

Mandlové řezy s kávovým krémem - Javanais
Suroviny
- Piškot:
- -100 g jemně mletých loupaných a nepražených mandlí
- -100 g moučkového cukru
- -25 g krystalového cukru
- -25 g másla
- -25 g kukuřičného škrobu
- -2 vejce
- -4 bílky
- mimoto:
- - cukr moučka na posypání
- Náplň:
- -250 ml mléka
- -1,5 lžíce kukuřičného škrobu (25 g)
- -250 g másla
- -100 g krystalového cukru
- -4 g rozpustné kávy
- Čokoládová poleva ganache:
- -150 g čokolády na vaření
- -150 ml smetany
- -75 g másla
Postup přípravy receptu
Piškot: Máslo rozehřejeme a necháme zchladnout. Mandle a moučkový cukr smícháme s 2 vejci.
Z bílků a krystalového cukru ušleháme sníh. Do směsi mandlí přidáme kukuřičný škrob, rozehřáté máslo a promícháme. Nakonec opatrně přimícháme sníh z bílků.Těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a rozetřeme po celé ploše plechu. Pomocí sítka poprášíme povrch moučkovým cukrem. Dáme péct do vyhřáté trouby na 180°C dozlatava, asi 15 minut. Po upečení necháme piškot vystydnout a poté ho rozkrájíme na tři nebo pět stejných dílů.
Jeden kus piškotu namažeme náplní, na to dáme další kus piškotu a opět namažeme. Takto postupujeme se všemi díly piškotu. Náplní zarovnáme i boky. Dáme ztuhnout do lednice. Po zatuhnutí náplně potřeme řezy čokoládovou polevou. Řezy necháme odležet v lednici do druhého dne.
Krém: Více než polovinu mléka, cukr a kávu dáme vařit, občas promícháme, aby se cukr rozpustil. Ve zbytku mléka rozmícháme kukuřičný škrob. Do horkého mléka přilijeme mléko se škrobem a mícháme do zhoustnutí. Provaříme 1-2 minuty. Pudink odstavíme z ohně, na povrch přitiskneme potravinářskou fólii, abychom zabránili vytvoření škraloupu a necháme vystydnout.
Změklé máslo vyšleháme a za stálého šlehání postupně přidáváme pudink. Máslo a pudink musí mít stejnou teplotu, aby se krém nesrazil.
Čokoládová poleva: Máslo a čokoládu nakrájíme na kousky.
Smetanu dáme zahřát. Když začne smetana vařit, tak ji sundáme z ohně a přidáme do ní máslo a čokoládu. Mícháme, dokud se vše nerozpustí a nespojí. Polevu necháme deset minut stát a pak s ní potřeme řezy.
Poznámka od kuchařky
Fotopostup zde: http://sladkyaslanydulceysaladodomains.tumblr.com/...
*Tento dezert pochází z Belgie, chutí připomíná české zákusky Štafetky.
**Jelikož tento dezert je bez mouky a použijeme-li čokoládu bez lepku, je vhodný i pro celiaky.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Mandlové řezy s kávovým krémem - Javanais
-
Dokonalé , neodolala bych
-
Po delší době jsem to opět spáchal, tentokrát ve 3 vrstvách. Při té příležitosti jsem upravil i recept, hlavně množství surovin u krému, před tím tam bylo dvojnásobné množství, což bylo vážně moc.
-
pipre: Vypadá skvěle
,jsem rád že vám chutnal. A asi máš pravdu že krému by stačilo méně
magdalenka: Už to tak bylo v originálním receptu, ale myslím si, že je to kvůli tomu aby se na povrchu vytvořila krusta -
magdalenka: Díky
..Já nenatírala každý díl zvlášť. Plát jsem jen nařezala na 5 stejných dílů (mně vyšly 6 cm, široké, záleží na velikosti plechu)a zatím neoddělovala. Pak jsem na celý plát dílů stále pohromadě nanesla vrstvu krému, stejnoměrně rozetřela, nůž otočila tupou hranou dolů, podebrala krém v místě řezu a snadno oddělila po řezu díl i s krémem od dalších dílů
dlouhým nožem podebrala, přenesla na podnos, stejným způsobem oddělila druhý namazaný díl a nanesla na první díl..dělám to tak i s točenými díly nastojato..
-
pipre: ale sa ti podarili krásne...chutili určite skvele.
-
magdalenka: Magdi, tak to by mne také zajímalo, já jsem ho pocukrovat zapomněla
Pekla jsem ho asi 20 minut, až povrch mírně zezlátnul..Zřejmě ten cukr na povrchu má zkaramelizovat a mně to nějak uniklo. To je tak, když je někdo zbrklý nebo moc spěchá
U mne to bylo obojí
-
Miquel: Prosím, mám dotaz: Prečo sa cesto pred pečením popráši práškovým cukrom?
-
Fotka nic moc, ale zákusek výborný
ten kávový krém nemá chybu, nejvíc mi opravdu chutná z Nescafé Espresso. Jednou jsem použila levnější standart a nebylo to tak dobré jako toto. Příště ale zvolím možná méně krému, možná by stačilo ubrat jednu třetinu nebo i polovinu, podle toho, jak je kdo "krémový"
-
e: Hihi
nikdy jsem neměřil. Odhadem plát piškotu může mít po upečení cca 0,5-1 cm. Promazaný a poskládaný na sebe okolo 10 cm
-
prosim, ako je vysoky po upeceni?
-
Anička babička (neregistrovaný/á): v receptu je jasně napsáno "Dáme péct do vyhřáté trouby na 180°C" o horkovzduchu tam není ani zmínka, takže bez
-
Prosím pečete na horko vzduch nebo klasicky prosím kdyby se tam psalo vždy na čem pečeme děkuji moc za odpověď.khlerova1.@ seznam cz
-
Tak tohle je nádhera
vyzkouším
-
Použila jsem včera tvůj krém pro moučník, ikdyž těsto bylo jiného složení. Měla jsem formu 12 x 30 cm, s vyšším okrajem (peču v něm metrový dort) a krém jsem dělala z poloviční dávky. Bohatě mi to stačilo, protože jsem piškot prořezala jen na tři díly. Všem moc chutnalo
Přidám foto, ikdyž se jedná jen o krém z receptu. -
Díky za body
a komentáře