Dortík Esterhazy

MishkaVkuchyni Kuchařka: MishkaVkuchyni

2 ks po 12cm (cca pro 10 lidí) Dorty 8 názorů

Suroviny

pláty (10 ks o průměru 12cm)
6 bílků (nebo 7-M)
125 g lískových ořechů
125 g cukru
40 g hladké mouky
10 g vanilkového cukru
špetka soli
krém
(6 žloutků) (nebo 7-M)
125 g cukru
150 g másla
25 g lískových ořechů
20 g meruňkové marmelády
bílá poleva
50 g moučkového cukru
1 lžička citrónové šťávy
1 lžička teplé vody
čokoládová dekorace
30 g hořké čokolády
1 lžička oleje
Recept si zatím oblíbilo 14 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Lískové oříšky dáme na plechu (spolu se 100 g, které potřebujeme do krému a kolem dortu) o trouby a pečeme při 175°C zhruba 10-15 minut, až se rozvoní a ztmavnou. Lepší je pečlivě sledovat troubu, protože se mohou snadno spálit. Necháme vychladnout.

  2. Je důležité tento krok nevynechat, díky procesu pečení získají ořechy vůni potřebnou pro tento dort.

  3. 75 g ořechů dáme stranou a posekáme (na boky dortu).

  4. Zbytek rozemeleme na prášek, ale pozor, ať to nepřeženete a oříšky nezačnou mít konzistenci spíše másla.

  5. Z mletých ořechů dáme stranou 25 g do krému.

  6. V míse z bílků, cukrů a soli vyšleháme pevný sníh. Opatrně vmícháme ořechy a prosejeme mouku. Těsto spíše jen převracíme, abychom nevyhnali vzduch.

  7. Na pečící papír nakreslíme 10 kružnic o průměru 12 cm. Otočíme papír, těsto rozdělíme do kružnic a lžící opatrně uhladíme.

  8. Pečeme v předehřáté troubě na 160°C cca 15-20 min. Těsto bude vypadat měkké, ale to chceme.

  9. Když se ho dotknete, tak by ale nemělo lepit.

  10. Upečené pláty vyndáme a necháme vychladnout.

  11. Krém se vaří na páře, tudíž je potřeba hrnec a miska, která na něm bude držet, ale nesmí se dotýkat vroucí vody v hrnci. Na dno hrnce tedy dáme vodu a přivedeme k varu.

  12. Mezitím v míse mixérem vyšleháme žloutky s cukrem po dobu asi 30 sec.. Umístíme na páru a za stálého opatrného míchání vaříme 15 min.

  13. Uvařenou směs znovu šleháme 30 sec. mixérem.

  14. Necháme zchladnout na pokojovou teplotu a pomalu začneme vmíchávat máslo.

  15. Jakmile je krém hladký a nadýchaný, přidáme mleté oříšky a zamícháme.

  16. Opatrně sundáme pláty z pečícího papíru a rozdělíme na 2 dortíky po 5 plátech. Všechny pláty slepíme krémem, horní vrstvu položíme spodní stranou nahoru a už nemažeme. Dortíky dáme vychladit do lednice alespoň na 1 hodinu.

  17. Vychlazený dort potřeme na vrchu marmeládou. Stačí tenká vrstva, která pokryje plát. Dáme na 30 min vychladit.

  18. Nejdříve připravíme čokoládu, kterou stačí rozpustit a promíchat s olejem.

  19. V misce rozmícháme ingredience na polevu dohladka. Tato část je velmi ošemetná kvůli konzistenci. Směs musí být krémová, ale ne vodnatá.

  20. Nyní už jen stačí nalít polevu, čokoládou nakreslíme 3 soustředné kruhy, dřevěnou špejlí uděláme několik linek z kraje do středu a v meziprostoru naopak. Boky dortu obložíme sekanými ořechy.

  21. Necháme odpočinout v lednici po dobu 24 hod.

Poznámka

http://www.facebook.com/mishkavkuchyni

Příprava dortu není nijak obtížná, dá se zvládnout, ovšem největší problém mi dělala cukrová poleva nahoře. Najít tu správnou konzistenci, aby netekla dolů a zároveň, aby nebyla příliš hustá a dobře se dělal čokoládový vzor. Předem upozorňuji, že dort je slušná kalorická a sladká bomba, takže jsem dělala pouze ze 6 vajec (originál je z 12) a bohatě to stačí pro 10 lidí. Tradiční recept používá opékané lískové ořechy. V současné době jsou často nahrazovány mandlemi (v některých částech Rakouska) nebo vlašskými ořechy (hlavně v Maďarsku). Tento dort se nemá uspěchat při přípravě a doporučuji, aby se vrstvy upekly jeden den a zbytek dortu dodělal následující den, nebo ho sestavit, ale nechat výzdobu na druhý den.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 24 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Dortík Esterhazy

  • MishkaVkuchyni MishkaVkuchyni(autor receptu)

    Olina: Nn, s medovníkem to nemá nic společné, ale je také výborný ;-)

    Odpovědět

  • Olina Olina(neregistrovaná)

    To je medovník, ne? :yes:

    Odpovědět

  • MishkaVkuchyni MishkaVkuchyni(autor receptu)

    senky: Take me to napadlo, ale zkousela jsem a slo to spatne. Testo ma i po upeceni lehce lepivou a mekkou konzistenci, takze se to delalo opravdu velmi spatne. Je to celkem zbytecna prace a spineni navic. Ale znama udelala dva velike platy a ty spojila kremem a pote krajela na ctvetecky, takze udelala vlastne takove esterhazy rezy :-)

    Odpovědět

  • senky senky

    Nádhera :yes::yes::-) napadlo mně, nešlo by těsto na pečící papír natřít po celé ploše a pak kruhy tvořítkem vykrájet ??

    Odpovědět

  • radiator radiator(moderátorka)

    Krásné dortíky:-K:yes: a určitě moc dobré:-p

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Už jen za tu úhlednost zasloužíš bod :yes:

    Odpovědět

  • pipre pipre

    Krásné a chuťově to podle ingrediencí vidím také výborné:yes::yes:+

    Odpovědět

  • Irrena Irrena

    Ten je krásný:yes::yes: a určitě výborný chuťově:yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: dorty recepty rezy esterházy žloutkový krém vařený v páře žloutkový krém v páře recepty na dorty esterhazy rezy žloutkový krém šlehaný v páře esterházy rezy recept dortik esterházy žloutkový krém-šlehaný v páře žloutkový krém na páře recepty na dortíčky esterhazi rez esterhazyho rez aby netekla cukrová poleva rezy esterházi aby marmelada pri peceni netekla rokosko dortík rez esterházi

Zapomněl/a jsem heslo