Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tipy, jak vyčistit troubu: Rychle, levně a efektivně

Vyčistit pečící troubu potřebuje čas od času každý, kdo v ní peče. Přečtěte si, jak tuto neoblíbenou činnost udělat rychle, levně a efektivně.

Co s připečeným tukem?

Pokud patříte ke šťastným vlastníkům samočistící trouby, máte po starostech. Zapnete funkci podle návodu a pak jen setřete hadříkem. Do budoucna se určitě vyplatí do takové trouby investovat.

Nicméně je nás plno, kteří čas od času řešíme problém s připečeným tukem v troubě a na dvířkách. Ideální by bylo po každém pečení troubu, dokud je ještě zahřátá, umýt teplou vodou se saponátem. K tomu se ale málokdo z nás donutí.

Chemická a přírodní cesta

Máme v podstatě dvě možnosti: chemickou nebo přírodní cestu. Ta chemická je pohodlnější, zakoupíme příslušný čistič většinou na bázi čpavku a aplikujeme podle návodu. Nevýhodou je občas nutnost opakování, zvláště při větším znečištění a také zápach. Uvolněný čpavek navíc škodí všemu živému včetně domácích mazlíčků i při nezbytném větrání.

Pokud se chceme kupované chemii vyhnout, budeme mít možná trošku víc práce, ale zároveň dobrý pocit, že čistou troubu nemáme na úkor životního prostředí a čistého vzduchu.

Základ je jedlá soda. Pomůže i citron

Koupíme si jedlou sodu a smícháme s trochou vody na hustou pastu. Pak v gumových rukavicích pomocí starého zubního kartáčku touto pastou potřeme stěny a dno trouby, přičemž se samozřejmě vyhneme topným spirálám a ventilátoru. Necháme působit 12 hodin, nejlépe přes noc. Pak nalijeme do rozpašovače ocet a postříkáme jím sodou potřený vnitřek trouby. Ocet začne se sodou reagovat a vytvoří pěnu. Tu začneme stírat, u hodně připečených míst si pomůžeme plastovou špachtlí nebo škrabkou na sklokeramickou varnou desku. Nakonec troubu umyjeme hadříkem dočista.

Čerstvé cákance tuku můžeme také odstranit pomocí citronu: do pekáčku nalijeme asi 2 cm vody, vymačkáme do ní citron a přidáme i vyždímanou kůru. Vložíme do trouby, zapneme ji na 160°C, zavřeme dvířka a čekáme, až se v troubě začne tvořit pára. Pak vypneme, necháme páru působit, vyjmeme pekáček a ještě vlažnou troubu pak otřeme hadříkem nebo houbičkou.

Pomůže také prášek do pečiva či nanohoubička

Sklo u trouby lze vyčistit práškem do pečiva, k němuž přikápneme vlažnou vodu a vytvoříme hustou kaši, kterou rozetřeme na sklo a necháme působit ½ - 1 hodinu, pak setřeme vlhkým hadříkem.

Nebo můžeme použít moderní nanohoubičku, kterou čistíme zahřátá dvířka trouby bez čistících prostředků.

Na vnější plochy trouby a knoflíky by měl stačit hadřík a běžný saponát.

Na závěr celou troubu ještě jednou omyjeme čistou vodou a přeleštíme dosucha.

Ať se vám dílo daří.

 

 

 

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům