Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Květák mnoho z nás považuje za mimořádně chutnou zeleninu, k jídlu připravujeme jeho květenství, které se skládá z nerozkvetlých poupat. Aby si květenství zachovalo pěknou bílou barvu, pěstitelé zalamují listy rostlin a sklání je dovnitř. Pěstitelskou zajímavostí jsou zeleně nebo fialově zbarvené květáky.

Květák je nejen chutný, ale také velmi zdravý, podobně jako další košťálová zelenina. Můžeme ho konzumovat v syrovém stavu, ale obvykle ho tepelně upravujeme. Nabízí se nám celá řada možností, jak květák připravit. Je výborný do polévek, k zapékání, smažení i do různých placiček a karbanátků. Protože se jedná o tvrdší zeleninu, před některými kuchyňskými úpravami květák dopředu krátce vaříme v páře (pouze do poloměkka).

Květákové polévky

Květák je výbornou součástí mnoha zeleninových polévek. Je skvělý do polévkových směsí, ale může být také hlavní složkou polévky. Květák buď jen rozdělíme na menší růžičky, nebo ho po uvaření rozmixujeme. Pokud máme rádi krémové polévky, připravujeme je i z květáku. 

Oblíbená jídla s květákem

Z květáku se dá připravit leccos, ale zvlášť rádi sáhneme po jednoduchých receptech, podle nichž máme brzy uvařeno. Smažený květák je pracnější, ale rychle máme hotový květák na mozeček, nebo vyzkoušíme omáčky, do kterých se dá květák zpracovat. Zajímavou specialitou je brokolice zapečená v květáku.

Květákové karbanátky a placičky

Karbanátky a placičky z květáku jsou lahůdkou. Možností a receptů na jejich přípravu je celá řada. Květák předem krátce povaříme, potom rozmačkáme a smícháme s dalšími surovinami. Obvykle je doplníme vejci a můžeme přidat také strouhaný sýr. Na dochucení je výborný muškátový oříšek. Hotové placičky podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

Zapečený květák na různé způsoby

Květák je ideální surovinou k zapékání. Nejprve ho dáme krátce do páry a pak už můžeme rovnat do pekáčku. Květák je výborný v kombinaci s předem uvařenými těstovinami nebo bramborami a zeleninou. Směs ochutíme, zalijeme bešamelem a posypeme strouhaným sýrem. Možností a variant je celá řada.

Smažený květák na pánvi nebo v troubě

Smažený květák je tou nejlepší klasikou, pro mnohé z nás dokonce tím jediným a nejmilejším jídlem z květáku, které připravujeme. Květákové řízky smažíme buď na pánvi nebo v troubě. Místo trojobalu můžeme pro změnu vyzkoušet těstíčko. Podívejte se, jak rychle obalit květák před smažením.

Na závěr pro vás máme video, které vám předvede přípravu květákových karbanátků.
A jaká jídla z květáku máte nejraději u vás doma? Můžete nám napsat do komentáře pod článkem.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky