Hummus s pita chlebem

tastylife.cz Kuchařka: tastylife.cz

4 porce Luštěniny 14 názorů

Suroviny

cca 500 g cizrny (2 plechovky)
1-2 stroužky česneku (raději přidávejte postupně - já jsem tam dala jeden a půl stroužku silnějšího česneku a v první chvíli jsem myslela, že mi shoří pusa :-) )
50-100 ml studené vody (dle hustoty)
20-30 ml olivového oleje
6-7 lžic sezamové pasty tahini
šťáva z 1/2 citronu
lžičku jedlé sody
sůl
Recept si zatím oblíbil 1 kuchař

Postup přípravy receptu

  1. Cizrnu dáme do kastrůlku, přidáme jedlou sodu a necháme ji asi 20 minut povařit doměkka.

  2. Scedíme vodu a ještě vlažnou ji nasypeme do mixéru, podlijeme vodou a pomalu mixujeme.

  3. V případě potřeby mixér zastavíme, promícháme, popř. znovu trochu podlijeme.

  4. Když je cizrna rozmixovaná, přidáme česnek, olej, tahini, citronovou šťávu a sůl a mixujeme dál, až je směs úplně hladká a jemná.

  5. Pokud se vám bude zdát, že je hummus ještě hustý, podlijeme vodou a opět zamícháme.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 55 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Hummus s pita chlebem

  • Danca Danca(moderátorka)

    Dnes byl jako pohoštění pro návštěvu, všem moc chutnalo!;-):yes:

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    magdalenka: Magduška, múky kupujem odtiaľ : http://www.mlyn-zrno.sk/ Sú kvalitné, nestoja po skladoch a aj keď zaplatím kuriéra, sú podstatne lacnejšie ako v obchode. Okrem pšeničnej hladkej a polohrubej, tie sú za cca toľko ako v obchode. Tak kupujem aj sóju, kuskus, cícer, pohánku a iné veci. Kupujem v 5 kg plátených vreckách, takže mi ostanú aj vrecúška. ;-)

    Odpovědět

  • casino casino

    Štěpánka:
    :yes:
    Už jsem se lek, že jsem se sek;-)

    magdalenka:
    Na pytlíčku píšou: cizrnová mouka

    tejaja:
    Mně je bio šumák:-// Já používám akorát biolit:-D
    Ale máte recht, na pytlíčku stojí psáno HUMMUS BIO; koupil jsem ho ve zdravé výživě, protože jinde jsem se s ním v této formě zatím nepotkal:-//

    Odpovědět

  • Štěpánka Štěpánka(neregistrovaná)

    Hezká den všem :-) Díky za upozornění! V receptu se mi to nějak smíchalo dohromady a ač jsem kontrolovala několikrát, tohle mě teda netrklo ;-):-//.
    Podávám tedy upřesnění, na blogu je již opraveno a opravím i zde. Jedlá soda se přidává do vody při vaření - urychluje změknutí cizrny a má být dobrá i proti nadýmání... Dávat ji můžete i nemusíte - mám odzkoušené obě varianty a obě byly super :-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    casino: máte asi instantnú múku, predpokladám. Dá sa v domácich podmienkach vyrobiť cícerová - cizrnová múka? Nemáte o tom vedomosť?

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    hosta:autorka receptu sódu pridáva k uvarenej a rozmixovanej cizrne. Na 500 g 1 KL. Som presvedčená, že by som ju tam ja cítila.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    casino: Nejako je tá múka drahá, nie ? Kupujete bio múku? Ja som cícerovú múku ešte nekupovala, ale pozrela som sa na stránky mlyna, odkiaľ objednávam iné múky, a tam je cena podstatne nižšia. Vás vyjde 1 kg na cca 235,- Kč, ja ju možem kúpiť za tú sumu cca 4 kg. :-O

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    hosta: ono to, čo píšeš, može platiť, lenže zároveň človek zničí viatamíny skupiny B. Takže radšej dlhšie namáčať, to práce nepridá.;-)

    Odpovědět

  • casino casino

    No, když už tu "pitváme" cizrnu:-)
    Já používám cizrnovou mouku (200g/47,-)
    Zaleju teplou vodou, zamíchám, dochutím a baštíme... Zkrátka bleskovka:yes:

    ...už jsem to dlouho nedělal...
    Díky za připomenutí:-K
    Jdu tvořit Hoummous, bude jako předkrm :-)

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    Mozna proto, ze autorka cizrnu po uvareni rozmixuje i se slupkami, spravne by se mela propasirovat, tim padem se slupky odstrani a nevadi pri traveni. Jina moznost, po uvareni cizrnu sloupnout, i to jsem videla, ovsem je to silena a zdlouhava prace. Ja osobne pasiruji a problem neexistuje, sodu nepridavam ani pri vareni, natoz po, urcite bych ji tam citila. Teoreticky bych ji pridala jen pri namaceni, pri vareni ne.

    Odpovědět

  • hosta hosta

    casino: nee, při vaření:-)), plechovky používám vyjímečně, většinou uvařím celé kilo a co nepoužiju, dám zamrazit. Je fakt, že někdo uvádí že "proti nadýmání", někdo pro "rychlejší změknutí", já spíš ze zvyku:-))

    Odpovědět

  • casino casino

    magdalenka:
    "...prečo pridávaš sódu?:
    Sám jsem odpovědi žádostiv:-):-O
    Možná, kdyby se cizrna vařila se sodou, tak by se to dalo okecat...
    :-D Ale možná, aby byl humus nadýchaný, ne?;-) Je tam kyselina, tak soda reaguje a vyvíjí se CO2... Ale to by se zase nemělo mixovat, že aby ten oxid nezdrhl, že:-D

    Edit:
    hosta: fakt dáváte sodu do hotového jídla?

    Odpovědět

  • hosta hosta

    magdalenka: určitě dostaneš kvalifikovanější odpověď, ale já dávám sodu ke všem luštěninám kvůli lepší stravitelnosti:-), k cizrně obzvláště

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Môžem sa spýtať, prečo pridávaš sódu? Akú má funkciu v pomazánke? Nie je ju cítiť? Trochu ma to prekvapilo, hummus robím bez nej. Dík za odpoveď.

    Odpovědět

Tématické fráze: hummus recept jak vyrobit hummus hummus a nadýmání řecký hummus s tahini cicerova pomazanka cuketový hummus grilování odzkoušené recepty recept hummus pitta chléb hummus pita chleba recept nej recepty pita chleba pita chleb recept hummus varianty humus pita chleba recept jak vyrobit humus jak si sam vyrobit jedly humus s cizrna pita chleb s hummusem hummus nej recepty pita chléb humus pita chleba s humusem

Zapomněl/a jsem heslo