Jak připravit nejlepší čočku na kyselo? Tradiční novoroční jídlo uvařte podle skvělého receptu s názorným videem
Čočka na kyselo se vaří v mnoha rodinách na Nový rok k obědu. Podle tradice proto, aby se v domácnosti udržely peníze. Po vánočním a silvestrovském hodování přichází na řadu jednoduché a prosté jídlo, které nás nebude mnoho stát.
Čočka je na přípravu velmi jednoduchá, zároveň je výživná a sytá, stejně jako ostatní luštěniny. Patří mezi levná jídla, která nám dodají mnoho živin a důležitých látek pro naše zdraví. Kromě bílkovin a vlákniny je bohatá na vitamíny řady B, kyselinu listovou, hořčík, železo a zinek.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak dobře uvařit čočku
Vařená čočka je skvělá do polévek, pomazánek, k přípravě na kyselo, hodí se i do vegetariánské "sekané". Vaření čočky je snadné, přesto je dobré dodržet několik pravidel.
- Před vařením ji nejlépe na několik hodin namočíme. Vaření pak půjde rychleji a hlavně se z čočky vyplaví látky, které mohou způsobovat nadýmání.
- Z toho důvodu vodu před vařením vyměníme. Pokud nám čočka nadýmání nezpůsobuje, můžeme ji uvařit v téže vodě.
- Pokud chceme předejít nadýmání, přidáme k čočce bylinky s příznivým účinkem na trávení (např. saturejka, bazalka).
- Pro menší děti raději uvaříme červenou čočku, která je zbavena slupek a nadýmání nezpůsobuje. Tuto čočku není třeba dopředu namáčet a přesto je uvařená během velmi krátké doby (15 min.).
- Čočku solíme až po změknutí.
- Čočku můžeme vařit v pomalém hrnci, při pozvolném vaření si zachová výbornou chuť, nebo v tlakovém hrnci, abychom vaření urychlili.
Jak uvařit čočku na kyselo
Když se čočka dobře ochutí a upraví, určitě si na ní pochutnáme.
- Potřebujeme 500 g čočky, 90 g sádla (či jiný tuk), 70 g cibule, 15 g hladké mouky, ocet podle chuti, sůl podle potřeby. Na dochucení oceníme polévkové koření.
- Čočku přebereme (aby v ní nezůstal žádný malý kamínek), propláchneme, zalijeme vodou a necháme alespoň 1–2 hodiny bobtnat.
- Potom ji uvaříme do změknutí.
- Na tuku osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli do zrůžovění, přidáme trochu mouky a uděláme jíšku k zahuštění čočky.
- Zahuštěnou čočku provaříme a dochutíme kořením a případně octem.
- K čočce na kyselo obvykle podáváme volská oka, případně k ní uvaříme vejce.
- Čočku můžeme při podávání polít osmaženou cibulkou a ozdobit osmahnutou uzeninou.
- Vegetariáni na ni mohou dát na kostky nakrájené a osmažené tofu.
- K čočce dobře chutnají kyselé okurky či zeleninový salát.
Zařadit čočku častěji do jídelníčku se vyplatí, další výborné luštěninové recepty najdete v našem receptáři.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak se vaří z červené čočky. Můžete z ní připravit rychlá jídla pro malé děti, polévky a spoustu dalších dobrot
7 nejlepších bylinkových receptů. Které bylinky se hodí nejlépe k dochucování pokrmů a snadno se pěstují na zahradě
Jak uvařit čočku: Zdravá potravina s všestranným využitím by v jídelníčku neměla chybět
Komentáře