Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Stejně jako je výživnější celozrnná než bílá mouka, to samé platí i pro rýži natural a bílou. Pokud ale rýži natural nedovaříme, moc si na ní nepochutnáme, proto se více vyplatí nespěchat a rýži dopřát čas.

Rýže natural je po dobrém uvaření výbornou přílohou, jen si na její přípravě musíme dát více záležet. Můžeme ji kombinovat např. s rýží červenou, také natural. Rýže červené dáváme obvykle jen menší podíl, hlavní část tvoří rýže natural.

Jak dusit rýži natural

Postup je snadný, ale potřebuje dostatečný čas. Rýže natural se připravuje déle než rýže obyčejná.

  • Rýži nejprve zkontrolujeme a poté důkladné propereme pod tekoucí vodou - jde to snadno na cedníku s menšími otvory. 
  • Rýži dáme do hrnce a zalijeme studenou vodou. Na jeden hrnek rýže použijeme 2,5 hrnku vody, lžičku soli a lžíci oleje.
  • Rýži uvedeme co nejrychleji do varu a poté plotýnku ztlumíme. 
  • Rýži dusíme jen pozvolna po dobu přibližně 45 minut. 
  • Potom hrnec sundáme z plotýnky a necháme rýži asi 15 minut stát. U této rýže nám obvykle nevadí, když je trochu rozvařená - její chuť je pak příjemnější.
  • Pokud potřebujeme, aby si rýže uchovala teplotu delší dobu, zabalíme ji např. do deky nebo osušky a do peřin. 
  • Před podáváním rýži lehce načechráme vidličkou a můžeme servírovat.
  • Rýži natural podáváme jako přílohu, obdobně jako obyčejnou rýži. 
  • Tip: Pokud potřebujeme, aby rýže byla rychleji uvařená a lépe změkla, namočíme ji předem asi na hodinu a pak teprve podusíme.                                                                              
A co dalšího z rýže natural uvařit? můžete se nechat inspirovat následujícím receptem. Místo obyčejné rýže lze použít rýži natural.
 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Nejnovější recepty Více