Konfitovaná kachna s česnekem a tymiánem

Eliza Kuchařka: Eliza

4 porce Drůbeží maso 38 názorů

Suroviny

1 kachna
500 g sádla
pepř
sůl
1/2 paličky česneku
několik větviček tymiánu
500 ml masového vývaru
1-2 lžíce hladké mouky
Recept si zatím oblíbilo 17 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Kachnu rozporcujeme, osolíme, opepříme, uložíme do nádoby s pokličkou vhodné do trouby. Maso posypeme nasekaným česnekem a obložíme tymiánem. Necháme v chladu odležet do druhého dne.

  2. Troubu předehřejeme na 130°C. V kastrolku roztavíme sádlo, ale nevaříme. Porce kachny přelijeme sádlem tak, aby byly zcela potopené, přiklopíme a vložíme do trouby na 4 hodiny. Maso vyndáme, přendáme na plech a při 200°C necháme opéct kůrčičku.

  3. Slijeme většinu sádla a v kastrole ponecháme výpek, který odvaříme na tuk. Zasypeme moukou, zalijeme teplým vývarem a prováříme asi půl hodiny. Podáváme podle svých zvyklostí, my jsme měli karamelizované červené zelí na víně a opékané bramborové plátky.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 862 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Konfitovaná kachna s česnekem a tymiánem

  • Michal Michal(neregistrovaný)

    Ja jsem to dělám velice jednoduše. Očištěnou a umytou kachnu osuším, poselim, pokmínuju dám do hlineného pekáče s pokličkou do rána odležet.Ráno zahřeju troubu na 110 -120°C. Peču 3,5 - 4 hod. Po celou dobu neodkrývám. Po pečení odkryje a grilem zapeču cca 20 min aby byla kurčička křupavá. Nepeču kachnu v celku, ale ji hned naporcuji, nebo když jsem ji pekl v celku, na konci pečení před grilováním jsem ji porcoval, ale se mi dost rozpadala. Za mlada pani máma chovala i 60 ks kachen, které jsme za podzim snědli na různé úravy. Ale lepší kachnu jak tu mojí jsem ještě nejedl. Nejlepší z houstkovým knedlákem a červené zelí. Dobrou chuť.

    Odpovědět

  • aaadobromila aaadobromila

    Eli, také tu mám husu na Sv. Martina připravenou. :-) Tu asi nadiju jablky a cibulí... ,-)

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Moc děkuji, Aaadobromilce zejména za obrázek. Tahle konfitovaná kachna je fakt výborná, možná ji udělám místo svatomartinské husy, s tou nemám zkušenosti. Jsem ráda, že se klasické recepty, které vařím a někdy přidávám, líbí.:-K

    Odpovědět

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

    No, to je krásná kachna, kde jsem byla,když se tu ukázala, dávám bodíka, tu bych si přála na víkend:-p;-):-K

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    aaadobromila:Ježkovy voči já zapoměla vyfotit kachnu ! Ty jsi mi to připomenula ! :-(

    Odpovědět

  • aaadobromila aaadobromila

    Ke karamelovému zelíčku jsem pekla kachničku podle Tebe. Také s dovolením přidávám důkaz bez aranžmá :-8 :-K

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Včerejší oběd,konfitovaná kachna bez chyby , nastavila jsem troubu na 60 a dala do ní kachnu.Časový spínač na 2 v noci obstaral všechno za mě.V 7 ráno jsem slila vypečený tuk a zvýšila teplotu na 110 a potom pekla ještě do 10,30. Zbytek obstaral grill na každé straně 10 minut. Mám nový sporák a ještě jsem kachnu nepekla ,takže premiéra. :-D:-*:-K

    Odpovědět

  • vacicka vacicka(neregistrovaná)

    Zdravím, pro ty, co se děsí sádla, mám svoji variaci kachny pomalu pečené: žádné píchání, pouze kachnu vcelku pořádně osušit(!!!), hodně nasolit, opepřit, zavřít poklici, nepodlévat ničím. Dala jsem do trouby v 18h večer na 140° na cca 4 hodiny, před spaním jsem stáhla teplotu na 110°. Ráno kolem 8h jsem nakoukla - spousta vypečené šťávy a tuku, neslévat, nechat tak, zavřít. Zvýšila jsme na cca 120°. V poledne jsem odkryla, slila vsechno, co se vytopilo, a zprudka opekla kůžičku pod grilem. A to je vše. Tedy celkem 18h, ale lze úměrně zkrátit :) A tip na závěr, byť vznikl náhodou: kachnu jsem pekla prsama dolů (nevlezla se mi do pekáče naopak) a ukázalo se, že to byl nejlepší tah! Prsní maso nacucané šťávou, luxus. Kachny křehoučká, veškerý její tuk pryč, jen šťavnaté maso s kůžičkou. Tak dobrou :)

    Odpovědět

  • rimanka rimanka

    můžu se zeptat, v jakém sádle se to dělá? v kachním? a lze někde sehnat? nebo se může dělát i ve vepřovém sádle?

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Veronika.Hrozna: Tento komentář jsem našla náhodou až teď a musím hned napsat, že mě moc potěšil. Konfitování je báječná úprava masaa jsem ráda, že našla dalšího příznivce:yes::-):-K

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    :-K:-p:-p:-p:-p:-p:-p:-p:-pVeronika.Hrozna: Teď to vyšlo kachna se rozmrazila a teď jdu na věc! Píchat i tam ,kde není tolik tuku na prsou a křidélkach :-?:-D:-p:-p:-p Hlásím,že to vyšlo.Kachna 2.6 kg se pekla celkem 5 hodin na 110 stupňu a pak jenom s horním ohřevem 20 minut z každé strany 200 stupňu. Z prsíček se sloupla kuže,takže při zapékání jsem je přikryla kousíčkem alobalu.
    Popíchala jsem celou kachnu /jde to snadněji když je ještě rošku zmrzlá. Příště budu péct jenom 4 hodiny aby se mi nesloupla kuže na prsou. Tuk i šťávu jsem slévala cca 5 x !Kachnu už jinak připravovat nebudu.:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Veronika.Hrozna:Nevyšlo to,mně se ta kachna nechtěla potvora rozmrazit do neděle a tak jsem ji šoupla nerozmrzlou zpátky do mrazáku. Já jsem udělala chybu,měla jsem ji dát do kuchyně,ale nechala jsem ji v špajzu a tam je taková zima ,že i moučným molum mrznou nohy!

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Eli;-)opět jeden z mnoha Tvých dobrých receptů:-p+15:yes:Fotky už ani nekomentuji:-8jsou prostě parádní:-K:-*

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

    :-p krása:-K

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Jsem ráda za komentáře a za tu debatu, která se rozvinula a v podstatě doplnila recept - nebo vytvořila nový! To je skvělé a tak by to mělo vypadat...měli bychom se co nejčastěji vzájemně inspirovat. :yes:
    Přestože mám žlučník (zatím) v pořádku a moje rodina rovněž, tak se nebojím říct, že konfitování není způsob přípravy, která by příliš zatěžovala organismus. Důležité je, abychom sádlo důkladně slili a maso následně opekli, třeba podlité vodou. Konfitování zajistí masu šťavnatost, ale nikoli mastnost.
    Výpek je možné potom zredukovat, jak píšu, a šťávu vyrobit spíše lehčí - možno i jen prostřednictvím vývaru, bez mouky, pokud by někomu vadila. Ale zase na druhou stranu, mouka mastnotu sráží... Srettinky způsob je dovedený k dokonalosti a moc děkuji, že ho popsala!!:-K

    Odpovědět

1 2 3

Tématické fráze: konfitovaná husa konfitování masa konfitovaná kachní prsa konfitovaná husa recept konfitovana kachní stehna konfitovaná krkovice konfitovana husí stehna konfritovaná kachna konfritování svatomartinska kachna kachna na česneku konfitovana svatomartinská husa recept svatomartinská kachna recept kachní prsa konfitovaná husa konfitovaná konfitování husy recept konfitovaná husa konfitovana kačena komfitovaná kachna svatomartinská husa recept pohlreich

Zapomněl/a jsem heslo