Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sezóna švestek ještě nekončí, a tak si na nich můžeme i nadále bez obav pochutnávat. Výborné jsou ve sladké kuchyni jako součást moučníků či nákypů, skvěle se však hodí i do slané kuchyně, třeba k masu nebo do čatní.

Švestky jsou oblíbeným podzimním ovocem, pod jehož modro-fialovou slupkou se ukrývá krásně tmavá žlutá až oranžová dužina. Kromě povidel z nich lze připravit například i pikantní indické čatní. Švestky jsou velmi chutné i v sušené formě.

Inspirace na dobroty se švestkami

Z následujících 10 tipů si jistě vyberete alespoň dva, které vás zaujmou:

  1. Obrácený švestkový koláč s krémem je moučníkem, kterého nebudete mít nikdy dost. Ovoce se v něm snoubí s jemným krémem a piškotovým korpusem.
  2. Ze zbylých uvařených brambor lze doslova kouzlit, což vám velmi rychle dokážou bramborové placky se švestkami a mákem.
  3. O ovocno-pudinkovém moučníku jste už určitě slyšeli. Vohrnoušky se švestkami a pudinkem se těší veliké oblibě (a my se nedivíme).
  4. Co zkusit klasickou cestu zpracování švestek? Pečené knedlíky, známé jako pěrysi vás získají nejpozději po prvním soustu - rozhodně stojí za to.
  5. Milovníci máku, pozor! Pokud si chcete dopřát sladké potěšení s mákem v kombinaci s ovocem, jistě vás potěší tip na makové řezy se švestkami.
  6. Naprosto vynikající jsou švestky ve spojení s masem. Za delikátní kuře po staropražsku vás strávníci obdarují vděčnými pohledy i prázdnými talíři.
  7. Sušené švestky najdete v receptu na staročeskou jehlu, která představuje chutný hlavní chod vhodný pro všední oběd i slavnostní příležitost.
  8. Máte rádi žemlovku? Pak vám doporučujeme vyzkoušet ji v jiné podobě, a to jako švestkobábu s mákem a pudinkovým přelivem. Věřte nebo ne, je skvělá.
  9. Opravdu chutný oběd lze připravit i ze slepice. Nevěříte? Pak jistě rádi vyzkoušíte slepici z plzeňské krčmy, která vás rychle vyvede z omylu.
  10. Hledáte-li recept, kterým byste chtěli pohostit vzácnou návštěvu, jistě oceníte chuťově vyvážená medová kuřecí stehýnka se švestkami, mandlemi a slaninou.

Díky našim babičkám má mnoho z nás spojené toto ovoce s knedlíky. Podle názorného videoreceptu si můžete připravit bezchybné švestkové knedlíky z odpalovaného těsta podle ČSN. Odoláte nebo se do nich hned pustíte?

Komentáře

Další tipy a triky