Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zvěřinou se označuje maso zvířat, která žila a byla ulovena ve volné přírodě. Je to tmavé maso, které má málo tuku a patří tak mezi zdravější potraviny. Pochází z různých druhů zvířat a proto se i rozdílně připravuje.

Mezi zvěřinu patří vysoká (spárkatá) zvěř -  jelen, srnec, daněk, muflon a divočák. Drobnou srstnatou zvěř zastupuje zajíc a divoký králík. Pernatou zvěří rozumíme divoké ptáky - bažanta, koroptev, divokou kachnu, perličku nebo křepelku.

1/16

    1 z 16

    Kančí svíčková (i z jiné zvěřiny)

    Kančí svíčková (i z jiné zvěřiny)

    Oblíbenou svíčkovou můžeme připravit i ze zvěřiny, která má stejně tmavé maso jako hovězí. Rozdíl je v tom, že zvěřinu musíme alespoň dva dny předem naložit - tím se zbavíme typického zápachu a zjemníme chuť pokrmu. Maso prošpikujeme slaninou a postupujeme stejně jako u klasické svíčkové. Nezapomeneme na brusinky!

    2 z 16

    Jelení guláš s houbami

    Jelení guláš s houbami

    Připravit maso z jelena je časově náročné - pokrmy z něj však nevaříme tak často. Nejlepší je získat maso v kuchyňské úpravě. Použijeme jelení kýtu nebo plec, které na noc naložíme do směsi divokého koření. Druhý den postupujeme stejně jako u klasického guláše. K poloměkkému masu přidáme navíc pokrájené lesní houby.

    3 z 16

    Bažantí prsa na jalovci

    Bažantí prsa na jalovci

    Bažanta od myslivce neodmítáme, pokud bude předem očištěný. Odřízneme prsa, posypeme je kořením, pokapeme olejem a necháme je přes noc v chladu. Druhý den prsa opečeme na pánvi dozlatova. Zabalíme je do alobalu a necháme dojít. Podáváme je s pečenými bramborami s bylinkami.

    4 z 16

    Zajíc "Provence"

    Zajíc "Provence"

    Zajíc je pro milovníky zvěřiny lahůdkou - i když má jiný odér i chuť než domácí králík. Očištěného zajíce naložíme do směsi oleje a divokého koření a necháme ho přes noc odležet. Přidáme k němu cibuli, česnek a provensálské koření. Pečeme ho pod pokličkou 1,5–2 hodiny a před koncem pečení ho odkryjeme, aby získal barvu.

    5 z 16

    Plněné dančí řízky

    Plněné dančí řízky

    Jemnou a libovou daňčí kýtu si vychutnáme i jako plněný řízek. Maso okořeníme a necháme přes noc v lednici odležet. Do plátku masa vyřízneme kapsu, do které vložíme plátek šunky a sýra. Také můžeme plátek rozklepat, položit na něj šunku a sýr, přehnout a sklepnout paličkou. Maso obalíme v trojobalu a osmažíme dozlatova.

    6 z 16

    Perlička s chřestovou nádivkou

    Perlička s chřestovou nádivkou

    Perlička je méně známá drůbež. Její chuť se podobá kuřeti i bažantovi, proto ji tito ptáci mohou klidně nahradit. Když divokou perličku dostaneme darem, musíme ji po očištění naložit a nechat přes noc v chladu. Druhý den ji naplníme nádivkou a upečeme na másle s kostičkami slaniny, která jí dodá báječnou chuť. 

    8 z 16

    Mufloní kýta

    Mufloní kýta

    Mufloní kýtu naložíme na 5–6 dní do marinády, která z masa vytáhne nepříjemné pachy a chutě, a zároveň mu pomůže zkřehnout. Marinované maso osušíme, prošpikujeme slaninou, osolíme, okořeníme a opečeme na tuku. Podlijeme ho zbylou marinádou (nebo vývarem) a pečeme pod pokličkou, dokud maso není měkké.

    9 z 16

    Jelení roštěnky alla saltimbocca

    Jelení roštěnky alla saltimbocca

    Jelení roštěnky připravíme stejným způsobem jako z hovězího masa. Plátky naklepeme a nařízneme okraje, osolíme a okořeníme. Pak je zprudka opečeme na tuku, podlijeme červeným vínem a vařením šťávu zredukujeme. Maso podlijeme vývarem a dusíme pod pokličkou doměkka. Nakonec přidáme lisovaný česnek a mouku a provaříme.

    10 z 16

    Divoká kachní prsa

    Divoká kachní prsa

    Domácí či divoká kachna je oblíbenou lahůdkou. Hodí se k ní červené zelí, bramborový nebo houskový knedlík, noky nebo lokše. Osolenou a okmínovanou kachnu prudce upečeme na másle a plátcích slaniny, pak teplotu ztlumíme a dopečeme ji za stálého přelévání vypečenou šťávou, dokud nezíská zlatou kůrčičku.

    11 z 16

    Kanec na divoko

    Kanec na divoko

    Odležené maso z divočáka (nejlepší je plec) posypeme rozdrceným divokým kořením a opečeme ho v kastrole. Vyjmeme ho, na tuku orestujeme cibuli a na kostičky pokrájenou kořenovou zeleninu. Vložíme maso, podlijeme ho vývarem a upečeme v troubě. Měkké maso vyndáme a omáčku rozmixujeme dohladka.

    12 z 16

    Srnčí roláda na pomerančích

    Srnčí roláda na pomerančích

    Vzácné maso si zaslouží speciální přípravu. Rozklepané plátky srnčí kýty potřeme hořčicí a posypeme hrubě mletým pepřem. Na ně položíme rozklepané plátky kuřecích řízků. Plát smotáme do rolády a zavážeme provázkem. Opečeme ji na tuku, přidáme oloupaný a pokrájený pomeranč, podlijeme a dusíme v troubě doměkka.

    13 z 16

    Bažantí polévka se sýrovým kapáním

    Bažantí polévka se sýrovým kapáním

    Ze skeletů pernaté zvěře připravíme báječnou a silnou polévku. Kosti pomalu táhneme ve vývaru s kořením. Obereme z nich maso a do polévky zavaříme na malé kostičky pokrájenou kořenovou zeleninu. Vrátíme zpět kousky masa, zelené bylinky a nakonec zavaříme polévkové kapání se sýrem.

    14 z 16

    Dančí ragú

    Dančí ragú

    Ragú ze zvěřiny je výsledkem pomalého dušení chuťově jedinečného masa s kořením. Základem je na sádle opečená kořenová zelenina, cibule a slanina. Když začnou chytat barvu, přidáme na kostky pokrájené maso, necháme ho zatáhnout, podlijeme vývarem a okořeníme. Pak ho táhneme 2 hodiny, dokud se maso nerozpadá a šťáva nezhoustne.

    15 z 16

    Prsa z divoké kachny sous-vide

    Prsa z divoké kachny sous-vide

    Divokou kachnu vykostíme a z kostí uvaříme polévku. Maso rozdělíme na stejné porce a do každého kousku vetřeme divoké koření. Porce zavakuujeme s kouskem másla, sáčky vaříme při teplotě 60–65 °C po dobu 4 hodin. Hotové porce vyklopíme na talíře a podáváme s rýží a dušenou zeleninovou přílohou.

    16 z 16

    Zvěřinové kuličky se zakysanou smetanou

    Zvěřinové kuličky se zakysanou smetanou

    Z odřezků zvěřiny většinou připravíme ragú nebo guláš, ale mleté maso skýtá také mnoho možností k vyzkoušení. Odřezky umeleme, smícháme se strouhanými bramborami, cibulí, vejcem a kořením. Ze směsi tvoříme kuličky, které opečeme na tuku, podlijeme je, podusíme doměkka a smícháme se smetanovou omáčkou.

1/16

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli