Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mnozí z nás si už Vánoce bez vánočky ani nedokáží představit. A není se čemu divit, její pečení je spjato s tradicemi a symbolikou. Pokud ještě nemáte svůj recept, přinášíme vám bohatou inspiraci, ze které si vybere opravdu každý.

Vánočku si můžeme běžně koupit, ale každá hospodyňka ví, že domácí vánočce se nic nevyrovná. Tradiční vánočka je z kynutého těsta a plete se z devíti pramenů. Může to vypadat složitě, ale pletení vánočky je jen a pouze o cviku. I přípravu těsta si můžeme uzpůsobit dle svých možností a zvolit si recept bez kynutí. Určitě je z čeho vybírat. 

1/15

    1 z 15

    Máslová vánočka z pěti pramenů

    Máslová vánočka z pěti pramenů Video

    Jeden z nejoblíbenějších receptů je máslová kynutá vánočka, která je vláčná a dokonale nadýchaná. A to především díky omládku, který připravujeme hned na začátku a až poté zapracujeme další suroviny, dobře uhněteme a necháme těsto kynout. Z tohoto množství budeme mít dvě vánočky

    2 z 15

    Vánočka II

    Vánočka II Video

    Snadný recept na vynikající nadýchanou kynutou vánočku vás nadchne. Nejdříve necháme vzejít kvásek, přidáme ostatní suroviny a dobře uhněteme. Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly a z každého upleteme vánočku. Necháme ještě chvíli kynout, potřeme vejcem, posypeme mandlemi a upečeme dozlatova

    5 z 15

    Jemná mandlová vánočka

    Jemná mandlová vánočka

    Tato vánočka je krásně nadýchaná a voní mandlemi, citronovou kůrou a muškátovým oříškem. Mandle loupané a mleté do těsta přidáváme společně s ostatními surovinami. Vypracujeme hladké těsto a po vykynutí spleteme a upečeme. 

    6 z 15

    Dědova vánočka

    Dědova vánočka

    Rodinné a osvědčené recepty jsou ty nejcennější a dědova vánočka je jedním z nich. Připravíme ji tak, jak má být, z kynutého těsta s rozinkami a mandlemi, které přidáváme do těsta a také jimi  vánočku posypeme. Těsto necháváme třikrát vykynout, čímž bude ještě nadýchanější. 

    7 z 15

    Tvarohová vánočka

    Tvarohová vánočka Video

    Výborný recept pro všechny, kdo nechtějí strávit dlouhý čas v kuchyni, je vánočka z tvarohového těsta bez kynutí. I tak je nadýchaná díky kypřicímu prášku a vláčná přidáním tučného tvarohu. S těstem se velmi dobře pracuje, protože je hladké a pružné. 

    9 z 15

    Poctivá vánočka

    Poctivá vánočka Video

    Dalším receptem je oblíbená poctivá vánočka z kynutého těsta. K vykynutému kvásku přidáme ostatní suroviny a vypracujeme těsto, které necháme vykynout. Upleteme vánočku, necháme chvíli kynout a potřeme rozšlehaným vejcem. Sypeme mandlemi a pečeme dozlatova. 

    11 z 15

    Šlehačková vánočka

    Šlehačková vánočka

    Vláčná a lahodná je šlehačková vánočka. Do těsta ze sušeného droždí přidáváme lehce ohřátou smetanu ke šlehání, do které zašleháme vejce a rum. Vypracujeme vláčné těsto a necháme dobře vykynout. Upleteme, upečeme a můžeme vychutnávat. 

    13 z 15

    Vánočka z bůčku

    Vánočka z bůčku

    Vánočka nemusí být vždy sladkým moučníkem. Tato variace z libového bůčku potěší nejen mužské strávníky a hodí se pro každou slavnostní příležitost. Bůček nakrájíme na proužky, okořeníme a spleteme podobně jako vánočku z devíti pramenů. Na 150 °C poté pečeme bůček v pekáči asi 1,5 hodiny. 

    14 z 15

    Vánočka ve formě

    Vánočka ve formě

    Pletení vánočky může být zpočátku pracné, a proto můžeme využít formu na vánočku. Do vymazané a mandlovými lupínky vysypané formy urovnáme vykynuté těsto a vánočku upečeme. Po upečení ji necháme chvíli odpočinout a opatrně vyklopíme.  

    15 z 15

    BUŠI vánočka nebo mazanec

    BUŠI vánočka nebo mazanec

    Univerzální těsto můžeme využít jak na vánočku, tak i na mazanec. S přípravou kynutého těsta nám pomůže domácí pekárna, která těsto vypracuje a nechá ho vykynout. Poté upleteme vánočku, necháme ještě hodinu kynout, pak vánočku potřeme bílkem, posypeme mandlemi a upečeme. 

1/15

 

Komentáře

Další tipy a triky