Jak obalit smažák, aby nevytekl? Poradíme snadný postup se skvělým výsledkem
Smažený sýr je zdatným bojovníkem, který porazí i poslední zbytky naší vůle a přesvědčení v to, že si smažené pokrmy odpustíme. Ovšem pouze na dokonale obaleném a nevyteklém sýru si opravdu pochutnáme. A jak na to?
Všichni jsme už někdy zažili tu zkázu, kdy obalovaný sýr během smažení vytekl a nám zbyly oči pro pláč a k tomu trojobalová krusta bez sýra. Řekněte této pohromě sbohem a naučte se připravit smažák tak, aby neměl šanci z trojobalu uniknout.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak obalit smažák, aby nevytekl
Nebojte, není potřeba znát několik zaklínadel a mít v záloze myší ocásky, aby se kouzla povedla. Vše máte ve vlastních rukou a my vám prozradíme, jak snadné to je.
- Sýr krájejte na zhruba centimetrové plátky - v trojobalu se krásně rozteče a vy si pochutnáte. Silnější plátky často zůstávají uprostřed pevné a není to to, co hledáte. Také je vhodné volit tučnější sýr, který obsahuje alespoň 35 % tuku.
- Obalujte klasicky jako řízky, jen sýr nejprve namočte do studené vody. Poté ho obalte v mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance. Pro potřebnou pevnost obalení zopakujte ještě jednou obalení ve vejcích a následně ve strouhance.
- Po obalení můžete připravený sýr vložit do lednice či mrazáku na zhruba 15–20 minut - trojobal bude poté osmažen dříve, než se sýr rozteče, a vytvoří tak pevnou hradbu, přes kterou se sýr nedostane.
- Připravený sýr vkládejte do vyšší vrstvy pečlivě rozehřátého tuku a smažte při střední teplotě do zezlátnutí trojobalu. Poté ho vyjměte a nechte okapat na papírových utěrkách. Nejlepší je s vařenými bramborami a tatarkou.
Tip: Nezapomínejte na opatrnou manipulaci se smažákem. Žádné odebírání z rozpáleného tuku za pomoci vidliček či jiných ostrých předmětů, vezměte si na pomoc nejlépe dřevěné, případně plastové obracečky. Jistota je přeci jen jistota.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak si smažák nejraději dopřáváte vy, s vařenými bramborami nebo s hranolky? Napište nám do komentářů vaši nejoblíbenější kombinaci smaženého sýra a přílohy, případně studených omáček či salátků. Připravíte si s námi smažený sýr neboli smažák podle názorného videoreceptu, který vás postupem provede krok po kroku?
Komentáře