Jak na martinské rohlíčky? Nejlepší recepty od kynutých rohlíčků až po ty tvarohové
Martinské rohlíčky jsou neodmyslitelně spojovány s listopadovým svátkem svatého Martina. Většina z nás peče ty tradiční z kynutého těsta a plní je mákem či ořechy. Ale víte, že si rohlíčky můžete upéct i z jiných těst?
Svatomartinské rohlíčky, známé také jako podkovy či martiny, se tradičně pečou 11. listopadu a podle tradic nesměly na sváteční tabuli vedle pečené husy chybět. Dříve byly rohlíčky výslužkou pro odcházející a také symbolem hojnosti, štědrosti a blížící se zimy. Upečte si je s námi v duchu tradic, a to z různých těst.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kynuté martinské rohlíčky
Tradiční martinské rohlíčky se pečou z kynutého těsta, které je chuťově božské a nadýchané, i když vyžaduje delší čas na kynutí. Z vykynutého těsta vyválíme trojúhelníky, do kterých dáme lžičkou náplň, a stočíme do rohlíčků. Před pečením potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlovými lupínky. Po upečení nezapomeneme rohlíčky pocukrovat.
Martinské rohlíčky ze šlehačkového těsta
Šlehačkové martinské rohlíčky jsou dokonale křehké, přitom není potřeba žádné dlouhé kynutí. Pouze všechny suroviny, včetně smetany ke šlehání, smícháme a propracujeme v hladké těsto, se kterým se velmi dobře pracuje. Rohlíčky plníme oblíbenou náplní a pečeme do zrůžovění.
Tip: Smetanu v těstě můžeme chutně nahradit zakysanou smetanou, ze které jsou rohlíčky také luxusní.
Martinské rohlíčky z křehkého těsta
Martinské rohlíčky z křehkého těsta se pyšní snadnou a rychlou přípravou bez kynutí a výtečnou chutí. Těsto zpracováváme ručně co nejrychleji, abychom ho rukama příliš nezahřáli. Hotové těsto necháme alespoň chvíli odpočinout v lednici. Poté tvarujeme a plníme rohlíčky tak, jak jsme zvyklí, a pečeme do zrůžovění.
Martinské rohlíčky z tvarohového těsta
Velmi oblíbené a jednoduché jsou martinské rohlíčky z tvarohového těsta. Rohlíčky z tvarohového těsta jsou vláčné, a to i další dny po upečení. Těsto je bez kynutí, stačí v míse smíchat mouku, měkký tvaroh, mléko, máslo, vejce, kypřicí prášek a sůl. Těsto necháme chvíli odpočinout v lednici. Naplníme, vytvarujeme a pečeme dozlatova. Po upečení doporučujeme potřít rozpuštěným máslem s rumem a posypat cukrem.
Upečte si podle našeho videoreceptu tradiční a lahodné kynuté martinské podkovy. Pro vůni do těsta přidáváme trochu nastrouhané citronové kůry a rohlíčky plníme ořechovou náplní.
Komentáře