Třešňové lívance

recepty73 Kuchař: recepty73

Sladká jídla 2 názory

Suroviny

Lívanečky:
0,5 l mléka
1 vanilkový cukr
1 lžíce cukru krupice
2-3 lžíce rumu
sůl - špetka
30 g droždí
cca 300 g polohrubé mouky, dle hustoty těsta
Třešňový přeliv:
600 g vypeckovaných třešní
cukr krupice dle chuti a sladkosti třešní
0,5 balení vanilkového pudinku
Recept si zatím oblíbilo 11 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Mléko (né z lednice, pokojová teplota či vlahé) smícháme s rumem, cukry, solí a droždím. Pak přisypeme mouku, dobře promícháme, vytvoříme hustější těstíčko, které zakryjeme utěrkou a necháme nakynout. Během kynutí můžeme jednou až dvakrát promíchat a vehnat tak do těsta vzduch, který pomůže těstu rychleji kynout. Pokud chceme můžeme dát do těsta i vejce, ale není to nutné. Rum můžeme vynechat, ale ten nám zajistí to, že lívanečky nebudou tak mastné a co se týče dětí, alkohol se smažením vytratí.

  2. Po nakynutí klademe do rozpáleného lívanečníku s trochou oleje nebo na pánev naběračkou malé hromádky, které smažíme z obou stran dozlatova. Poté je dáme na ubrousek odsát přebytečný tuk.

  3. Během kynutí těsta vypeckujeme třešně, které dáme do hrnce s cukrem dle chuti. Během zahřívání nám třešně pustí šťávu, takže se nemusí podlévat. Třešně krátce podusíme (necelých 5 minut) za občasného promíchání a poté zahustíme pudinkem, který jsme rozmíchali v malém množství studené vody. Přilijeme ho tolik, aby se nám po svaření vytvořil hladký středně tekutý pudink, kterým budeme na talířích přelévat lívanečky. Pokud přelijeme a přeliv bude hustý, přilijeme trochu vody a promícháme.

  4. Na talířích lívanečky ještě přizdobíme kopečkem vyšlehané smetany s cukrem a tvarohem nebo kopečkem zakysané smetany. Případně můžeme smetanu vynechat, po osmažení obalit lívanečky ve skořicovém cukru a servírovat pouze s třešňovým přelivem. Fantazii se meze nekladou.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 216 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Třešňové lívance

  • recepty73 recepty73(autor receptu)

    Romario: ...děkuji:-K:-K:-K ...ano, přeliv je velmi rychlý a taky velmi jedlý, dá se využít mnoha způsoby;-)

    Odpovědět

  • Romario Romario

    Vyzkoušela jsem třešňový přeliv, byl výborný a hlavně hned hotový. Podávala jsem ale k tvarohovým knedlíkům. :-) doporučuji zkusit:yes:. Nestihla jsem fotku.

    Odpovědět

Tématické fráze: třešňový přeliv třešňový lívanec lívance lívance recept recept na lívance ktere dame testo do lednice tresnove livamce kynuté lívance troska rumu recepty kynuty tresnovy livanec třešnový lijanec recepty na lívance lívance třešňovým