Jedlík Winston Churchill miloval želví polévku a k snídani pil brandy. Dožil se devadesáti let
18. 3. 2021 Historie a zajímavosti
Sira Winstona Leonarda Spencera-Churchilla, jak zní celé jméno tohoto významného státníka, asi netřeba představovat. O někdejším premiérovi Velké Británie, ale také novináři, historikovi a malíři bylo známo, že měl velkou zálibu v jídle. Na čem si „Britský buldog“ rád pochutnával?
Premiér, kterému chutnalo
Jednou z mála nealkoholických tekutin, které Churchill zbožňoval, byla polévka. Před spaním dokázal sníst mísu studeného vývaru, i když se třeba zrovna vrátil z nějaké opulentní večeře. Oblíbil si polévky s jemnou krémovou texturou, jakou byla například želví polévka z plechovky, které se svého času daly v Británii běžně koupit v obchodě. Korpulentní státník pravidelně zakončoval večerní hostiny sýrovým talířem. Měl dokonce svého oblíbeného sýraře, o jehož živnosti tvrdil, že pravý „gentleman zkrátka nemůže nakupovat jinde než tam“. A co myslíte, že si vybíral? Anglické sýry? Ale vůbec ne. Churchillovi chuťově vyhovoval zejména švýcarský gruyère. Na rozdíl od čínských jídel, která rozhodně nebyla na seznamu jeho vyvolených (stejně jako pokrmy, které jakkoliv připomínaly Německo, třeba takový sauerkraut), si rád pochutnal na indickém kari.
Mohlo by vás zajímat
Dezerty Churchilla nikdy příliš neoslovovaly. Jednu výjimku ale představoval dort k jeho sedmdesátým devátým narozeninám, který se servíroval v kabinetu na Downing Street. Vršek dortu totiž představovaly hřbety knih, které tento výrazný politik napsal v době, kdy nebyl zaneprázdněn válečnými povinnostmi.
Šampaňské a koktejly
Historie překypuje anekdotami o Churchillově pití. Možná vás právě teď napadlo, že člověk, který začíná den whisky nebo brandy, musí být pořádný násoska. Jenže je také doloženým faktem, že si Churchill své ranní skleničky ředil vodou. Mnozí historici rovněž uvádějí, že i přes zálibu v alkoholu byl ve skutečnosti zřídkakdy nametený. Jeden z nich, sir Davis Cannadi, ovšem ve svých historických publikacích zmiňuje konzervativního politika a šéfa britské státní kasy Raba Butlera, který se v roce 1955 zúčastnil v Downing Street opulentní večeře o osmi ohromných chodech. Přítomní je zalévali značným množstvím brandy a bylo jí prý tolik, že chudák Butler byl nucen si pár panáků tajně nalít do bot, aby odtamtud vůbec odešel po svých.
Mohlo by vás zajímat
Největší Churchillovou slabostí bylo šampaňské. „Při úspěchu si je zasloužíš, při porážce potřebuješ,“ rád vtipkoval. O Churchillovi je dále známo, že ve svých chutích sázel hlavně na jednoduchost, nepotrpěl si na příliš složité kombinace ingrediencí. Nejspíš i proto se tvářil značně podezíravě vůči všemu, co byť vzdáleně připomínalo koktejl, takže si ho pravděpodobně nikdy nenechal připravit. Čert ví, co tedy v tomto případě vedlo Joea Gilmora, jednoho z nejstarších barmanů amerického baru The Savoy, nacházejícího se ve stejnojmenném londýnském hotelu, aby pro milovníka destilátů a bublinek vytvořil k jeho devadesátinám speciální míchaný drink, který obsahoval skotskou whisky, citronovou šťávu, sladký vermut a likér cointreau.
Nezbytný doutník
Když byl Winston Churchil na Kubě, zamiloval se do havanských doutníků. Po návratu do Londýna si zadal svoji první objednávku u prodejce na londýnské St. James's Street. Doutníky se tam stále prodávají a dotyčná objednávka je dodnes k nalezení v archivní účetní knize firmy.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Bábovky můžete upéct z různých těst podle obliby a chuti
Bábovky jsou oblíbeným moučníkem jako svačina ke kávě nebo s kakaem k snídani. Mohou být kynuté, piškotové nebo třené. Pečeme je ve formách kovových,… Číst více
Desatero rad na téma dovolená: Připravte si na letní dny dobré a jednoduché jídlo
I když nejedeme na gastronomický zájezd, je dobré jídlo součástí skvělé dovolené. Je zajímavé se zaměřit především na místní jídla a na suroviny,… Číst více
Svačina je základ výletu: Co si vzít do auta a co na záda do batůžku?
Jaro je ideální čas na poznávání českých krás, i… Číst více
Tajemství šumivých vín: Jak se liší sekt od šampaňského?
Čím oslavit jaro a připít si o Velikonocích?… Číst více
Vyzkoušené fígle a rady, jak na třené těsto, aby byl velikonoční beránek perfektní
Velikonoční beránek jako tradiční symbol… Číst více
Jak hravě zvládnout moučníky z třeného těsta. Nejen bábovky, po kterých se zapráší
Moučníky z třených těst znáte hlavně v podobě bábovek, biskupských chlebíčků, ale i řezů a koláčů na plech. Nabízíme několik rad a tipů, jak toto… Číst více
Silvestrovský přípitek: Jak poznat pravé šampaňské a jak odehnat ranní bolehlav?
Pro jednoho obyčejný den u televize s domácími… Číst více
Vánoční přípitek ve velkém stylu: Namíchejte si citrusovou Mimosu nebo slavný italský broskvový koktejl Bellini
V okamžiku, kdy zasedneme ke štědrovečerní večeři… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jednoduché krémy na dorty zvládnou i začínající hospodyňky. Máme pro vás přehled základních krémů
Retro okénko: Citrusové želé obalené v cukru stálo kdysi 3 Kčs. Prodává se i dnes, ale můžete si podobné vyrobit i doma
Hell’s Kitchen Česko se chystá na obrazovky Novy: Vítěz dostane dva a půl milionu korun a práci u Kašpárka, říká producent
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křupavé brambory
Přidáno před 17 minutami
Variace na Gà Nam Bộ:
Přidáno před 8 hodinami
Jablkovo-banánové nanuky bez cukru
Přidáno před 16 hodinami
Pistáciový cheesecake s mandlovým korpusem
Přidáno před 20 hodinami
Mechový dort II.
Přidáno před 21 hodinami
Plněný croissant
Přidáno 22. 4. 2024 08:26