Zatočený jahodovo kefírový dort

1974andrea Kuchařka: 1974andrea

Moučníky , Dezerty, zákusky, poháry 59 názorů

Suroviny

Těsto:
3 vejce
1 balíček vanilkového cukru
125 g cukru
50 g polohrubé mouky
50 g škrobové moučky
1/2 balíčku kypřícího prášku
1 PL kakaa
Na krém:
750 ml kefírového mléka ( já použila nízkotučné)
3 PL citronové šťávy
100 g cukru
1 vanilkový cukr
200 ml smetany na šlehání
10 plátků želatiny
250 ml smetany na šlehání (na potření dortu)
1 ztužovač šlehačky
300 g jahod
Recept si zatím oblíbilo 39 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Troubu předehřejeme na 190°C.

  2. Z vajec, 125g cukru a vanilkového cukru umícháme hustý krém, do kterého prosejeme mouku, škrob, kakao a prášek do pečiva. Vyšleháme do hladka a vlijeme na plech vyložený pečícím papírem. Urovnáme a dáme péci na cca 10-12 minut.

  3. Poté překlopíme na pocukrovanou utěrku a papír opatrně odstraníme.

  4. Jahody nakrájíme na plátky, nějaké necháme na ozdobu.

  5. Dáme nabobtnat želatinu.

  6. Rozmícháme kefír, citronovou šťávu, 100g cukru a vanilkový cukr.

  7. Rozpustíme želatinu, rozmícháme ji ve 4-5 lžících kefíru a vmícháme do hmoty. Dáme chladit, až krém začne želírovat, vmícháme do něj ještě 200 ml ušlehané smetany. Dáme do lednice.

  8. Upečený a vychladlý plát nakrájíme podélně na 5 stejně širokých pruhů.

  9. Potřeme je krémem z jedné strany.

  10. Skládat budeme na dno dortové formy. První stočíme doprostřed, zvenku ho opět potřeme a kolem něj obtáčíme ostatní a vždy zvenku opět trochu namažeme. Ohradíme dortovým prstencem.

  11. Jahody vtlačujeme do krému mezi pláty. (viz. obrázek).

  12. Celý povrch potřeme zbytkem krému a dáme ztuhnout nejméně na 3 hodiny do lednice.

  13. Nakonec ušleháme 250 ml smetany se ztužovačem, potřeme dort vyjmutý z formy a dozdobíme.

Poznámka

Dalo mi to teda fušku, ale stálo to za to.

Z časopisu Nejlepší recepty - staré vydání

Moje recepty najdete na http://inkitchenopen.blogspot.cz/

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 438 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Zatočený jahodovo kefírový dort

  • maja f maja f

    1974andrea
    Díky :-)

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea(autorka receptu)

    maja f:Myslíte ten plát? Na klasickém velkém plechu, tuším, že je 34 x 28cm nebo tak nějak.;-)

    Odpovědět

  • maja f maja f

    Na jak velkém plechu jste to prosím pekla?

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea(autorka receptu)

    HankaCh:Hani, tak to jsem moc ráda, s tím kiwi by to vypadalo hezky;-). Díky za vyzkoušení:-K

    Odpovědět

  • HankaCh HankaCh

    1974andrea: Tak Andreo byl naprosto vynikající, jen forku jsem jaksi nestihla. Akorát jsem si říkala, že příště by to chtělo ty hrušky povařit v červeném víně, aby to trochu chytlo barvu, zanikaly v tom bílém krému. A i s kiwi by to nemuselo být špatné:-K

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea(autorka receptu)

    HankaCh:Tak Hani:-K, doufám, že se povede a čekám na fotečku;-)

    Odpovědět

  • HankaCh HankaCh

    Dortík se mi právě chladí v lednici, ale udělala jsem ho v takové podzimní úpravě, do kefíru místo citronu jsem dala vaječní likér a skořici a je prokládaný kořeněnými hruškami, uvidíme jaký bude.
    Jestli mohu tak já jako líná kuchařka jsem nenechávala krém tuhnout a nemazala ty pruhy, dělala jsem to jednodušeji a bylo to hned, stočila jsem pruh a postavila do formy, lžící prolila krémem, na to jsem nasadila a obtočila s mezerami další, prolila atd. až do konce.:-K

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea(autorka receptu)

    Bahula:Díky Evi:-K

    Odpovědět

  • Bahula Bahula

    Krásný receptík. Z kefíru je dobrý, rychlý a hlavně levný krém :yes::yes::yes:+

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea(autorka receptu)

    Gabriela:Já to množství nedokážu odhadnout, ale myslím, že jeden sáček by měl stačit. Plátkovou mají všude, kde práškovou, určitě ji najdete;-)

    Odpovědět

  • Gabriela Gabriela(neregistrovaná)

    Krásný den přeji,
    šla by plátková želatina nahradit tou z prášku co se vaří? Kolik deka je 10 plátků želatiny? Tu plátkovanou ani nevím kam bych šla koupit. děkuji

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea(autorka receptu)

    Jane:No vidíte a nám chutnal moc, myslím si, že chuťově je velmi vyvážený. A krém byl na vás moc kyselý nebo z jakého důvodu vám nechutnal:-(, pokud se mohu zeptat?

    Odpovědět

  • Jane Jane(neregistrovaný)

    Bohužel nás neoslovil:-( krém nechutnal, opakovat určitě nebudu.:-(

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea(autorka receptu)

    rebeka:Nadi, však jsem na tebe myslela, že kdybych byla někde blíž, kus bych ti dovezla. Byla jsi zrovna ve stavu nemohoucím;-)

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    ty, zrovna ty budeš vykládat, že neumíš dělat moučníky:-!:-!:-!:-?:-? pchááááááá:-!:-!:-! už ti nevěřím ani fň:-//:-!
    náádhera nadýchaná, něžná, vynikající a ... já nemám:-?:-?:-(:-(;-(:-D:-D:-D:-D

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3 4

Tématické fráze: kefírový dort kefírový korpus dorty k narozeninám pro dívky dorty recepty dort z kefíru korpus z kefiru dort k 85 narozeninam jak nahradit platkovanou zelatinu kefírový korpus na dort škrobový ztužovač šlehačky zatočený korpus na dort jahodový dort jak nahradit plátkovou želatinu dort s jahodami recepty na dorty korpus na dort z kefiru dorty k 85 narozeninám prace s platkovou zelatinou kefirovy jahodovy kolac kefírový koláč s jahodami