Česká kuchyně: Co mají Češi nejraději - řízek, svíčkovou nebo knedlo vepřo zelo?
Česká kuchyně je druh kulinářské gastronomie, používané ve střední Evropě. Kvůli své poloze se vyznačuje vydatnými a tučnými jídly - hustými polévkami, smetanovými omáčkami, knedlíky a moučníky z kynutého těsta.
Typicky českou kuchyni reprezentují moderní jídla i taková, která mají svůj původ v minulosti. Recepty na ně se mnohdy předávají z generace na generaci. Složení pokrmů ovlivňuje pěstování různých plodin i chov domácích zvířat, které jsou základem české kuchyně.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
- Co je typické pro českou kuchyni
- Oblíbená jídla české kuchyně
- Co Češi nejraději snídají a svačí
- Jaké polévky mají Češi nejraději
- Obědy a večeře v české kuchyni
- Tradiční moučníky české kuchyně
- Jaké nápoje jsou pro Čechy důležité
- Milované dobroty v české kuchyni
- Jaké jsou regionální české pokrmy
- Jaká cizí jídla zdomácněla v české kuchyni
1
Co je typické pro českou kuchyni
V české kuchyni najdeme jídla, typická pro venkov - s dostatkem masa, ovoce, zeleniny, obilovin, luštěnin a brambor. Najdeme v ní také jídla, která se dříve nazývala sváteční, nedělní - zahuštěné polévky, smetanové omáčky s knedlíky, tučná drůbež, krémové zákusky a moučníky z kynutého těsta.
2
Oblíbená jídla české kuchyně
Nejoblíbenějším triem doma i v restauraci je řízek s bramborami, svíčková s knedlíkem a knedlo vepřo zelo. Mezi ně zaslouženě patří bramboračka, kulajda, uzené se špenátem, rajská a koprová omáčka, pečená husa a kachna se zelím, sladké plněné knedlíky, kynuté koblihy, ovocné koláče a mnoho jiných jídel.
3
Co Češi nejraději snídají a svačí
Před odchodem do školy a do práce tradičně snídáme chléb a rohlíky s máslem, medem, marmeládou nebo se šunkou a sýrem. Zastánci zdravé stravy si oblíbili ovesnou kaši s oříšky a ovocem. V rodině, kde je čas na ranní vaření, milují lívanečky a míchaná vajíčka. Ke svačině máme rádi pečivo, ovoce, zeleninu nebo buchtu.
4
Jaké polévky mají Češi nejraději
Polévka je grunt, říkávaly naše babičky. V teplých dnech přijdou k chuti masové vývary s nudlemi a zeleninové polévky. V chladných dnech se musíme zahřát - volíme zahuštěné polévky (bramboračka), kořeněné polévky (gulášovka), smetanové polévky (kulajda) a husté, vydatné polévky se zavářkami.
5
Obědy a večeře v české kuchyni
Po polévce následuje hlavní chod, kterým bývají oblíbené masové a smetanové omáčky s knedlíky a rýží (například španělské ptáčky, kuře na paprice), dušená a pečená masa (brabci, výpečky, králík) s knedlíky a bramborami, ale i sladké chody jako plněné knedlíky, škubánky a bramborové šišky s mákem.
6
Tradiční moučníky české kuchyně
Mezi oblíbené sladkosti patří nejen knedlíky s ovocem, ale i plněné buchty, smažené koblihy a vdolky, kynuté záviny, bábovky, vánočky, mazance a krásné vánoční cukroví. Koláče a koláčky s oblíbenými náplněmi jsou typické pro venkov, zatímco lidé ve městech preferují sladké zákusky - věnečky, laskonky, štafetky.
7
Jaké nápoje jsou pro Čechy důležité
Na prvním místě žebříčku oblíbených nápojů stojí pivo. Na dalším místě je bílé a červené víno, destiláty všech možných druhů a ovocné likéry a vína, která si lidé připravují sami doma. Oblíbené je mléko, voda se šťávou, ovocné mošty a minerálky. Mnoho lidí stále dává přednost čisté kohoutkové vodě.
8
Milované dobroty v české kuchyni
Česká kuchyně se neobejde bez dobrot, které k ní tradičně patří. Jsou to například zabijačkové pochoutky (jitrnice, tlačenky, ovar, klobásy), které patří k venkovskému folklóru. Jsme národem houbařů a čerstvé a sušené houby také patří do tradičního jídelníčku. Obložené chlebíčky jsou našim národním pokladem.
9
Jaké jsou regionální české pokrmy
Některá jídla patří k tradičním regionálním kuchyním. Například krkonošská kuchyně (kyselo, sejkory, kucmoch), chodská kuchyně (zdobené koláče), jihočeská kuchyně s rybími pochoutkami, pražská kuchyně se šunkou i jiné kuchyně se sýry, pivními recepty, sladkými koláči, bramborovými plackami a mnoha jinými dobrotami.
10
Jaká cizí jídla zdomácněla v české kuchyni
Mnoho pokrmů nemá svůj původ v české kuchyni, ale byly převzaty z jiných kuchyní a velice rychle u nás zdomácněly. Mezi ně patří řízek, štrúdl, boršč, guláš, stejk, párek v rohlíku, halušky, paella nebo všemi oblíbené hranolky. V restauraci i doma si běžně dopřáváme asijská jídla, italské těstoviny a jiné dobroty.
Kdo by neznal české kynuté buchty s tvarohem, mákem nebo povidly? Říká se jim honzovky - stejně jako těm, s kterými šel pohádkový Honza do světa. Zkuste si je připravit podle našeho videa a budete se olizovat až za ušima:
Komentáře