Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečený mořský vlk je zdravý a lahodný!Zdroj: Ilustrační foto, Toprecepty.cz, Drahos z kamene
Pečený mořský vlk je zdravý a lahodný!Zdroj: Ilustrační foto, Toprecepty.cz, Drahos z kamene

I děti umí kouzlit v kuchyni! A pořad MasterChef Junior, který běží každou sobotu v podvečer na ČT :D, to jen dokazuje. Malí kuchaři a kuchařinky plní úkoly pod dohledem přísného Gordona Ramsayho. Zkuste jejich recepty i u vás doma ve spolupráci s potomky a možná budete mile překvapeni!

MasterChef Junior vaří zdravě

Každou sobotu v podvečer ČT :D v repríze uvádí epizody 5. řady pořadu MasterChef Junior, což je obdoba populární kulinářské soutěže určená pro děti, a to nejen v roli diváků, ale také účastníků. Pod přísným dohledem slavného šéfkuchaře Gordona Ramsayho malí kuchaři a kuchařinky plní nejrůznější úkoly.

V díle, který se vysílal 6. února, děti dostaly k dispozici krevety, mořčáka (což je jiný název pro mořského vlka) a kupu zeleniny a ovoce. Zádání znělo jasně: uvařte z přidělených surovin zdravé a výživné jídlo, které bude alespoň z poloviny obsahovat ovoce a zeleninu. Za jedno ze tří nejlepších jídel hodnotící vybrali grilovaného mořského vlka s citronem, parmezánovou quinoou a pečenou dýní, který autorka doplnila o jahodové smoothie. Jakkoliv složitě se takové jídlo může zdát, opak je pravdou - recept můžete klidně zkusit i s vašimi ratolestmi. Poradíme vám, jak na to.

Grilovaný mořský vlk s parmazánovou quinoou

Co budeme potřebovat na rybu:

  • vykuchané mořské vlky (počet podle počtu strávníků)
  • 3 lžíce másla
  • 1 stroužek česneku
  • 4 snítky máty
  • 4 snítky kopru
  • 1 citron
  • sůl a pepř

Postup: Troubu předehřejeme na 220°C. Plech vyložíme pečícím papírem a poklademe na něj očištěné a vykuchané ryby. Po stranách ryby nařízneme krátkými zářezy. V kastrůlku si rozpustíme máslo a přidáme utřený česnek. Směsí pak ryby potřeme. V břiše ryby osolíme, pak do nich vložíme plátky pomeranče (bez kůry) a snítky bylinek. Na vrchu ryby opepříme a pečeme 15 až 20 minut.

Co budeme potřebovat na přílohu:

  • quinou
  • vodu
  • strouhaný parmezán

Postup: Quinoa se vaří v poměru 1:2, takže na 1 hrnek quinoy budete potřebovat 2 hrnky vody. Množství tedy opět záleží na počtu strávníků. Quinou nejprve zpařte horkou vodou. Poté ji namočte na 10 minut do vody studené (bez namočení by quinoa byla hořká). Pak quinou vařte asi 15 minut a občas promíchejte. Ke konci vaření přidejte najemno nastrouhaný parmezán, nechte jej rozpustit a dobře promíchejte.

Tip: Pokud chcete k receptu přidat i pečenou dýni, případně jí chcete nahradit quinou, stačí dýni oloupat, pokrájet na kostičky, vyskládat na plech, zakápnout olivovým olejem, posypat provensálským kořením a péct na 180°C asi 20 minut; 30 minut, pokud ji chcete křupavější.

Jahodové smoothie

Co budeme potřebovat na jedno smoothie:

  • hrst jahod
  • hrst malin
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 1 vrchovatou lžíci vanilkové zmrzliny

Postup: Očištěné ovoce vložíme do mixéru nebo smoothie makeru, přidáme zmrzlinu, zalijeme smetanou a necháme stroj pracovat.

Témata: MasterChef Junior, jídla pro děti, vaříme s nejmenšími, zdravá strava, mořský vlk, ryby, quinoa, recepty

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář


Související obsah

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům