Grilované maso má většina z nás nejraději, ale co si pro změnu ugrilovat sýr nebo zeleninu? Pojďte si s námi pochutnat na tom nejlepším z našeho receptáře, vyzkoušejte také sýry i zeleninu. Víte, jaká zelenina se na grilování hodí nejlépe?
Grilovat se dá celoročně, domácí elektrické grily jsou běžnou výbavou našich domácností, ale přesto venkovní grilovačka na zahradě má úplně jinou atmosféru. Jedná se především o příjemné posezení, doplněné dobrým jídlem.
Grilovaný Hermelín je báječnou chuťovkou a rychle připravenou dobrotou. Ochutit jej můžete po libosti a když ho necháte předem marinovat, bude výsledek ještě lepší. Hermelín zabalte do alobalu, ugrilujte a pak podávejte s pečivem.
Cuketa už dnes zdaleka není jen záležitostí letní sezóny, proto ji můžete grilovat od jara až do podzimu. Podle tohoto receptu ji připravíte v česnekovo-podravkové marinádě. Podávat ji můžete samotnou jako předkrm, přidat do zeleninového salátu nebo servírovat jako přílohu.
Také houby chutnají připravené na grilu, nejčastěji grilujeme žampiony, ale vhodné jsou i lesní houby nebo hlíva ústřičná. Před grilováním hlívě prospěje hodina marinování. Na talířích ji ještě dochuťte čerstvě mletým pepřem.
Papriky jsou po ugrilování báječně šťavnaté a skvěle se doplňují se slaným balkánským sýrem a česnekem. Před grilováním jim stačí naříznout špičku, aby pustily šťávu a potřít je trochou olivového oleje. Grilování by mělo probíhat pozvolna.
Také grilování lilku je velmi jednoduché, oloupaný lilek nakrájejte na kolečka, posolte a nechte vypotit, potom plátky okořeňte grilovacím kořením a před samotným grilováním krátce opečte na pánvi. Poté ugrilujte a potírejte česnekem.
Žampiony se v kuchyni dají využít mnoha způsoby a hodí se samozřejmě i na grilování. K tomu jsou nejlepší kloboučky, nožičky zpracujte jiným způsobem. Na grilu připravené žampiony ještě zahorka přelijte pikantní marinádou a po chvíli podávejte.
Chřest je báječnou a luxusní jarní zeleninou. Ať už bílý nebo zelený, jeho chuť po ugrilování příjemně překvapí. Špejlemi spojte několik výhonů chřestu k sobě, aby se lépe obracely, potřete je marinádou a dejte na gril. Potírání během grilování opakujte.
Grilovaná zelenina je báječnou přílohou k masu, ale dá se podávat samostatně a vhodná je i do salátů. Nejlepší je ve směsi, protože je zábavné a lahodné ochutnávat různě chutě. Ke grilování využijte především papriku, cibuli, cuketu a lilek. Postup můžete zhlédnout v následujícím videoreceptu.
Komentáře