Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Třešeň je druh ovoce, které se řadí mezi peckoviny. Plody mají srdcovitý až kulatý tvar s tenkou slupkou růžové až červenočerné barvy. Uvnitř plodu je bílá nebo růžová dužina s malou kulatou peckou uprostřed.

Třešně obsahují spoustu vody, vitamínů a minerálů. Kromě toho jsou velice chutným a oblíbeným ovocem. Mnoho zahrad krášlí třešňové stromy a plody jsou pro svou chuť sklízeny nejen lidmi, ale i ptáky. Od začátku léta kralují třešně každé kuchyni.

Třešně jsou nejchutnější syrové

Po "náletu" na třešňové stromy máme plné košíky sladkých plodů, ulepené pusy, nacpaná bříška a dilema - co dál s třešňovou úrodou? Čerstvé třešně jsou vždy nejlepší:

  • Kalorická hodnota třešní je nízká - můžeme je mlsat, kdykoliv se nám zachce.
  • Třešně pomáhají lidem, kteří trpí dnou (vysokými hodnotami kyseliny močové).
  • Třešně jsou skvělým antioxidantem - působí proti tvorbě volných radikálů.
  • Třešně obsahují minerály - draslík, hořčík, vápník, zinek, železo a křemík.
  • Významný je obsah vitamínů C, D a E a hormon melatonin, podporující spánek.
  • Třešně milují sportovci, protože jim ulevují od bolestí svalů a kloubů při zátěži.

Velkou úrodu třešní musíme rychle zpracovat

Plody se rychle kazí a pokud je nestihneme sníst, musíme je zpracovat jinak:

Do jakých dobrot můžeme použít třešně

Podmínkou použití třešní je jejich poctivé odpeckování:

  • Třešněmi plníme koláče, koláčky, šátečky, záviny, ale i tvarohové knedlíky.
  • Velmi chutné jsou třešňové bublaniny, muffiny, bábovky s třešňovými oky.
  • Třešňové dorty zaléváme červenou želatinou a zdobíme krémem a třešněmi.
  • Poháry a krémy ochutíme sladkým třešňovým pyré a třešní se stopkou.
  • Zmrzliny a nanuky s třešněmi jsou chutnější s malými kousky plodů.
  • Z třešní lze připravit dětské přesnídávky, pyré nebo oblíbené smoothie.
Výhodou bublanin je to, že se do ní může použít jakékoliv drobné ovoce nebo jeho kousky. Pro přípravu třešňové bublaniny musíme třešně odpeckovat, popřípadě rozpůlit. Pracnější příprava však stojí za námahu - jak můžete vidět v našem videu:
 

Sladké drobečky

Každé malé dítě ví, že na třešně by se nemělo pít - obsahují totiž cukr, který při větším množství v žaludku kvasí a způsobuje potíže a nevolnosti. Při odpeckování třešní postupujeme opravdu důkladně - není nic horšího než ulomený zub po kousnutí do koláče.

Zdroj: https://www.jimejinak.cz/proc-jist-tresne-10-zajimavosti-o-tresnich-ktere-vas-prekvapi/

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli