Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Místo chipsů oříšky a čokoládu bez cukru: Chytré triky, jak nahradit nezdravé jídlo dietním a zhubnout
Zdroj: Unsplash.com, Tamas Pap

Leden je měsícem hubnutí. I když jíte zdravě a hodně se hýbete, možná vás pořád trápí chutě. Na sladké sušenky, čokoládu nebo křupavé brambůrky. A ne a ne se jich zbavit. Tyto laskominy jsou samozřejmě nepřáteli štíhlé postavy, a tak vám poradíme, jak s nimi jednou provždy zatočit, ale zároveň se úplně nepřipravit o potěšení z mlsání.

Místo brambůrků oříšky nebo zeleninové chipsy

Ve snaze shodit kila a dlouhodobě udržet štíhlou linii obecně platí, že dopřát si jednou za čas i svou oblíbenou nezdravou dobrotu je zásadní. To je velká pravda, ale vykládejte to někomu, kdo má těch "přebytečných kil" opravdu hodně a není zvyklý na zdravý jídelníček, kalorický deficit a pravidelné cvičení. Možná jste to právě vy, kdo se teď zrovna pere s neodbytnou chutí jít do komory a spořádat celou tabulku oblíbené čokolády, o které víte, že tam smutně čeká, až někdo přijde a smlsne si na ní.

Než to uděláte, zadržte na moment! První věc, kterou je potřeba si říct, je, že pokud máte neustále chuť něco zobat, není to jen o nezvyku, ale možná také o tom, že jíte málo, anebo vám chybí některé makroživiny. Vyvážená a dostatečná strava totiž zaručuje, že žaludek je pořád plný a člověk nemá mít nikdy pocit hladu. Pokud to není váš případ a opravdu vás jen honí mlsná, i to se dá vyřešit. Pokud víte, že jíte správně a máte za sebou týden vzorného sportování, klidně si tu čokoládu dejte, jen ji nesnězte celou. Jestli ale nemáte úplně čisté svědomí, co takhle vaše oblíbené laskominy nahradit jejich zdravějšími variantami? Tak se neochudíte o to, co máte rádi, a vaše tělo nebude tolik trpět.

První věc, která se dá snadno nahradit, jsou brambůrky. Dnes se i v supermarketech dají v oddělení se zdravou výživou sehnat například dietní chipsy z hnědé rýže. Vypadají jako rýžové chlebíčky, jen jsou úplně tenké, tedy i křupavé. Obsahují výrazně méně tuku než brambůrky, ale je potřeba ohlídat si při jejich konzumaci denní příjem sacharidů. Prodávají se například s pizzovou, sýrovou, paprikovou, nebo třeba i cibulovou příchutí a jsou vynikající. Zároveň se prodávají chipsy zeleninové, například dýňové s rozmarýnem. Ty už svou smaženou chutí skutečně připomínají klasické brambůrky, přesto nejsou ani zdaleka tak kalorické. Dobré jsou i luštěninové křupky, například hrachové nebo čočkové, ty jsou ale vhodnější především pro zdraví - jsou totiž přirozeně bezlepkové, ale obsahují jak dost tuků, tak mnoho kalorií. Ale zase jsou bohaté na vlákninu a poslouží jako plnohodnotná svačina, protože zasytí. Další variantou je u televize zobat oříšky, ale pozor - ty jsou plné tuků. Sice zdravých a potřebných tuků, ale ani s těmi nesmí se to přehánět. A určitě volte oříšky nepražené a především nesolené.

Čokoláda? Dobrá je i bez cukru

Pokud nemůžete přestat myslet na čokoládu, nejlepším řešením je vyměnit mléčnou čokoládu za kvalitní vysokoprocentní čokoládu, která obsahuje méně sacharidů a více tuků. Je plnější v chuti a člověku tak postačí jedna nebo dvě kostičky. Dobré je přidávat ji třeba do zdravých snídaňových kaší. Pak má jeden pocit, že ani moc nehřeší. Další variantou je čokoláda pro diabetiky, která se vyrábí se sladidly.

A sladidla se přidávají i do diabetických sušenek, jichž je dnes na trhu nepřeberné množství. Oplatky, polomáčené, máslové - to všechno seženete. Jen si dejte pozor; ani sladidla nejsou řešením všeho a takové dobroty jsou samozřejmě i bez cukru kalorickými bombami. Nejlepším řešením je upéct si sušenky - třeba ovesné - sám. Sušenky z vloček jsou zdravé a máte přesný přehled o tom, kolik cukru a jaké ingredience do nich přidáte. 

Dokonce ani zmrzlinu si na dietě nemusíte odpouštět. V Česku se dají ve větších supermarketech sehnat nízkokalorické zmrzliny značky Breyer's, které obsahují méně cukru i tuku, a co se kalorií týče, celá půllitrová tuba nízkokalorické zmrzliny jich obsahuje zhruba takové množství, jako jedna porce zmrzliny normální. Pokud vám nevadí kalorie a cukry, ale nechcete jíst mléčné výrobky, zkuste veganské varianty zmrzlin, které vyrábí například Ben and Jerry's. Opět ale platí, že domácí zmrzlině se nic nevyrovná. Rozmixujte své oblíbené mražené ovoce s trochou tvarohu nebo bílého jogurtu a máte skvělý dietní a krémový sorbet.

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více