Konfitovaná kachna s česnekem a tymiánem

Eliza Kuchařka:

4 porce Drůbeží maso 38 názorů

517

Suroviny

1 kachna
500 g sádla
pepř
sůl
1/2 paličky česneku
několik větviček tymiánu
500 ml masového vývaru
1-2 lžíce hladké mouky
Recept si zatím oblíbilo 17 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Kachnu rozporcujeme, osolíme, opepříme, uložíme do nádoby s pokličkou vhodné do trouby. Maso posypeme nasekaným česnekem a obložíme tymiánem. Necháme v chladu odležet do druhého dne.

  2. Troubu předehřejeme na 130°C. V kastrolku roztavíme sádlo, ale nevaříme. Porce kachny přelijeme sádlem tak, aby byly zcela potopené, přiklopíme a vložíme do trouby na 4 hodiny. Maso vyndáme, přendáme na plech a při 200°C necháme opéct kůrčičku.

  3. Slijeme většinu sádla a v kastrole ponecháme výpek, který odvaříme na tuk. Zasypeme moukou, zalijeme teplým vývarem a prováříme asi půl hodiny. Podáváme podle svých zvyklostí, my jsme měli karamelizované červené zelí na víně a opékané bramborové plátky.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 216 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Konfitovaná kachna s česnekem a tymiánem

  • Michal Michal(neregistrovaný)

    Ja jsem to dělám velice jednoduše. Očištěnou a umytou kachnu osuším, poselim, pokmínuju dám do hlineného pekáče s pokličkou do rána odležet.Ráno zahřeju troubu na 110 -120°C. Peču 3,5 - 4 hod. Po celou dobu neodkrývám. Po pečení odkryje a grilem zapeču cca 20 min aby byla kurčička křupavá. Nepeču kachnu v celku, ale ji hned naporcuji, nebo když jsem ji pekl v celku, na konci pečení před grilováním jsem ji porcoval, ale se mi dost rozpadala. Za mlada pani máma chovala i 60 ks kachen, které jsme za podzim snědli na různé úravy. Ale lepší kachnu jak tu mojí jsem ještě nejedl. Nejlepší z houstkovým knedlákem a červené zelí. Dobrou chuť.

    Odpovědět

  • aaadobromila aaadobromila

    Eli, také tu mám husu na Sv. Martina připravenou. :-) Tu asi nadiju jablky a cibulí... ,-)

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Moc děkuji, Aaadobromilce zejména za obrázek. Tahle konfitovaná kachna je fakt výborná, možná ji udělám místo svatomartinské husy, s tou nemám zkušenosti. Jsem ráda, že se klasické recepty, které vařím a někdy přidávám, líbí.:-K

    Odpovědět

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

    No, to je krásná kachna, kde jsem byla,když se tu ukázala, dávám bodíka, tu bych si přála na víkend:-p;-):-K

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    aaadobromila:Ježkovy voči já zapoměla vyfotit kachnu ! Ty jsi mi to připomenula ! :-(

    Odpovědět

  • aaadobromila aaadobromila

    Ke karamelovému zelíčku jsem pekla kachničku podle Tebe. Také s dovolením přidávám důkaz bez aranžmá :-8 :-K

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Včerejší oběd,konfitovaná kachna bez chyby , nastavila jsem troubu na 60 a dala do ní kachnu.Časový spínač na 2 v noci obstaral všechno za mě.V 7 ráno jsem slila vypečený tuk a zvýšila teplotu na 110 a potom pekla ještě do 10,30. Zbytek obstaral grill na každé straně 10 minut. Mám nový sporák a ještě jsem kachnu nepekla ,takže premiéra. :-D:-*:-K

    Odpovědět

  • vacicka vacicka(neregistrovaná)

    Zdravím, pro ty, co se děsí sádla, mám svoji variaci kachny pomalu pečené: žádné píchání, pouze kachnu vcelku pořádně osušit(!!!), hodně nasolit, opepřit, zavřít poklici, nepodlévat ničím. Dala jsem do trouby v 18h večer na 140° na cca 4 hodiny, před spaním jsem stáhla teplotu na 110°. Ráno kolem 8h jsem nakoukla - spousta vypečené šťávy a tuku, neslévat, nechat tak, zavřít. Zvýšila jsme na cca 120°. V poledne jsem odkryla, slila vsechno, co se vytopilo, a zprudka opekla kůžičku pod grilem. A to je vše. Tedy celkem 18h, ale lze úměrně zkrátit :) A tip na závěr, byť vznikl náhodou: kachnu jsem pekla prsama dolů (nevlezla se mi do pekáče naopak) a ukázalo se, že to byl nejlepší tah! Prsní maso nacucané šťávou, luxus. Kachny křehoučká, veškerý její tuk pryč, jen šťavnaté maso s kůžičkou. Tak dobrou :)

    Odpovědět

  • rimanka rimanka

    můžu se zeptat, v jakém sádle se to dělá? v kachním? a lze někde sehnat? nebo se může dělát i ve vepřovém sádle?

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Veronika.Hrozna: Tento komentář jsem našla náhodou až teď a musím hned napsat, že mě moc potěšil. Konfitování je báječná úprava masaa jsem ráda, že našla dalšího příznivce:yes::-):-K

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    :-K:-p:-p:-p:-p:-p:-p:-p:-pVeronika.Hrozna: Teď to vyšlo kachna se rozmrazila a teď jdu na věc! Píchat i tam ,kde není tolik tuku na prsou a křidélkach :-?:-D:-p:-p:-p Hlásím,že to vyšlo.Kachna 2.6 kg se pekla celkem 5 hodin na 110 stupňu a pak jenom s horním ohřevem 20 minut z každé strany 200 stupňu. Z prsíček se sloupla kuže,takže při zapékání jsem je přikryla kousíčkem alobalu.
    Popíchala jsem celou kachnu /jde to snadněji když je ještě rošku zmrzlá. Příště budu péct jenom 4 hodiny aby se mi nesloupla kuže na prsou. Tuk i šťávu jsem slévala cca 5 x !Kachnu už jinak připravovat nebudu.:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Veronika.Hrozna:Nevyšlo to,mně se ta kachna nechtěla potvora rozmrazit do neděle a tak jsem ji šoupla nerozmrzlou zpátky do mrazáku. Já jsem udělala chybu,měla jsem ji dát do kuchyně,ale nechala jsem ji v špajzu a tam je taková zima ,že i moučným molum mrznou nohy!

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Eli;-)opět jeden z mnoha Tvých dobrých receptů:-p+15:yes:Fotky už ani nekomentuji:-8jsou prostě parádní:-K:-*

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

    :-p krása:-K

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Jsem ráda za komentáře a za tu debatu, která se rozvinula a v podstatě doplnila recept - nebo vytvořila nový! To je skvělé a tak by to mělo vypadat...měli bychom se co nejčastěji vzájemně inspirovat. :yes:
    Přestože mám žlučník (zatím) v pořádku a moje rodina rovněž, tak se nebojím říct, že konfitování není způsob přípravy, která by příliš zatěžovala organismus. Důležité je, abychom sádlo důkladně slili a maso následně opekli, třeba podlité vodou. Konfitování zajistí masu šťavnatost, ale nikoli mastnost.
    Výpek je možné potom zredukovat, jak píšu, a šťávu vyrobit spíše lehčí - možno i jen prostřednictvím vývaru, bez mouky, pokud by někomu vadila. Ale zase na druhou stranu, mouka mastnotu sráží... Srettinky způsob je dovedený k dokonalosti a moc děkuji, že ho popsala!!:-K

    Odpovědět

1 2 3 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo