Gomasio, oblíbený zázrak japonské kuchyně, si snadno připravíme doma. Poradíme, jak ho zařadit do jídelníčku
Gomasio je tradiční japonské dochucovadlo jídla, které má pozitivní vliv na trávení a vstřebávání živin z potravy. Připravit si ho můžeme jednoduše doma.
Gomasio (čti "gomašo") nebo také sezamová sůl jsou vlastně rozdrcená pražená sezamová semínka smíchaná se solí. Poměr semínek a soli by měl být přibližně 15 : 1.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Sezam je jednoletá bylina z čeledi sezamovitých. Pěstuje se pro svá jedlá semena, která mohou mít různou barvu, od krémově bílé až po černou. Semena sezamu mají mnoho zdravotních benefitů. Používají se k posypání pečiva. Též se z nich vyrábí sezamová pasta, z níž se připravují cukrovinky baklava a chalva.
Na co se gomasio hodí?
Gomasio použijeme k dochucení jídel. Příjemě oříškovou chuť dodá zejména salátům. Dochutit s ním lze dále pomazánky, polévky či přílohy. Gomasio není potřeba tepelně upravovat.
Zeleninové
Zeleninové saláty bývají lehké, snadno stravitelné a velmi variabilní. Jsou ideální zejména v létě, odlehčí jídelníček, mohou být servírovány jako předkrm, ale také plnohodnotné hlavní jídlo, pokud… Podívejte se na všechny zeleninové.
Jak upražit semínka se solí
Nejprve nás čeká pražení semínek a soli.
- Sezamová semínka propláchneme vodou a nasypeme na suchou pánev
- Semínka pražíme na mírno na pánvi a během pražení je mícháme. Druhou alternativou je pražit semínka v troubě na plechu, ale ani tam je nesmíme zapomínat často míchat.
- Jakmile začnou hnědnout až zlátnout, praskat a vonět, odstavíme je z plotýnky.
- Sůl také opražíme na sucho, abychom z ní dostali vlhkost. Vhodné je použít kvalitní sůl. Například himalájskou nebo mořskou.
Jak nadrtit pražená semínka a sůl
Výsledné gomasio musí být jemné.
- Sůl rozetřeme do jemného prášku.
- Pro drcení semínek máme více alternativ. Jednou z možností je použít mixér. Semínka ale nechceme rozdrtit úplně najemno, proto je mixujeme pouze krátce.
- Druhou pracnější možností je použít hmoždíř.
Hotové gomasio (směs soli a pražených semen) skladujeme v lednici. Stejně jako mletá sezamová semínka je určeno k poměrně rychlé spotřebě - nejvýše do týdne, ale ideální je ho konzumovat zcela čerstvé.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jiná semínka, která jsou důležitá pro naše zdraví, a zajímavé recepty na jejich využití najdete v dalším článku.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Rychlá tvarohová vánoční štóla je nádherně vláčná a šťavnatá. Důležitý je správný tvaroh a sušené ovoce namočené v rumu
Jak připravit křupavou granolu? Báječně chutná s jogurtem nebo jako zdravé mlsání
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře