Třešně jsou nekorunovanými královnami léta. Chutí a vůní vládnou sladké kuchyni
Třešeň je druh ovoce, které se řadí mezi peckoviny. Plody mají srdcovitý až kulatý tvar s tenkou slupkou růžové až červenočerné barvy. Uvnitř plodu je bílá nebo růžová dužina s malou kulatou peckou uprostřed.
Třešně obsahují spoustu vody, vitamínů a minerálů. Kromě toho jsou velice chutným a oblíbeným ovocem. Mnoho zahrad krášlí třešňové stromy a plody jsou pro svou chuť sklízeny nejen lidmi, ale i ptáky. Od začátku léta kralují třešně každé kuchyni.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Třešně jsou nejchutnější syrové
Po "náletu" na třešňové stromy máme plné košíky sladkých plodů, ulepené pusy, nacpaná bříška a dilema - co dál s třešňovou úrodou? Čerstvé třešně jsou vždy nejlepší:
- Kalorická hodnota třešní je nízká - můžeme je mlsat, kdykoliv se nám zachce.
- Třešně pomáhají lidem, kteří trpí dnou (vysokými hodnotami kyseliny močové).
- Třešně jsou skvělým antioxidantem - působí proti tvorbě volných radikálů.
- Třešně obsahují minerály - draslík, hořčík, vápník, zinek, železo a křemík.
- Významný je obsah vitamínů C, D a E a hormon melatonin, podporující spánek.
- Třešně milují sportovci, protože jim ulevují od bolestí svalů a kloubů při zátěži.
Velkou úrodu třešní musíme rychle zpracovat
Plody se rychle kazí a pokud je nestihneme sníst, musíme je zpracovat jinak:
- Třešňové kompoty vydrží v zásobě nejdelší dobu - mínusem jsou pecky.
- Třešňové marmelády mají také dlouhou trvanlivost a jsou velice chutné.
- Třešňové sirupy a šťávy jsou výborné na limonády, likéry a ovocné přelivy.
- Třešňové pochoutky připravíme sušením nebo kandováním ovoce v cukru.
- Třešně z mrazáku jsou stálou zásobárnou ovoce k přípravě moučníků.
- Třešně v alkoholu nemají sice chuť višní, ale jsou skvělé do moučníků.
Do jakých dobrot můžeme použít třešně
Podmínkou použití třešní je jejich poctivé odpeckování:
- Třešněmi plníme koláče, koláčky, šátečky, záviny, ale i tvarohové knedlíky.
- Velmi chutné jsou třešňové bublaniny, muffiny, bábovky s třešňovými oky.
- Třešňové dorty zaléváme červenou želatinou a zdobíme krémem a třešněmi.
- Poháry a krémy ochutíme sladkým třešňovým pyré a třešní se stopkou.
- Zmrzliny a nanuky s třešněmi jsou chutnější s malými kousky plodů.
- Z třešní lze připravit dětské přesnídávky, pyré nebo oblíbené smoothie.
Sladké drobečky
Každé malé dítě ví, že na třešně by se nemělo pít - obsahují totiž cukr, který při větším množství v žaludku kvasí a způsobuje potíže a nevolnosti. Při odpeckování třešní postupujeme opravdu důkladně - není nic horšího než ulomený zub po kousnutí do koláče.
Zdroj: https://www.jimejinak.cz/proc-jist-tresne-10-zajimavosti-o-tresnich-ktere-vas-prekvapi/
Komentáře