Moučníky s kefírem známe od našich babiček. Příprava je snadná a výsledek skvělý
Kefír je kvašený mléčný nápoj, pocházející z Kavkazu a Tibetu. Připravuje se z kravského, kozího nebo ovčího mléka a kefírových zrn, která jsou kombinací bakterií a kvasinek. Kvalitní kefír si můžeme připravit i doma.
Moučníky, k jejichž přípravě použijeme kefír, mají svěží nakyslou chuť a vláčnou konzistenci. Naše babičky (hlavně ty na vesnici), měly kefír neustále po ruce, protože byl zásobárnou látek, příznivě fungujících na trávení, imunitu a fungování střev. Nejlepší je pít kefír před spaním nebo nalačno, ale někdo ho preferuje i jako zdravou svačinu nebo ho přidává do moučníků a různých pokrmů.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jednoduché řezy s kefírem
Kefír jako součást koláčových těst
Kefír ochutí těsta na koláče, koláčky, záviny a různé šátečky. Těsto s kefírem je vláčné a má svěží chuť. Používá se místo mléka, šlehačky nebo jogurtu. Nejdříve si připravíme mokré ingredience - kefír, vejce, olej. V druhé míse smícháme suché ingredience - cukr, mouku, kypřicí prášek a špetku soli. Metlou vyšleháme obsah první mísy a postupně do ní vmícháme suché suroviny. Rukou nebo robotem zpracujeme vláčné těsto, které natlačíme na máslem vymazaný plech. Těsto poklademe ovocem a posypeme máslovou drobenkou, záviny a šátečky naplníme libovolnou náplní. Koláč pečeme na 180 °C, dokud okraje nezezlátnou.
Svěží kefír i v jiných moučnících
Nejen bublaniny a těsta na koláče můžeme ochutit a zvláčnit kefírem. Bývá součástí palačinek, lívanců, nepečených smetanových směsí na dorty a sladkých ovocných omáček k polití plněných knedlíků. Ve spojení se želatinou můžeme připravit výborné skládané řezy s ovocem a zdravé kefírové poháry. Kefírem zjemníme a zvláčníme litý perník, piškotový dortový korpus nebo třenou bábovku. Jedním z moderních zdravých nápojů jsou osvěžující tibi nápoje, připravené z tibi krystalů (vodních kefírových zrn) a slazené vody. Z obyčejného kefíru můžeme celé rodině připravit báječné kefírové mléko s ovocem.
Sladké drobečky
Jak si vyrobit kefír? Mějte na paměti, že domácí kefír má nejméně 10x více prospěšných látek než kupovaný, ve kterém jsou tyto látky pasterizovány a tím je účinek kefíru slabší. Ke zkvašení mléka potřebujeme kvasnou kulturu nebo kvalitní kefír či tibetskou houbičku. Kefír je prospěšný všem lidem a vyplatí se ho mít doma čerstvě připravený kvůli přímé konzumaci i jako součást mnoha pokrmů.
(Zdroj: Domácí, nebo kupovaný kefír, https://smoothierecepty.cz/kefir-a-vse-co-o-nem-potrebujete-vedet/)
Komentáře