Mazanec - vánočka mojí tchýně
Z vláčného těsta plného rozinek a mandlí a provoněného rumem, skořicí a hřebíčkem můžeme podle příležitosti upéct krásný a nadýchaný mazanec, ale i vánočku, upletenou z devíti pramenů. Tak či tak, na svátečním stole vždy potěší.

Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 13 353 kJ / 3 192 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 84,98 g |
Tuky | 103,76 g |
Vláknina | 18,36 g |
Cholesterol | 529 mg |
Sodík | 801 mg |
Sůl | 2,55 g |
Sacharidy | 470,25 g |
Postup přípravy
Krok 1: Rozinky namočíme do rumu se špetkou skořice a necháme rozležet.
Krok 2: Z trochy mléka, mouky, cukru a všeho droždí umícháme kvásek a necháme ho vzejít.
Krok 3: V míse smícháme mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. Přilijeme vlažné mléko s rozšlehaným vejcem a rozehřátý tuk. Nakonec vlijeme hotový kvásek.
Krok 4: Vypracujeme těsto, které se nelepí. Necháme v míse přikryté kynout asi 45 minut.
Krok 5: Pak vařečkou těsto několikrát propracujeme a dáme znovu kynout na dalších 45 minut.
Krok 6: Do těsta pak na vále zapracujeme rozinky, které byly namočené v rumu, a přidáme nasekané mandle nebo ořechy.
Krok 7: V případě mazance vytvoříme bochánek - nebo těsto rozdělíme na 9 dílů a upleteme vánočku (4, 3, 2) a zabezpečíme několika špejlemi proti sesunutí.
Krok 8: Troubu předehřejeme na 170 °C.
Krok 9: Přendáme na plech s pečicím papírem, kde necháme 20 minut kynout. Pak potřeme bílkem a posypeme plátky mandlí.
Krok 10: Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C cca 10 minut, pak plech otočíme a teplotu snížíme na 150 °C. Řídíme se zkušeností s vlastní troubou. Pečeme cca 30-35 minut do zlatova.
Zveřejněno 6. 2. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Mazanec - vánočka mojí tchýně
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/N2jp
Moje poznámka
Mazanec - vánočka mojí tchýně
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/N2jp
Nejnovější recepty
Pohanka s jablky
Přidáno před 13 hodinami
Polévka z hlívy ústřičné s mrkvovými nudličkami
Přidáno před 15 hodinami
Uzená kuřecí stehna na víně s česnekem a rozmarýnem
Přidáno před 18 hodinami
Těstoviny s dýňovou omáčkou
Přidáno před 23 hodinami
Tradiční prošívaná deka
Přidáno 17. 9. 2025 20:54:13
Vafle z párků a vajíček
Přidáno 17. 9. 2025 18:02:44
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Domácí kečup
Baruska. před 11 minutami
Hraběnčiny výborné řezy
Rorejsek před 4 hodinami
Kuřecí stehna pečená v jogurtu s hrubozrnnou hořčicí
E. J. K. před 11 hodinami
Pečená švestková povidla
Vivik21 před 11 hodinami
Krenex
dragomirac před 13 hodinami
Domácí vepřovka z krkovice z papiňáku (tlakového hrnce)
Slavista62 před 13 hodinami
Domácí vepřovka
Slavista62 před 13 hodinami
Bílé fazole s bramborami a smetanou
jana1974 před 13 hodinami
Buchta Fešák
LuccHansel před 14 hodinami
Rychlý švestkový koláč
Palusanda před 14 hodinami
Tématické fráze:
vánočka mojí maminky,
mazanec ze suseneho droždí,
velikonoční mazanec ze sušeného droždí,
mazanec se sádlem,
vánočka ze sádla,
vánočka ze sušeného droždí,
vánočka se sadlem,
kucharka pro dceru mazanec,
lehká vánocka,
mazanec susene drozdi,
kuchařka pro dceru vánočka,
mazanec ze sadla,
mazanec ze sadla,
velikonoční mazanec se sádlem,
recept na mazanec ze sušeného droždí,
domácí vánočka se sádlem,
vánočka se sádlem recept,
nejlepší nadýchaná vánočka,
mazanec sádlo,
mazanec se sušeného droždí
Suroviny:
mléko,
mouka hladká,
máslo,
cukr,
droždí,
vejce,
cukr vanilkový,
kypřící prášek do pečiva,
sůl,
skořice,
koření hřebíček,
kůra citronová,
mandle sekané,
rozinky,
rum,
bílek,
mandle plátkové
Komentáře (18)
zuza
Coleta : zaznamenáno
Sádlo dodá hebkost. A kvasnice doporučuji na váhu z toho je také lepší mazanec, vánočka. Já dělám ty těžké, miluji je.