Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Výborná vánočka z domácí pekárny

Vzpomínáte na lahodnou vánočku jako od babičky nebo maminky? Chcete upéct stejně výbornou? Náš recept vás provede krok za krokem. Na těsto vyzrajeme tím, že ho zaděláme v domácí pekárně. Potom už jen stačí nezauzlovat si ruce při pletení.

Hodnocení receptu je 4,8 (48×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

mersy mersy

Náročný

Doba přípravy 100 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 40 min bez dob kynutí

100 min (60 min příprava + 40 min tepelná úprava, bez dob kynutí)

Suroviny pro 2 kusy

2kusy

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie15 714 kJ /
3 756 kcal
Bílkoviny96,94 g
Tuky114,38 g
Vláknina20,10 g
Cholesterol 955 mg
Sodík 1,18 g
Sůl2,79 g
Sacharidy574,63 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Rozinky namočíme do rumu alespoň dvě hodiny předem. Máslo vyndáme včas z lednice, aby změklo. Krok 2: Suroviny vložíme do formy domácí pekárny v pořadí, jak jsou uvedeny (rozinky můžeme přisypat až ke konci hnětení). Nastavíme program Těsto. Krok 3: Plech vyložíme pečicím papírem. Na vále těsto rozdělíme na dvě poloviny, každou polovinu rozdělíme na šest kousků. Z nich vyválíme prameny na vánočku, kterou upleteme klasickým způsobem. Krok 4: Aby se prameny při pletení nelepily na ruce, můžeme je lehce pomoučit. Vál můžeme lehce zaprášit moukou. Krok 5: Upletené vánočky přendáme na plech, můžeme přikrýt utěrkou a necháme asi hodinu na teplém místě kynout. Krok 6: Včas zapneme nahřívat troubu na 150 °C. Po vykynutí (měly by zdvojnásobit objem) potřeme vánočky rozšlehanými bílky a můžeme posypat oloupanými plátky mandlí nebo sekanými oříšky. Krok 7: Plech vložíme do trouby a pečeme zvolna zhruba 40 minut. Pokud by se vánočky seshora moc pálily, přikryjeme je pečicím papírem a dopečeme. Krok 8: Po upečení a zchladnutí vánočky zlehka pocukrujeme.

TIP: Jak nejlépe uchovat upečenou vánočku?

Zveřejněno 26. 1. 2013

Poznámka autorky mersy

Z těsta vyjdou buď dvě vánočky po šesti (nebo můžeme udělat jednu velkou, skládanou vánočku z devíti pramenů).

Těsto můžeme umíchat i klasicky v míse, ale v pekárně je to pohodlnější a těsto tak v míse nikdy nevypracujeme.

Vánočka je velmi lahodná a voňavá a vydrží, teda pokud se nesní, dlouho čerstvá, ale to se u nás ještě nestalo.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Výborná vánočka z domácí pekárny

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/KEYx

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Výborná vánočka z domácí pekárny

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/KEYx

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (77)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Je zkrátka opravdu nejlepší👍👍👍.

V každém receptu tady ubírám cukr, ale v tomto receptu ho příště trochu přidám - těsto nebylo téměř vůbec sladké. Také dám jen 200ml mléka, protože jsem dosypávala poměrně dost mouky.
Mazanec je ;-)dobrý. Uvidíme druhý den, jaký bude. Děkuji za recept.

nejlepší vánočka jakou znám

nemá chybu. Provoněla celý dům.

Dneska jsem měla svoji premiéru a je úplně úžasná , nadýchaná.proste super<3:-K

Skvělý recept, děkuji!

Jedním slovem “LUXUS” <3<3<3<3<3<3<3

Dnes upečena zkušební předvánoční a opravdu je moc dobrá :).

Zkoušela jsem poprvé a je výborná

Výborná vánočka.:-)

Skvělý recept. Letos jsem dělala poprvé v životě vánočku s pomocí pekárny a jak úplet jsem našla na YouTube... a musím říct, že byla luxusní, jen se po nich zaprašilo :-8

Tématické fráze:
vanocka z domaci pekarny, těsto na vánočku z domácí pekárny, recept na vybornou vanocku, domaci vánočka, vánočka z pekárny, dobrá a vláčná domácí vánočka, vynikající vánočka z domácí pekárny, nadýchaná vánočka recept, vánočka v domácí pekárně, vanočka recept z domaci pekarny, nadýchaná vánočka, vánočka domácí pekárna, výborná vláčná vánočka, vanocka do pekarny, vanocka se sadlem, recept na vánočku v domácí pekárně, vláčná vánočka, domácí vánočka recept, vánočka v pekárně, vánočka z domácí pekárny recept

Suroviny:
mléko, máslo, žloutek, vejce, cukr vanilkový, cukr krupice, sůl, rozinky, kůra citronová, mouka polohrubá, mouka hladká, droždí sušené, bílek, mandle, cukr moučkový, rum

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu