Jak vařit ječné kroupy? Namáčení jim prospěje. Jsou levné a chutnají
Ječné kroupy patří mezi levné suroviny, které si můžeme běžně koupit a obohatit jimi jídelníček. Na našem stole se objevují především v polévkách nebo v tradičním jídle s názvem kuba, ale hodí se i do pomazánek, karbanátků nebo jako příloha.
Na tuto potravinu často zapomínáme, naše mlsné jazýčky často hlasují spíš pro rýži, ale vyplatí se vzít na milost alespoň občas i ječné kroupy. A to nejen kvůli jejich nízké ceně, ale i kvůli výživovým benefitům. Ječné kroupy jsou výbornou surovinou, která má univerzální využití, a to naslano i nasladko.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak vařit ječné kroupy
Začátečníky často odradí obava z delšího vaření. Máme pro vás několik rad a tipů, jak kroupy snadno a také rychleji uvařit.
- Nejprve kroupy důkladně propláchneme studenou nebo vlažnou vodou. Nejsnáze to jde na sítku (cedníku) pod tekoucí vodou.
- Prospěje jim namočení ve studené vodě, ideálně přes noc nebo alespoň po dobu 30 minut před samotným vařením. Během máčení získají kroupy větší objem a částečně změknou, vaření pak probíhá rychleji.
- Před vařením je propláchneme a doplníme novou vodou. Na jeden díl krup dáme 2–3 díly vody.
- Kroupy na začátku vaření mírně posolíme. V průběhu vaření je občas promícháme, aby se nepřipálily.
- Kroupy vaříme podle jejich velikosti 15–30 minut, řídíme se podle pokynů na obalech. Správně uvařené kroupy jsou sice měkké, ale měly by si zachovat pevnost, nemají být rozvařené.
- Uvařené kroupy propláchneme studenou vodou, předejdeme tak jejich slepení.
- Tip: Vaření krup můžeme urychlit, když použijeme tlakový hrnec, v něm se kroupy uvaří přibližně za 10 minut. Naopak použití pomalého hrnce sice vaření zpomalí, ale bude nenáročné na hlídání, vaření s pomalým hrncem totiž znamená pohodu pro kuchařky.
Jak vylepšit chuť krup
Už během vaření můžeme přidat oblíbené koření, vždy podle toho, jaký účel má vaření krup. Vhodná je majoránka i saturejka. Přestože se obvykle vaří kroupy ve vodě, můžeme ji nahradit zcela nebo zčásti vývarem. Tento postup také ovlivní výslednou chuť.
Na co se kroupy hodí
Kroupy mají takřka univerzální využití, ale dnes je v našem jídelníčku z velké části vytlačila rýže a další podobně použitelné potraviny. Máme pro vás několik tipů, jak kroupy častěji používat.
- Přidávejte je do polévek, které krásně zahustí. Hodí se především do bramborových a zeleninových.
- Kroupy můžete používat jako přílohu všude tam, kde byste jinak použili rýži, bulgur nebo třeba kuskus.
- Z krup se dá připravit sladká kaše podobně jako z rýže, pohanky nebo z ovesných vloček. Ochuťte ji a ozdobte ovocem.
- Kroupy se výborně hodí do zapékaných pokrmů a nádivek, můžete je přidávat do karbanátků, pomazánek i salátů.
Levné a trvanlivé kroupy
Kroupy patří mezi levné potraviny, které se snadno skladují a jsou trvanlivé. Občas se prodávají v akci, a to je dobrá příležitost si je nakoupit do zásoby. V jídelníčku se dají výborně kombinovat s luštěninami a bramborami, přesně tak to dělaly naše babičky.
Komentáře