Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejsou rohlíky jako rohlíky. Ty naše jsou přímo pohádkové, a o to více chutnají. Česká historická veselohra Císařův pekař - Pekařův císař nás na ně krásně naladí a nejspíš to bude i naopak. Nechte se unést s videoreceptem do světa pohádek a třeba si přesně takové vypečené rohlíčky s námi upečte.

Prvním receptem z naší pohádkové série jsou obzvláště vypečené rohlíčky z Císařova pekaře - Pekařova císaře. Dva díly slavného satirického filmu Jana Wericha se obvykle vysílají v období Vánoc. Rudolf II. a pekař Matěj jsou Werichovou nezapomenutelnou dvojrolí, stejně tak si každý pamatuje šémem oživlého Golema.  Co třeba vyzkoušet "obzvláště vypečené rohlíčky pro obzvláště vypečeného krále"? V následujících řádcích vás provedeme receptem, který určitě stojí za vyzkoušení.

Jak upéct rohlíčky obzvláště vypečené

Vypečené rohlíčky z úvodního videoreceptu díky omládku (kvásku) výborně chutnají i druhý den po upečení. Podle následujícího receptu upečete 12 kusů výtečných rohlíků.

  • Na omládek (kvásek) budete potřebovat 100 g vody, 1 lžičku sladěnky nebo medu, 9–10 g čerstvého droždí, 130 g hladké mouky. 
  • Ještě budete potřebovat další suroviny na těsto: 370 g hladké mouky, 2 lžičky krupicového cukru (10 g), 30 g sušené syrovátky, 25 g měkkého sádla, 2 rovné lžičky soli (10 g).
  1. Nejprve si připravte omládek. V misce smíchejte všechny suroviny na něj určené. Zakryjte misku čistou utěrkou, aby nedocházelo k osychání kvásku. Omládek (kvásek) nechte kynout v teplé místnosti asi 45–60 minut. Pro upřesnění pojmu se můžete podívat do dalšího článku, čemu se říká omládek.
  2. Poté k omládku přidejte ostatní suroviny určené na těsto. Vše společně dobře propracujte. Vznikne hladké a pružné těsto, které necháte v zakryté misce asi hodinu kynout.
  3. Po vykynutí těsto přendejte z mísy na pracovní plochu. Rozdělte je na 10–12 dílů a z každého dílu vytvořte bulku. Pokud se těsto lepí, tak pracovní plochu lehce poprašte hladkou moukou.
  4. Vytvořené bulky nechte asi 10 minut odpočívat, poté je rozválejte a smotejte do tvaru rohlíků.
  5. Vytvořené rohlíky položte na plech vyložený pečicím papírem. Nechte je znovu kynout. Počítejte s časem cca 35–45 minut.
  6. Včas nechte předehřívat troubu na 230 °C.
  7. Vykynuté rohlíky potřete buď jen vodou nebo vajíčkem, které jste rozšlehali s trochou vody. 
  8. Plech s připravenými rohlíky vložte do předehřáté trouby a rohlíky pečte cca 8–10 minut. Řiďte se podle zkušeností s vlastní troubou.
  9. Po upečení nechte rohlíky vychladnout a pak je servírujte.

Přejeme dobrou chuť a budeme rádi, když nám napíšete, jak se vám vypečené rohlíčky povedly.

Podívejte se i na další recepty inspirované českými pohádkami.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočkavůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér

Kapr a další tradiční pokrmy

Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.

Mohlo by vás zajímat:

Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba

Komentáře

Další tipy a triky