

Šeříkový sirup
Doba přípravy: 20 minut + chladnutí 750 ml Nápoje 3 názory
Suroviny
- 2 hrnky cukru krupice (může být třtinový)
- 2 hrnky vody
- 2 hrnky květů šeříku obraných od větviček (ujistěte se, že se jedná o náš český, jedlý šeřík)
- můžete přidat citron pro kyselejší chuť
- trošku borůvek pro fialovou barvu
Postup přípravy receptu
Vodu v hrnci smíchejte s cukrem a přiveďte k varu. Vařte asi minutu.
Do vroucí cukrové vody přidejte omytý šeřík a vařte 10 minut.
Odstavte a sceďte. Pokud chcete tak přidejte šťávu z citronu nebo borůvek.
Ještě teplé nalijte do skleněné lahve a otevřenou ji nechte odstát až do vychladnutí. Po vychladnutí lahev uzavřete a uložte do lednice.
Na co použít? Udělejte si z něj domácí limonádu, přidejte do těsta na bábovku, pokapejte sirupem cupcakes, nebo zamíchejte lžičku do čaje.
Pochutnali jste si? Sdílejte recept!
Sdílet na Facebooku Poslat emailem
Recept sdílelo již 94 kuchařů a kuchařek
Alternativy k tomuto receptu
Zobrazit další alternativyOhodnoťte recept: Šeříkový sirup
-
Popecenicko.cz: jasně, jsem si teď vyguglila léčebné účinky šeříku a zas jsem chytřejší. U nás se šeřík takto nevyužíval. Rozhodně zpestření využití vítám
http://www.ahaonline.cz/clanek/musite-vedet/58438/... -
Hezký den, ano, některé druhy skutečně mohou být jedovaté, ale ty naše typické české jsou v pohodě. Proto bych nedoporučila experimentovat s jinými druhy. Co se týká alergií, tak to je jasné - snad na všechno může být někdo alergický :)
-
Zajímavý nápad, ale není náhodou některý z druhů šeříku jedovatý? Myslím že jsem četla i o alergii na plod, kůru, kořen... Nevím, jak je to s květem.