Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Limitovaná mikulášská nabídka

Do obchodu

Gomasio, oblíbený zázrak japonské kuchyně, si snadno připravíme doma. Poradíme, jak ho zařadit do jídelníčku
pixabay

Gomasio je tradiční japonské dochucovadlo jídla, které má pozitivní vliv na trávení a vstřebávání živin z potravy. Připravit si ho můžeme jednoduše doma.

Gomasio (čti "gomašo") nebo také sezamová sůl jsou vlastně rozdrcená pražená sezamová semínka smíchaná se solí. Poměr semínek a soli by měl být přibližně 15 : 1.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Sezam indický

Sezam je jednoletá bylina z čeledi sezamovitých. Pěstuje se pro svá jedlá semena, která mohou mít různou barvu, od krémově bílé až po černou. Semena sezamu mají mnoho zdravotních benefitů. Používají se k posypání pečiva. Též se z nich vyrábí sezamová pasta, z níž se připravují cukrovinky baklava a chalva.

Na co se gomasio hodí?

Gomasio použijeme k dochucení jídel. Příjemě oříškovou chuť dodá zejména salátům. Dochutit s ním lze dále pomazánky, polévky či přílohy. Gomasio není potřeba tepelně upravovat.

Zeleninové saláty bývají lehké, snadno stravitelné a velmi variabilní. Jsou ideální zejména v létě, odlehčí jídelníček, mohou být servírovány jako předkrm, ale také plnohodnotné hlavní jídlo, pokud… Podívejte se na všechny zeleninové.

Jak upražit semínka se solí

Nejprve nás čeká pražení semínek a soli.

  • Sezamová semínka propláchneme vodou a nasypeme na suchou pánev
  • Semínka pražíme na mírno na pánvi a během pražení je mícháme. Druhou alternativou je pražit semínka v troubě na plechu, ale ani tam je nesmíme zapomínat často míchat.
  • Jakmile začnou hnědnout až zlátnout, praskat a vonět, odstavíme je z plotýnky.
  • Sůl také opražíme na sucho, abychom z ní dostali vlhkost. Vhodné je použít kvalitní sůl. Například himalájskou nebo mořskou.

Jak nadrtit pražená semínka a sůl

Výsledné gomasio musí být jemné.

  • Sůl rozetřeme do jemného prášku.
  • Pro drcení semínek máme více alternativ. Jednou z možností je použít mixér. Semínka ale nechceme rozdrtit úplně najemno, proto je mixujeme pouze krátce.
  • Druhou pracnější možností je použít hmoždíř.

Hotové gomasio (směs soli a pražených semen) skladujeme v lednici. Stejně jako mletá sezamová semínka je určeno k poměrně rychlé spotřebě - nejvýše do týdne, ale ideální je ho konzumovat zcela čerstvé.

Jiná semínka, která jsou důležitá pro naše zdraví, a zajímavé recepty na jejich využití najdete v dalším článku.

 

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky