Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Podvodnice: Cukroví z těsta, které kyne pod vodou, překvapí svou křehkostí
Zdroj: TopRecepty.cz

Podvodnice patří mezi staročeské druhy cukroví, jsou krásně nadýchané a obalené v moučkovém cukru. Pokud jste toto cukroví ještě neochutnali, překvapí vás, jak přes svůj jednoduchý vzhled lahodně chutná. Doslova se rozplývá na jazyku.

Podvodnice, někdy také nazývané potápky nebo hastrmánci, jsou druhem cukroví, které pekly už naše babičky. Vyznačují se tím, že se těsto dává odležet do studené vody. Následně se s těstem pracuje obdobně jako s těstem lineckým. Vykrajují se drobné tvary, které jsou nejlahodnější. Jsou to takové sladké a křehounké jednohubky.

Těsto nechte nejméně dvě hodiny odležet ve vodě

Když podvodnice jednou vyzkoušíte, tak je určitě zařadíte mezi své každoroční stálice. Křehkost je opravdu jedinečná

  • Na jednu dávku cukroví potřebujeme 400 g hladké mouky, 1 špetku soli, 300 g tuku a kvásek, který se skládá z 30 g droždí, 1 lžičky cukru, 6 lžic mléka. Na obalení použijeme moučkový a vanilkový cukr.
  • Droždí rozdrobíme do mléka, promícháme s cukrem a necháme vzejít kvásek.
  • Tuk rozdrobíme do mouky smíchané se špetkou soli.
  • Kváskem zaděláme těsto, utvoříme z něj kouli, ponoříme ji do hrnce se studenou vodou a necháme vykynout (nejméně 2 hodiny).
  • Pak těsto osušíme, vyválíme placku a vykrajujeme různé tvary.
  • Před pečením dáme plechy do chladna. Troubu včas rozpálíme na 200 °C. Pečeme dorůžova. Těsto se vám při pečení nafoukne, ale uvnitř bude plné, nikoliv duté.
  • Ještě horké cukroví obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem.
  • Podvodnice výtečně chutnají několik dní po upečení.

Pečete doma podvodnice nebo jsou pro vás novinkou? Budeme rádi, když se s námi o své zkušenosti podělíte v komentáři pod článkem.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více