Karamelizované hlávkové zelí

Anna Kocikova Kuchařka: Anna Kocikova

Doba přípravy: s přípravou a dušením do 40 minut Přílohy 7 názorů

Suroviny

1 zelí bílé nebo červené (menší hlávka)
5 lžic třtinového cukru(použijeme-li krupicový nebo krystal postačí 4 lžíce)
1 větší cibule nakrájená na tenké půlměsíčky
1 lžíce oleje
1 lžička celého kmínu
200 g špeku nakrájeného na drobné kostičky
250 ml bílého suchého vína(použila jsem Veltlínské zelené)
sůl
mletý pepř
citronová šťáva z 1 citronu na dochucení
na jemných slzičkách nastrouhaná malá brambora na případné zahuštění
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Zelí očistíme, odstraníme případné povadlé vrchní listy a hlávku rozřízneme na čtvrtiny. Vykrojíme košťál, zelí nakrájíme na drobné nudličky a na 3minuty vložíme ho hrnce s vařící osolenou vodou. Poté scedíme a necháme okapat.

  2. Do kastrůlku na rozehřátý olej dáme kmín a nakrájený špek. Po malé chvilce, když špek začne slabě růžovět přidáme cibuli, promícháme, necháme zesklovatět a odstavíme bokem.

  3. Do rozehřátého hrnce nasypeme cukr a na slabém plameni za stálého míchání necháme cukr karamelizovat do slabě nahnědlé barvy.

  4. Opatrně vmícháme víno, přidáme nakrájené zelí a cibuli se špekem. Lehce osolíme, opepříme, promícháme a pod pokličkou dusíme doměkka.

  5. Na závěr podle chuti okyselíme a přisolíme.

    Pokud chceme mít zelí o něco hustější, po cca 15minutách dušení přidáme nastrouhanou bramboru a za občasného promíchání dusíme ještě 10minut.

Poznámka

Vhodná příloha k pečenému masu, nebo po vychladnutí jako náplň do slaného závinu.

Podávala jsem s výpečkyhttp://www.toprecepty.cz/recept/12728-vypecky---mo...

Stejný rcp jsem tady nenašla.Do podobných přidávám pár“podobných“ ale odlišných postupem i některými surovinami.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 298 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Karamelizované hlávkové zelí

  • Dana61 Dana61(neregistrovaný)

    to musí být dobrota:yes::-D určitě vyzkouším:-p

    Odpovědět

  • Děkuji za milé komentáře i hodnocení:-*Jsem ráda,že se Vám recept líbí a potěší mě,když vyzkoušíte:-K
    Já zelí vařím většinou vždy den předem,aby se hezky rozležely chutě:-)

    Odpovědět

  • Ivana Ch Ivana Ch

    Na neděli plánuju maso se zelím, hned ho vyzkouším:yes::yes:

    Odpovědět

  • jarka skrobakova jarka skrobakova

    Hned bych si nabídla Drahuško. Tohle zelíčko bude dobrůtka:yes::yes::-p

    Odpovědět

  • MajaV MajaV

    Vypadá lákavě, někdy zkusím:-)

    Odpovědět

  • mika59 mika59

  • Irrena Irrena

    Hned jsem na něj dostala chuť, zelí zrovna mám doma, takže bude k obědu;-)

    Odpovědět

Tématické fráze: hlávkové zelí na sladko karamelizované zelí bílé hlávkové zelí recepty bílé zelí na sladko karamelizované červené zelí červené zelí na sladko zelí na sladko hlavkové červené zelí bílé zelí na sladko recept karamelizovaný cukr karamelizovane bile zeli jak karamelizovat cukr červené hlávkové zelí recepty hlávkové zelí recepty recepty na hlavkové zelí hlávkové zelí hlávkový zelí na sladko karamelizované červené zelí na víně zelí na sladko recept hlávkové zelí recept

Zapomněl/a jsem heslo