Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Poctivá vánočka

Každý tuhle královnu zná. Pěkně nadýchaná, voňavá a vláčná, to je vánočka, tradiční symbol českých Vánoc. Pokud si ji každý rok kupujete, letos je čas na změnu. Vyzkoušejte si ji připravit doma. Budete překvapení, jak je to snadné.

Hodnocení receptu je 4,7 (26×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

vlocka9 vlocka9

Středně náročný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 50 min bez doby kynutí

80 min (30 min příprava + 50 min tepelná úprava, bez doby kynutí )

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie13 074 kJ /
3 125 kcal
Bílkoviny93,33 g
Tuky60,55 g
Vláknina26,00 g
Cholesterol 761 mg
Sodík 2,16 g
Sůl5,37 g
Sacharidy538,66 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Droždí rozmícháme v troše vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. Krok 2: Ze všech přísad a vzešlého kvásku vypracujeme tuhé těsto, které necháme vykynout. Krok 3: Vykynuté těsto rozdělíme na 8 pramenů (nebo jak jsme zvyklí) a upleteme vánočku, kterou přemístíme na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě dokynout. Troubu včas předehřejeme na 150 °C. Krok 4: Po dokynutí potřeme vánočku rozšlehaným vajíčkem, posypeme mandlemi a vložíme do trouby. Krok 5: Po 15 minutách vánočku zakryjeme a pozvolna pečeme dalších 30-45 minut. Řídíme se dle zkušeností s vlastní troubou.

TIP: Jak nejlépe uchovat upečenou vánočku?

Zveřejněno 21. 10. 2010

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Poctivá vánočka

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ExEm

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Poctivá vánočka

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ExEm

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (11)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

moc dobré

Vánočku jsem zkusila na vánoce a chutnala všem moc moc což znamená, že jsem nucená ji teď dělat dost často, s pletením si moc hlavu nedělám jednoduše spletu 4 prameny pak 3 prameny a naposledy stočím 2 prameny následně položím vrstvy na sebe 4,3 a 2 vánočku po upečení nelze poznat od klasicky pletené.Mohu jen doporučit je jednoduchá,konzistenčně jako peříčko a chuťově jako od babičky;-)

Dnes jsem ji pekla...:-K:yes::-pMoc dobrá a jednoduchá:)

Jana Remkova: pokud se budeš učit pléct Vánočku, tak začni ze třech jako cop, uděláš jamku, potom ze dvou pramenů, to dáš do jamky a nakonec smotej jen jeden a dej nahoru. Před pečením dej do Vánočky špejle a zůstane tvar Vánočky.

Hanka: dost dobré přirovnání:-D. Já si neumím představit podle receptu, kde jsi mohla udělat chybu. Myslíš v pletení? Já to vůbec neumím..:-/,musela bych mít noťas přilepený na lince a sledovat každý jeden obrázek, kde je popsáno pletení. Takže dělám ve formě;-) a je taky dobrá:-)

Já z ní mám "roztlemenku" :-(

Tématické fráze:
dobrá vánočka, vánočka z hery, vánočka recept, recept na vánočku, recept na dobrou vánočku, nej recepty vánočka, vánočka, nej vanocka, vanock, vanocka top recept, vánočka top recepty, jednoduchá vánočka, dobrá vánočka-recept, jednoduchá vánočka recept, dobra a jednoducha vanocka, nejrecepty.cz, top recepty vanocka, recepty vanocka, nej recept na vánočku, vánočka recepty

Suroviny:
mouka hladká, cukr krupice, máslo, droždí čerstvé, sůl, žloutek, mléko, rozinky, mandle mleté, cukr vanilkový, kůra citronová

Přidat fotografie receptu