Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečení vánočky patří ke každoroční vánoční tradici. Víte, jak docílit zlatavé barvy a dokonalého lesku? Přinášíme vám 3 osvědčené tipy na suroviny, které má doma v lednici opravdu každý. Vánočku pak stačí jednoduše potřít před pečením.

Příprava domácí vánočky k vánočním svátkům neodmyslitelně patří. Ta tradiční je z kynutého těsta, nicméně variací na vánočky je daleko více. Ať už se rozhodneme pro jakoukoliv, potření vánočky před pečením bychom neměli vynechat. Tímto krokem totiž docílíme dokonalého vzhledu výsledné vánočky. Výhod to má však víc. 

Čím potřít vánočku před pečením 

Vánočku potíráme před pečením z několika důvodů - kvůli krásnému lesku a barvě, lépe se uchytí posypka z mandlí a v neposlední řadě se vánočka potřením zpevní a bude méně náchylná k praskání a rozjetí se. A čím potírat? 

  1. Vejce: Nejběžnější volbou na potírání vánočky je rozšlehané vajíčko, které dodá kýženou barvu a lesk. Pro sytě zlatou barvu a výrazný lesk rozšleháme žloutek s 1 lžící vody nebo mléka. Můžeme rozšlehat také celé vejce, čímž vytvoříme lehce křupavou kůrku. 
  2. Mléko: Výborně můžeme vánočku potřít také plnotučným mlékem, případně smetanou. Vánočka sice nebude mít takový lesk, ale stále bude zlatavá a s jemnou nasládlou texturou. 
  3. Máslo: Výbornou volbou na potření je rozpuštěné máslo. Máslo dodá bohatou chuť, máslovou vůni a zlatožlutou barvu. Vánočku můžeme potřít rozpuštěným máslem i po upečení pro chuť a vláčnost. 

Tip: Máte v lednici zbylé bílky? Vánočku můžete dobře potřít i pouhým bílkem. Barva bude světlejší a na povrchu se vytvoří tenká a lesklá kůrka

Upečte si famózní máslovou vánočku z pěti pramenů podle našeho videoreceptu, který vás přípravou provede krok za krokem. Přejeme krásné Vánoce. 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočkavůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér

Kapr a další tradiční pokrmy

Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.

Mohlo by vás zajímat:

Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba

Komentáře

Další tipy a triky