Vánočka II
Vánočku připravíme z jednoduchého kynutého těsta, zadělaného vodou, a výsledek bude skvělý. Do zlatova upečená vánočka ozdobí sváteční stůl - ať už ji pleteme ze čtyř, šesti či devíti pramenů, nebo jednoduše upečeme ve formě.
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 19 180 kJ / 4 584 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 114,02 g |
Tuky | 105,12 g |
Vláknina | 32,85 g |
Cholesterol | 748 mg |
Sodík | 624 mg |
Sůl | 1,42 g |
Sacharidy | 779,07 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do teplé vody přidáme cukr, rozdrobené droždí, promícháme a necháme vzejít kvásek.
Krok 2: K hotovému kvásku přidáme ostatní suroviny (mouku dosypeme během hnětení, podle potřeby) a po jejich přidání dobře uhněteme hebounké, voňavé těsto, které necháme v teple dobře vykynout.
Krok 3: Plech vyložíme pečicím papírem. Včas zapneme nahřívat troubu na 190-200 °C.
Krok 4: Těsto rozdělíme na dva díly a z každého upleteme vánočku.
Krok 5: Jeden díl těsta rozdělíme na 9 pramenů, spodní patro vánočky upleteme ze čtyř, prostřední ze tří a vrchní ze dvou – to uděláme delší a jeho konce zastrčíme až pod vánočku).
Krok 6: Stejně upleteme i druhou vánočku.
Krok 7: Obě vánočky necháme kynout vedle sebe na připraveném plechu, pak je potřeme vejcem, popřípadě posypeme plátky mandlí.
Krok 8: Dáme péct do trouby vyhřáté na 190–200 °C. Hned po vložení do trouby teplotu zmírníme na 170–180 °C a pečeme přibližně 20–30 minut.
Zveřejněno 14. 7. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vánočka II
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/NxVz
Moje poznámka
Vánočka II
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/NxVz
Nejnovější recepty
Králík s houbovou smetanovou omáčkou
Přidáno před 6 hodinami
Líné koláče
Přidáno před 10 hodinami
Zapečený květák s chorizovou krustou
Přidáno před 23 hodinami
Cuketovo-dýňová omáčka s koprem
Přidáno 17. 8. 2025 15:22:10
Zapečené plátky patizonu
Přidáno 17. 8. 2025 15:15:19
Staročeské čápy s mákem, švestkami a zakysanou smetanou
Přidáno 17. 8. 2025 15:06:46
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Fazolová kyselá polévka
TondaJ před 24 minutami
Marinovaná křidélka z horkovzdušné fritézy
lucie.jechova před 2 hodinami
Jablková pomazánka
Merylas před 2 hodinami
Dvacetiminutový švestkový koláč
Romana20 před 2 hodinami
Kynutý koláč se švestkami a mákem podle Češky z Česka
veronika_straka před 2 hodinami
Uzená žebra - prostě jen uvařená
Kajkajak před 2 hodinami
Květáková polévka II
Kajkajak před 2 hodinami
Pravý vepřový guláš
schierl před 2 hodinami
Pomazánka s restovaným pórkem, šunkou a Hermelínem
schierl před 2 hodinami
Jablkový závin z listového těsta
Iliis před 3 hodinami
Tématické fráze:
vánočka,
vánočka recept,
pletení vánočky,
recept na vanocku,
jak se plete vánočka,
pletení vánočky z 9 najednou,
jak dlouho péct vánočku,
postup pletení vánočky najednou,
jak dlouho kyne vanočka,
vánočky,
recept vanocka,
vánočka top recepty,
pletení vánočky ze šesti,
top recepty vanocka,
navod na pleteni vanocky,
pletení vánočky ze 6 dílů návod,
pletení vánočky ze šesti video,
pletení vánočky z 9 pramenů,
vánočka recepty,
jak se plete vánočka z 9
Suroviny:
voda,
cukr,
droždí čerstvé,
máslo,
rozinky,
vejce,
sůl,
mouka hladká,
vejce,
mandle plátkové
Komentáře (229)
Moc děkuji za recept.
Druhý pokus před týdnem - přepekla jsem ji, na druhý den to byl beton. Dnes třetí pokus, ten konečně vyšel a je naprosto báječná ! Musela jsem dospod trouby dát hrubý plech, aby mi to zase nechytlo zespoda, a posledních 5 minut hlídat. Dala jsem na spodní příčku , aby mi to nechytalo barvu zase svrchu!