Dědova vánočka
Taky si čas od času rádi dopřejete sladkou snídani v podobě vánočky s máslem nebo marmeládou? Pak určitě vyzkoušejte tento osvědčený rodinný recept. Ať připravíte z těsta jakékoli tvary, budou nadýchané jako peříčko a velmi vláčné.
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 33 561 kJ / 8 021 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 185,21 g |
| Tuky | 314,50 g |
| Vláknina | 56,50 g |
| Cholesterol | 1,78 g |
| Sodík | 793 mg |
| Sůl | 1,85 g |
| Sacharidy | 1 084,24 g |
Postup přípravy
Krok 1: Uděláme kvásek z poloviny vlažného mléka, 2 lžiček cukru, 2 lžic mouky (vše odebereme z připraveného, naváženého množství surovin) a kostky droždí. Počkáme až droždí vzejde (10-15 minut).
Krok 2: Do mísy nasypeme mouku, přidáme špetku soli, žloutky. Kvásek nalijeme do mísy k mouce, přidáme zbytek mléka a cukru, rozpuštěné vlažné máslo, rozinky a mandle.
Vše vypracujeme v těsto, do kterého podle potřeby přidáme mouku tak, aby vzniklo hladké nelepivé těsto. Krok 3: Těsto necháme třikrát vykynout. Vždy když těsto nakyne, prohněteme ho vařečkou a necháme znovu kynout. Krok 4: Včas vyhřejeme troubu na 180 °C. Plech vyložíme papírem na pečení. Krok 5: Z potřetí vykynutého těsta upleteme vánočku. Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sekanými mandlemi. Necháme ještě asi 20 minut na plechu kynout. Krok 6: Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme zhruba hodinu.
Vše vypracujeme v těsto, do kterého podle potřeby přidáme mouku tak, aby vzniklo hladké nelepivé těsto. Krok 3: Těsto necháme třikrát vykynout. Vždy když těsto nakyne, prohněteme ho vařečkou a necháme znovu kynout. Krok 4: Včas vyhřejeme troubu na 180 °C. Plech vyložíme papírem na pečení. Krok 5: Z potřetí vykynutého těsta upleteme vánočku. Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sekanými mandlemi. Necháme ještě asi 20 minut na plechu kynout. Krok 6: Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme zhruba hodinu.
Zveřejněno 17. 8. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dědova vánočka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/OPmN
Moje poznámka
Dědova vánočka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/OPmN
Nejnovější recepty
Vaječná omeleta se zeleninou a žampiony (vhodná pro diabetiky)
Přidáno před 4 hodinami
Falešné boloňské špagety aneb fofr špagety
Přidáno před 8 hodinami
Bílkové řezy s kandovaným ovocem
Přidáno před 9 hodinami
Křepelka s karamelizovanou zeleninou podle Honzy Punčocháře
Přidáno před 15 hodinami
Bezlepková sádlová srdíčka
Přidáno 12. 12. 2025 14:00:02
Likérové kávy
Přidáno 12. 12. 2025 09:00:02
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuřecí směs na hořčici s medem
Danoouch před 2 hodinami
Bábovka Albert
Ketynna před 2 hodinami
Dýňová polévka s fazolemi
marekdd před 3 hodinami
Jednoduché nepečené Tiramisu kuličky/Tiramisu Truffles
Hanawagy před 3 hodinami
Perníčky, které jsou hned měkké
Valerie. před 3 hodinami
Rajská omáčka
Vershyna před 4 hodinami
"Letní" buřty na pivu - z pánve
BeeroCrat před 4 hodinami
Krupičná kaše rychle hotová
Colombová_S před 5 hodinami
Babiččina rychlá kulajda
Pavenov1 před 6 hodinami
Tématické fráze:
vanocka,
vanocka recept,
recept vanočka,
plněná vánočka,
na kolik stupnu pect vanocku,
mala vanocka recept,
recept na vánočku,
slana vanocka,
vánočka podle stupky,
na kolik péct vanočku,
plněná vánočka recept,
na kolik stupnu se pece vanocka,
vanočka stupka,
vánočka s čokoládou,
top recepty vánočka,
vanocka plnena,
pletení vánočky 4+3+2,
stupka vánočka,
vánočka na slano,
vánočka z 1 kg mouky
Suroviny:
mouka hladká,
máslo,
cukr krystal,
žloutek,
cukr vanilkový,
sůl,
droždí,
mléko,
citron,
rozinky,
mandle,
vejce,
mandle
Komentáře (56)
No, podobnou peču z 600g polohrubé mouky a i tak je to macek přes celý plech
Rozpékám v rozpálené peci při 225°C a jen co začne chytat barvu stáhnu na 160°C a dopékám asi 30´na špejli, dle potřeby i pod alobalem. Podle polohy v troubě, způsobu ohřevu má tendenci se od plechu připalovat.