu s chlebem, plackami nebo bramborami.
Bramboračka, bramborová polévka, bramborka, bračka - to jsou názvy nejoblíbenější české polévky, na kterou neexistuje přesný recept, ale ve výsledku ji každý pozná. Velkou roli v chuti a vůni hrají čerstvé nebo sušené houby a majoránka.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
- Co je vlastně polévka bramboračka
- Co patří do tradiční bramboračky
- Jak připravit houby do bramboračky
- Jak připravit základ bramboračky
- Jak nejlépe zahustit bramboračku
- Jak dlouho se vaří bramboračka
- Čím se dá dochutit bramboračka
- Jakou zeleninu do bramboračky
- Jaké známe varianty bramboračky
- S čím se jí tradiční bramboračka
1
Co je vlastně polévka bramboračka
Bramboračka je tradiční česká, slovenská, polská, maďarská a německá polévka. Každá z uvedených zemí vložila do polévky svou duši. Hustý pokrm se skládal z ingrediencí, které se nacházely v každé domácnosti - výsledkem byla vydatná a přitom levná polévka, která nasytila i velkou rodinu.
2
Co patří do tradiční bramboračky
Důležitou dvojicí v české bramboračce jsou brambory a houby. Chybět nesmí ani cibule, česnek, kořenová zelenina a majoránka s úžasnou vůní, která se line kolem hrnce a láká strávníky ke stolu. Nicméně, co rodina, to jiný recept na bramboračku. Odlišností může být hned několik, ale polévka většinou voní a chutná podobně.
3
Jak připravit houby do bramboračky
Sběr hub znamená, že budeme vařit bramboračku. Houby očistíme, pokrájíme, podusíme na sádle a vložíme do vařící se polévky. Také je můžeme přidat k cibuli a opéct je společně s ní. Sušené houby předem namočíme a přidáváme je až k orestovanému základu - i s tmavou vodou, ve které se máčely.
4
Jak připravit základ bramboračky
Předem si připravíme houby, očistíme, nastrouháme nebo rozkrájíme kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) a oloupané brambory pokrájíme na kostičky. Na sádle zpěníme cibuli, přidáme česnek, zeleninu, houby a spolu vše opékáme, dokud jídlo nezačne vonět a mrkev na povrchu nezesvětlá.
5
Jak nejlépe zahustit bramboračku
Na základ nasypeme hladkou mouku a orestujeme ji, pak ji zalijeme vývarem. Jíšku můžeme připravit i na konci vaření. Začátečníci použijí mouku rozmíchanou ve vodě. Bramboračku je možné zahustit rozmačkanou bramborou vyjmutou z polévky nebo nastrouhanou syrovou bramborou, ale také luštěninami a obilovinami.
6
Jak dlouho se vaří bramboračka
Zeleninu částečně uvaří už restování, proto na to bereme při vaření zřetel. Většinou se řídíme tuhostí brambor - musí být pevné, aby ještě držely tvar, ale tak měkké, aby se jejich okraje už začaly rozpadat. Několik minut potřebuje polévka k provaření po přidání mouky nebo jíšky, aby neměla moučnatou chuť.
7
Čím se dá dochutit bramboračka
Kromě jedinečné chuti hub je v bramboračce nejvíce cítit koření - tradičně majoránka, bobkový list, nové koření, pepř a kmín. Do maďarské a slovenské verze polévky základ poprášíme mletou červenou paprikou, která jí dá tmavou barvu. Zeleninový vývar můžeme nahradit masovým - například z ovaru.
8
Jakou zeleninu do bramboračky
Bramboračka se neobejde bez výrazné chuti hub a kořenové zeleniny - mrkve, celeru a petržele, orestované na základu z cibule a česneku. Další zeleninu můžeme přidat, pokud máme chuť vyzkoušet něco nového - například brokolici, květák, cuketu a dýni, hrášek, kukuřici, řapíkatý celer nebo pórek.
9
Jaké známe varianty bramboračky
Jen málo bramboraček obsahuje maso, protože jde o tradiční zeleninovou polévku. Některé z nich se připravují z brambor a mnoha druhů zeleniny. Jiné mají ve svém základu mletou papriku nebo vůbec neobsahují houby. Bramboračku však připravíme i krémovou, zjemněnou smetanou, nebo se zavařenými noky.
10
S čím se jí tradiční bramboračka
Řidší bramboračku jíme před hlavním jídlem nebo s pečivem jako svačinovou polévku doma i v práci. Hustá polévka slouží jako součást hlavního jídla, když k ní připravíme bramboráky, placky nebo brambory na loupačku. V chladných dnech je bramboračka báječným zahřívacím pokrmem.
Připadá vám restování složité a zbytečné? Dáváte přednost jednodušší polévce? Na jeden recept z mnoha se můžete podívat v našem videu - na bramboračku s houbami, jejíž příprava nemůže být jednodušší:
Komentáře