Výborná vánočka z domácí pekárny
Vzpomínáte na lahodnou vánočku jako od babičky nebo maminky? Chcete upéct stejně výbornou? Náš recept vás provede krok za krokem. Na těsto vyzrajeme tím, že ho zaděláme v domácí pekárně. Potom už jen stačí nezauzlovat si ruce při pletení.
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 15 714 kJ / 3 756 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 96,94 g |
Tuky | 114,38 g |
Vláknina | 20,10 g |
Cholesterol | 955 mg |
Sodík | 1,18 g |
Sůl | 2,79 g |
Sacharidy | 574,63 g |
Postup přípravy
Krok 1: Rozinky namočíme do rumu alespoň dvě hodiny předem. Máslo vyndáme včas z lednice, aby změklo.
Krok 2: Suroviny vložíme do formy domácí pekárny v pořadí, jak jsou uvedeny (rozinky můžeme přisypat až ke konci hnětení). Nastavíme program Těsto.
Krok 3: Plech vyložíme pečicím papírem. Na vále těsto rozdělíme na dvě poloviny, každou polovinu rozdělíme na šest kousků. Z nich vyválíme prameny na vánočku, kterou upleteme klasickým způsobem.
Krok 4: Aby se prameny při pletení nelepily na ruce, můžeme je lehce pomoučit. Vál můžeme lehce zaprášit moukou.
Krok 5: Upletené vánočky přendáme na plech, můžeme přikrýt utěrkou a necháme asi hodinu na teplém místě kynout.
Krok 6: Včas zapneme nahřívat troubu na 150 °C. Po vykynutí (měly by zdvojnásobit objem) potřeme vánočky rozšlehanými bílky a můžeme posypat oloupanými plátky mandlí nebo sekanými oříšky.
Krok 7: Plech vložíme do trouby a pečeme zvolna zhruba 40 minut. Pokud by se vánočky seshora moc pálily, přikryjeme je pečicím papírem a dopečeme.
Krok 8: Po upečení a zchladnutí vánočky zlehka pocukrujeme.
Zveřejněno 26. 1. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Výborná vánočka z domácí pekárny
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/KEYx
Moje poznámka
Výborná vánočka z domácí pekárny
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/KEYx
Nejnovější recepty
Rychlovka z listového těsta
Přidáno před 9 hodinami
Bezlepkové karamelizované jablečné muffiny s ořechy
Přidáno před 11 hodinami
Tortillové košíky
Přidáno před 12 hodinami
Sýrové hrudky s pažitkou
Přidáno před 14 hodinami
Bylinkové pesto
Přidáno 6. 5. 2025 19:32
Grilovaný chřest s pikantním přelivem a sezamem
Přidáno 6. 5. 2025 14:09
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Anglické palačinky
Layoo před 5 hodinami
Brokolice v sýrové omáčce
Jan236737488 před 10 hodinami
Víťovi muffiny
VitaKuchar20 před 10 hodinami
Hovězí roštěná na cibuli
Sahula před 11 hodinami
Banánové muffiny
VitaKuchar20 před 11 hodinami
Hovězí na česneku
Modraska před 12 hodinami
Špagety à la carbonara
Hanako17 před 15 hodinami
Kuřecí stehna na hlávkovém zelí
Moanka před 15 hodinami
Tématické fráze:
vanocka z domaci pekarny,
těsto na vánočku z domácí pekárny,
recept na vybornou vanocku,
domaci vánočka,
vánočka z pekárny,
dobrá a vláčná domácí vánočka,
vynikající vánočka z domácí pekárny,
nadýchaná vánočka recept,
vánočka v domácí pekárně,
vanočka recept z domaci pekarny,
nadýchaná vánočka,
vánočka domácí pekárna,
výborná vláčná vánočka,
vanocka do pekarny,
vanocka se sadlem,
recept na vánočku v domácí pekárně,
vláčná vánočka,
domácí vánočka recept,
vánočka v pekárně,
vánočka z domácí pekárny recept
Suroviny:
mléko,
máslo,
žloutek,
vejce,
cukr vanilkový,
cukr krupice,
sůl,
rozinky,
kůra citronová,
mouka polohrubá,
mouka hladká,
droždí sušené,
bílek,
mandle,
cukr moučkový,
rum
Komentáře (64)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Mazanec je