Recepty z českých pohádek: Rohlíčky obzvláště vypečené z filmu Císařův pekař-Pekařův císař voní sádlem a chutnají skvěle
6. 12. 2024 Vaření
Pojďte se s námi vydat do světa pohádek a přeneste si tak trochu kouzla i do své kuchyně. Přinášíme nový seriál Pohádkové recepty, který je volně inspirován českými filmy a pohádkami. V prvním díle se rovnou zakousneme do obzvláště vypečených rohlíčků z Císařova pekaře-Pekařova císaře. A chybět nebude ani golem!
Pohádkové recepty
Chcete se pořádně naladit na Vánoce? Pokud jsou pro vás tyto nejkrásnější svátky v roce spojené se sledováním pohádek, můžete si atmosféru pohody u televize navodit prostřednictvím dobrot z těch českých nejslavnějších.
V předvánočním čase jsme si proto pro vás připravili seriál receptů inspirovaných právě oblíbenými pohádkovými příběhy, které si můžete rovnou udělat a nebo si při čtení článků aspoň trochu oddechnout od předvánočního shonu.
Mohlo by vás zajímat
Vypečené rohlíčky
Celý seriál startujeme obzvláště vypečenými rohlíčky z Císařova pekaře-Pekařova císaře. Dvoudílná satirická komedie je společně s pohádkou Byl jednou jeden král jedním z nejslavnějších filmů Jana Wericha. Nejde sice o klasickou pohádku, ale často se právě vysílá rovněž v předvánočním čase. Film má dva díly, ty se ale obvykle vysílají najednou, navíc existuje i jednodílná verze.
Vyměněný císař
Slavný český herec a dramatik tu nezapomenutelně ztvárňuje dvojroli císaře Rudolfa II., milovníka alchymie a umění, a jeho pekaře Matěje. Důležitou postavou je i Golem – bájný hliněný obr, kterého chce císař najít, oživit a s jeho pomocí si tak zajistit nesmrtelnost. Stále se mu však nedaří ho najít, což u něj způsobuje značnou rozmrzelost, kterou mohou vylepšit snad jedině rohlíčky, kterou budou obzvláště dobře vypečené, jak je zdůrazňováno v nezapomenutelné scéně, v níž se pečou rohlíky a mluví se o Golemovi.
Napečeno od Golema
Rudolf II. se v průběhu filmu shodou náhod vymění právě se svým pekařem Matějem, který je ve filmu jakýmsi symbolem zdravého selského rozumu, dobroty, poctivosti, a tedy i protikladem císaře, jemuž jde jen o vlastní prospěch. Na to odkazují i slova „obzvláště vypečené rohlíčky pro obzvláště vypečeného krále“.
Ten nakonec odhalí pikle, které se na císařském dvoře spřádají a využije šémem oživlého Golema k upečení pečiva pro chudé. Pokud se vám na rohlíky při sledování komedie vždy sbíhaly sliny, můžete si je nyní upéct podle následujícího receptu.
Na kvásek-omládek budete potřebovat: 100 g vody, 1 necelou lžičku sladěnky nebo medu, 9-10 g čerstvého droždí, 130 g hladké mouky. Dále si připravte: 170-180 g vody, 370 g hladké mouky, 2 rovné lžičky krupicového cukru (10 g), 30 g sušené syrovátky, 25 g měkkého sádla a 2 rovné lžičky soli (10 g), vejce na potření rohlíků.
- Do mísy dejte 130 g hladké mouky, droždí, sladěnku nebo med, přilijte vodu a dobře promíchejte všechny suroviny na omládek. Mísu zakryjte čistou utěrkou proti osychání a omládek nechte kynout v teplé místnosti 45-60 minut. K hotovému omládku přidejte všechny ostatní suroviny a ručně nebo v robotu uhněťte hladké a pružné těsto, které necháme v zakryté míse asi hodinu vykynout.
- Vykynuté těsto přendejte z mísy na pracovní plochu a rozdělte na 10-12 dílů. Z každého dílu vytvarujte bulku. Pokud se těsto lepí, pracovní plochu lehce posypejte moukou.
- Bulky nechte asi 10 minut odpočinout a poté je rozválejte a smotejte do tvaru do rohlíků. Rohlíky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem, a nechte kynout ještě asi 35-45 minut.
- Troubu předehřejte na 230 °C. Vykynuté rohlíky potřete vodou nebo vejcem, rozšlehaným s trochou vody a zprudka pečte ve vyhřáté troubě 8-10 minut. Obzvláště vypečené rohlíčky pak nechte vychladnout a můžete podávat.
Něco navíc: Naše další speciální Pohádkové recepty si můžete prohlédnout zde.
Fotogalerie - Pohádkové recepty: Jak na rohlíčky obzvláště vypečené z filmu Císařův pekař-Pekařův císař?
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Co dobrého a svátečního vařit v prosinci? Může to být tradiční i méně tradiční menu
Je tady advent Advent je čas ztišení, rozjímání, sdílení společného času a snaha udělat radost někomu blízkému a tím zažít vlastní pocit štěstí.… Číst více
Jak připravit vinnou klobásu. Naučíme vás dva způsoby
Vinná klobása nechybí ve svátečním období na slavnostní tabuli. Před přípravou se nejčastěji smotává do spirály a propíchnutím špejlí napříč se… Číst více
Desatero rad a tipů na odlehčené Vánoce: Jak si užít vánoční svátky a nepřibrat
Vánoce se blíží a někteří z nás je očekávají s velkými obavami. Vědí, že je velmi těžké odolat lákadlům na vánočním stole - řízkům, bramborovému… Číst více
16 tipů na štědrovečerní menu: Co se tradičně podává k slavnostní večeři
Menu na Štědrý den je tradičně dané. Doba půstu se v současnosti příliš nedodržuje, ale klasické pokrmy se připravují dodnes. Provedeme vás… Číst více
Kouzelný čas adventní: Pojďte se s námi podívat, jak jej lidé prožívali dříve
Už je to tady… dnes konečně zapálíme první svíčku… Číst více
Zítra přijde Mikuláš. Přečtěte si, jak se slaví ve světě a připravte dětem medové certličky
Na Mikuláše se děti těší téměř stejně jako na… Číst více
Jak na masopustní vrkoče: Nadýchané sváteční koláče voní tvarohem a vanilkou a tradičně se pekly k muzice
K masopustu patří hlavně koblihy, za starých časů… Číst více
Vánoční zvyky a tradice: Jaké z nich znáte a které stále dodržujete? Připomeneme si ty nejzajímavější
Velkou touhou lidí je být zdravý, milovaný a žít v blahobytu. Právě s těmito přáními je většina zvyků, dodržovaných u Štědrovečerní tabule, spojena.… Číst více
Velikonoční jidáše a vrkoč podle Petry Burianové: Voní medem a krásně ozdobí stůl, říká první vítězka Peče celá země
Pečení je s Velikonocemi velmi úzce spjato. Petra… Číst více
Jak vykuchat kapra v 5 krocích. Na co si dát při práci pozor
Velmi často si doneseme domů kapra už vykuchaného, ale co když dostanete od souseda rybáře kapra v celku? Potom je potřeba postavit se ke kuchyňské… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Pečeme s Ivou: Lepší koláče, makovky i rohlíky budete mít díky omládku! Jak na něj?
Recepty z českých filmů: Přiměřeně, přiměřeně... Udělejte si lívance podle pana krále
Jak peče rohlíky Josef Maršálek? Těsto podle něj nesmí při kynutí oschnout a prozradil trik, díky kterému budou nádherně křupavé
Přečtěte si Zobrazit více
Kde koupit sádlo a za kolik? Sledujeme pro vás slevové akce v supermarketech
Recepty z českých pohádek: Rohlíčky obzvláště vypečené z filmu Císařův pekař-Pekařův císař voní sádlem a chutnají skvěle
Vaříme a pečeme podle pohádek: Připravit si sekyrkovou polévku nebo Popelčinu hrachovku nikdy nebylo snazší