Dortík Esterhazy

MishkaVkuchyni Kuchařka: MishkaVkuchyni

2 ks po 12cm (cca pro 10 lidí) Dorty 8 názorů

Suroviny

pláty (10 ks o průměru 12cm)
6 bílků (nebo 7-M)
125 g lískových ořechů
125 g cukru
40 g hladké mouky
10 g vanilkového cukru
špetka soli
krém
(6 žloutků) (nebo 7-M)
125 g cukru
150 g másla
25 g lískových ořechů
20 g meruňkové marmelády
bílá poleva
50 g moučkového cukru
1 lžička citrónové šťávy
1 lžička teplé vody
čokoládová dekorace
30 g hořké čokolády
1 lžička oleje
Recept si zatím oblíbilo 13 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Lískové oříšky dáme na plechu (spolu se 100 g, které potřebujeme do krému a kolem dortu) o trouby a pečeme při 175°C zhruba 10-15 minut, až se rozvoní a ztmavnou. Lepší je pečlivě sledovat troubu, protože se mohou snadno spálit. Necháme vychladnout.

  2. Je důležité tento krok nevynechat, díky procesu pečení získají ořechy vůni potřebnou pro tento dort.

  3. 75 g ořechů dáme stranou a posekáme (na boky dortu).

  4. Zbytek rozemeleme na prášek, ale pozor, ať to nepřeženete a oříšky nezačnou mít konzistenci spíše másla.

  5. Z mletých ořechů dáme stranou 25 g do krému.

  6. V míse z bílků, cukrů a soli vyšleháme pevný sníh. Opatrně vmícháme ořechy a prosejeme mouku. Těsto spíše jen převracíme, abychom nevyhnali vzduch.

  7. Na pečící papír nakreslíme 10 kružnic o průměru 12 cm. Otočíme papír, těsto rozdělíme do kružnic a lžící opatrně uhladíme.

  8. Pečeme v předehřáté troubě na 160°C cca 15-20 min. Těsto bude vypadat měkké, ale to chceme.

  9. Když se ho dotknete, tak by ale nemělo lepit.

  10. Upečené pláty vyndáme a necháme vychladnout.

  11. Krém se vaří na páře, tudíž je potřeba hrnec a miska, která na něm bude držet, ale nesmí se dotýkat vroucí vody v hrnci. Na dno hrnce tedy dáme vodu a přivedeme k varu.

  12. Mezitím v míse mixérem vyšleháme žloutky s cukrem po dobu asi 30 sec.. Umístíme na páru a za stálého opatrného míchání vaříme 15 min.

  13. Uvařenou směs znovu šleháme 30 sec. mixérem.

  14. Necháme zchladnout na pokojovou teplotu a pomalu začneme vmíchávat máslo.

  15. Jakmile je krém hladký a nadýchaný, přidáme mleté oříšky a zamícháme.

  16. Opatrně sundáme pláty z pečícího papíru a rozdělíme na 2 dortíky po 5 plátech. Všechny pláty slepíme krémem, horní vrstvu položíme spodní stranou nahoru a už nemažeme. Dortíky dáme vychladit do lednice alespoň na 1 hodinu.

  17. Vychlazený dort potřeme na vrchu marmeládou. Stačí tenká vrstva, která pokryje plát. Dáme na 30 min vychladit.

  18. Nejdříve připravíme čokoládu, kterou stačí rozpustit a promíchat s olejem.

  19. V misce rozmícháme ingredience na polevu dohladka. Tato část je velmi ošemetná kvůli konzistenci. Směs musí být krémová, ale ne vodnatá.

  20. Nyní už jen stačí nalít polevu, čokoládou nakreslíme 3 soustředné kruhy, dřevěnou špejlí uděláme několik linek z kraje do středu a v meziprostoru naopak. Boky dortu obložíme sekanými ořechy.

  21. Necháme odpočinout v lednici po dobu 24 hod.

Poznámka

http://www.facebook.com/mishkavkuchyni

Příprava dortu není nijak obtížná, dá se zvládnout, ovšem největší problém mi dělala cukrová poleva nahoře. Najít tu správnou konzistenci, aby netekla dolů a zároveň, aby nebyla příliš hustá a dobře se dělal čokoládový vzor. Předem upozorňuji, že dort je slušná kalorická a sladká bomba, takže jsem dělala pouze ze 6 vajec (originál je z 12) a bohatě to stačí pro 10 lidí. Tradiční recept používá opékané lískové ořechy. V současné době jsou často nahrazovány mandlemi (v některých částech Rakouska) nebo vlašskými ořechy (hlavně v Maďarsku). Tento dort se nemá uspěchat při přípravě a doporučuji, aby se vrstvy upekly jeden den a zbytek dortu dodělal následující den, nebo ho sestavit, ale nechat výzdobu na druhý den.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 23 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Dortík Esterhazy

  • Olina: Nn, s medovníkem to nemá nic společné, ale je také výborný ;-)

    Odpovědět

  • Olina Olina(neregistrovaná)

    To je medovník, ne? :yes:

    Odpovědět

  • senky: Take me to napadlo, ale zkousela jsem a slo to spatne. Testo ma i po upeceni lehce lepivou a mekkou konzistenci, takze se to delalo opravdu velmi spatne. Je to celkem zbytecna prace a spineni navic. Ale znama udelala dva velike platy a ty spojila kremem a pote krajela na ctvetecky, takze udelala vlastne takove esterhazy rezy :-)

    Odpovědět

  • senky senky

    Nádhera :yes::yes::-) napadlo mně, nešlo by těsto na pečící papír natřít po celé ploše a pak kruhy tvořítkem vykrájet ??

    Odpovědět

  • radiator radiator(moderátorka)

    Krásné dortíky:-K:yes: a určitě moc dobré:-p

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Už jen za tu úhlednost zasloužíš bod :yes:

    Odpovědět

  • pipre pipre

    Krásné a chuťově to podle ingrediencí vidím také výborné:yes::yes:+

    Odpovědět

  • Irrena Irrena

    Ten je krásný:yes::yes: a určitě výborný chuťově:yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: dorty recepty rezy esterházy žloutkový krém vařený v páře žloutkový krém v páře recepty na dorty žloutkový krém šlehaný v páře esterhazy rezy esterházy žloutkový krém-šlehaný v páře žloutkový krém na páře esterhazyho rez aby netekla cukrová poleva rezy esterházi aby marmelada pri peceni netekla řezy esterházi recepty jak.pripravit šlehacku, aby netekla krém esterházy recept na dorty esterházi prumer dortu po 10 lidi

Zapomněl/a jsem heslo