Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Roláda je cukrářský výrobek z plátu piškotového těsta, plněného krémem. Je-li tvořena těstem kynutým, křehkým, tvarohovým, bramborovým nebo listovým, nazývá se často závin. Můžeme ji ale připravit i z jiných surovin.

Slovo roláda vzniklo ze slova rolovat, srolovat - smotat do podoby válečku a po dokončení krájet na řezy, podobné šnekům. Při vyslovení slova roláda okamžitě vidíme dort ve tvaru válce. Roláda má i jiné podoby, a to nejen ve sladké kuchyni.

Sladké pečené i nepečené  rolády 

Připravují se z různých těst a nahrazují sladké dorty, zákusky a cukroví:

  • Šlehané rolády jsou z piškotových a třených těst, mnohdy s přidáním koření a dochucovadel jako jsou ořechy, kokos, kakao, citrusová kůra. Tradičně je plníme krémy, šlehačkou, marmeládou, ovocem.
  • Nepečené rolády patří mezi cukroví a bývají součástí vánočního stolu. Základem bývá ořechové nebo kokosové těsto ve dvou barvách, které položíme na sebe, smotáme do tvaru tenkého válečku a pak krájíme na řezy.
  • Obrácené rolády bývají nejčastěji s ovocem, které naklademe na plech na máslem vymazaný pečicí papír. Na ovoce nalijeme piškotové těsto a upečeme. Po částečném vychladnutí roládu otočíme a až potom smotáme.

Masové, salámové a sýrové rolády

Milovníci masa dají přednost slanému moučníku:

  • Masové rolády připravujeme z rozklepaných plátků masa nebo směsi mletého masa, které poklademe uzeninou, sýrem, vejci, zeleninou nebo mletým masem. Plát smotáme, zajistíme jehlicemi a pomalu upečeme v troubě.
  • Salámové rolády patří do nepečených dobrot mezi chuťovky. Nejsnadnější příprava je z plátků hranaté šunky, kterou potřeme pikantní pomazánkou, na ni položíme plátky sýra a smotáme do roládky.
  • Sýrové rolády jsou označovány jako retro, ale nemusíme věřit všemu. Na plechu nahřáté plátky sýra potřeme pomazánkami, saláty, poklademe šunkou a zeleninou a smotáme do válečku, který necháme v lednici ztuhnout.

Bramborové a zeleninové rolády

Rolády se podávají jako hlavní jídlo nebo příloha k masu:

  • Bramborové rolády jsou z plátu bramborového těsta, potřeného masovou, špenátovou nebo salámovou náplní. Po smotání se roláda vloží do potravinářské fólie a vaří jako knedlík. Podává se s masem nebo jen tak.
  • Zeleninové rolády tvoří větší listy zeleniny (hlávkové zelí, kapusta, cukety), které potřeme náplní, okořeníme, smotáme a pečeme v troubě do zčervenání. Roládu podáváme s bramborami nebo s kaší.
  • Tortillové rolády jsou výborné pečené i nepečené. Připravíme je i z rozváleného toustového chleba, z palačinek a mnoha jiných, už hotových surovin. Plátky plníme sladkými i slanými náplněmi a motáme do válečku.

Chcete potěšit chuťové pohárky jednoduchým a přitom chutným moučníkem? Zkuste palačinkovou roládu, která chutná s jakýmkoliv ovocem a to nejen v létě:

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli