Kdy přidat smetanu do omáčky? Máme pro vás 3 důležité rady
Omáčky jsou nepostradatelnou součástí mnoha chutných pokrmů. Dodávají jídlu tu správnou, bohatou a krémovou chuť. Jedním z klíčových ingrediencí pro vytvoření té nejlepší krémové omáčky je smetana. Důležitou otázkou ale je, kdy přesně ji do omáčky přidat.
Smetana je nejtučnější částí mléka, která se usazuje na jeho povrchu. Pravidlem je, že čím je smetana tučnější, tím má vyšší tepelnou stabilitu. Na jejím správném výběru si musíme dát záležet, protože se projeví ve výsledné kvalitě a chuti omáčky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Výběr smetany do omáček
Máme několik možností:
- Smetana na vaření má obvykle kolem 12 % tuku. Problémem je u ní špatná tepelná stabilita. Při vysokých teplotách se sráží.
- Zakysaná smetana má od 12–30 % tuku. Vhodná je do omáček, které mají sladší chuť.
- Smetana ke šlehání je nejtučnější a je u ní nejmenší riziko srážení. Omáčka bude díky vysokému obsahu tuku lahodnější a krémovější.
Kdy přilít smetanu do omáčky
Máme pro vás několik rad:
- Smetanu před přidáním do omáčky zahřejte na pokojovou teplotu. Díky tomu nedojde k výrazným změnám teploty, které by mohly způsobit srážení smetany.
- Smetanu přidejte až jako poslední surovinu. Už ji nevařte, jen krátce prohřejte a promíchejte v omáčce.
- Smetanu přidávejte postupně, přitom míchejte.
Tip: Aby se omáčka nesrazila, nejprve zamíchejte do smetany trošku cukru.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 7 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 12 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 12 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 15 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 16 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 17 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít listy z pampelišky? Skvěle ochutí bylinkové máslo, v salátu dokonale nahradí rukolu a pesto z nich ladí s těstovinami
„Na povrchu klouzavý a uvnitř kyprý a vláčný….“ Jak vypadá knedlík a jak nok? Film Pelíšky nabídl před 25 lety jasnou odpověď
„Když nemáte kečup, dejte tam hořčici“ aneb Jak se proměňovala česká gastronomie během třiceti let existence TV Nova
Komentáře