Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Recepty pro kočky: Zahoďte granule a potěšte čtyřnohého mazlíka pořádným jídlem
Zdroj: Potěšte svou kočičku domácí dobrotou! Zdroj: Unsplash.com, Duan Wen

Ačkoliv dnes jsou na trhu dostupné i velmi kvalitní granule a kapsičky, kterými potěšíte své uvrněné chlupaté miláčky, je potřeba myslet na to, že kočka, i když domestikovaná, je pořád v srdci šelma. A jako taková si zaslouží pořádné krmení. Poradíme několik receptů, jak vaší milované kočičce uvařit výživnou a zdravotně nezávadnou dobrotu.

Kočičí kuchařka

Domácí mazlíky často milujeme až za hrob, a proto jim chceme dopřát to nejlepší - a to i z hlediska stravy. Ne vždy je ovšem tím nejlepším kupované krmivo, i když třeba kvalitní. Jenže vařit pro kočku není zas tak jednoduché. Kočky mají specifické požadavky na výživu, a tak než se pustíte do přechodu na domácí stravu dobře zvažte, zda jste ochotni přesně dodržovat recepty a vynakládat dostatek peněz na dobré a potřebné suroviny. Právě proto, že řada chovatelů brzy zjistí, že na vyváření pro číču nemá čas nebo prostředky, tuto formu stravování veterináři nedoporučují. Zároveň by konkrétně granule neměly z jídelníčku zmizet úplně, protože jejich chroupání zajišťuje kočkám zdravý chrup. Kapsičky a paštiky ze zverimexu však můžete směle nahradit doma uveřenými dobrůtkami. Jste-li si jisti, že to zvládnete, a to i zdlouhodobého hlediska, hurá do toho! Kočička vám poděkuje spokojeným vrněním.

Potraviny, kterým je potřeba se vyhnout

Kočky potřebují asi dvakrát více bílkovin než psi, a také hodně tuků a esenciálních mastných kyselin. Dále je nutné zajistit jim dostatečný přísun vitamínů A, B a E a vápníku. Samozřejmostí je dostatek vždy přístupné čisté vody.

Co naopak kočky za žádnou cenu nesmějí, a vy byste jim proto z toho vůbec neměli vařit, jsou následující potraviny: cibule, česnek, rajčata. Až smrtelně toxická může pro kočky být čokoláda. A číči by neměly jíst ani syrové brambory nebo syrová vejce. Nadoporučuje se mléko - to bez problému stráví jen malá koťátka, dospělým kočkám dobře nedělá.

Kuřecí nákyp

Co budeme potřebovat:

  • 150 gramů kuřecího masa
  • 150 gramů kuřecích jater
  • 60 gramů ovesných vloček
  • 2 vejce
  • 200 ml vody
  • sádlo

Postup: Vločky rozemeleme najemno. Pak dáme do mlýnku maso a vnitřnosti a rovněž rozemeleme najemno. V kastrůlku přivedeme vodu k varu a přisypeme vločky. Promícháme a vaříme asi minutu, dokud nevznikne kaše. Tu odstavíme a necháme vychladnout. Oddělíme bílky od žloutků a z bílků vyšleháme sníh. Do ovesné kaše přidáme pomleté maso, pak žloutky, promícháme a nakonec postupně vmícháme sníh. Přendáme hotovou směs do pekáčku vymazaného sádlem a pečeme na 180°C asi 25 minut. Skladujeme v lednici a spotřebujeme do 3 dnů. Kočkám podáváme v pokojové teplotě.

Kočičí dortík z uzeného tuňáka

Co budeme potřebovat:

  • 120 gramů uzeného tuňáka, může být z konzervy (snažíme se vybrat takovou variantu, která obsahuje nejméně soli)
  • 2 lžíce vody nebo domácího masového vývaru
  • 2 lžíce vařené rýže
  • 1 lžíci lososového nebo slunečnicového oleje

Postup: Všechny suroviny dáme do mixéru a dvěma krátkými zmáčknutími rozmixujeme, aby byla konzistence kašovitá, ale ne zcela tekutá. Hmotu přendáme do silikonových forem na muffiny (nebo jiných formiček na menší dortíky) a dáme zatuhnout do lednice. Vydrží 3 dny, opět podáváme při pokojové teplotě.

Salát s mátou kočičí

Co budeme potřebovat:

  • 60 gramů nastrouhané cukety
  • 120 gramů nasekaných klíčků vojtěšky
  • 1 lžíci nadrobno nakrájeného vařeného kuřecího nebo rybího masa (bez soli a bez koření)
  • 1/4 lžičky máty kočičí (catnipu)

Postup: Všechny ingrediance smícháme a dáme kočce do misky. V misce pak salátek s masem posypeme catnipem. Při skladování v lednici opět vydrží 3 dny a kočka by měla jídlo dostat v pokojové teplotě.

Upozornění na závěr: Každá kočka je jiná. Jsou takové, které jednou ochutnají doma vařené jídlo a už je nikdy nenaučíte jíst nic jiného. Pak jsou ale taky takové, kterým i svědomitě připravená dobrota nedělá dobře a téměř okamžitě ji celou vyzvrátí. Nesnažte se své zvíře tlačit to něčeho, co mu nesedí a vnímejte, jak na změnu jídelníčku reaguje.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více