Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čeká vás oslava? Netradiční slaný dort překvapí i potěší. Poradíme, co do něj
Zdroj: Toprecepty, hanahcotton

Nepatříte zrovna mezi zručné cukráře, chcete dortem uctít někoho, kdo na sladké není, případně rádi zkoušíte nové věci? Pak se určitě pusťte do slaného dortu! Dá se dokonce nazdobit tak, že vypadá „sladce“, a tak třeba zažijete i překvapené pohledy strávníků po prvním zakrojení.

Bez pečení

Slaný dort, pokud jde o ten nepečený, určitě patří mezi nejsnazší dorty na světě. Na jeho výrobu vám stačí pouze kulatý bochník chleba nebo toastový chléb a dovnitř a na ozdobu pak použijete, co máte rádi. Od pomazánkového másla přes jakékoliv pomazánky, uzeniny, sýry, zeleninu… Pokud jako základ využijete bochník chleba, začněte tím, že odkrojíte kůrku ze všech stran tak, aby vznikl chlebový korpus. Kůrku zužitkujete třeba na krutony nebo na polévku. Korpus pak prokrojte jako klasický dort na dvě nebo tři placky a promažte zvoleným krémem nebo pomazánkou.

Pokud chcete udělat dort z toastového chleba, vyložte si dortovou formu potravinářskou folií a toastový chléb do ní naskládejte tak, aby vytvořil dno korpusu. Na to dejte libovolný slaný krém nebo pomazánku a pokračujte stejným způsobem. Poslední vrstvu musí v obou případech tvořit chlebové nebo toastové těsto. To pak na závěr obmažte ze všech stran slaným „krémem“, boky dortu ozdobte nastrouhaným sýrem nebo nastrouhanými ořechy a na závěr pomocí cukrářského sáčku a zdobící špičky dort dokrášlete.

Co do slaného dortu?

Základem je vždy spojit dvě části korpusu k sobě něčím „mazacím“. To může být klidně samotné pomazánkové máslo nebo tavený sýr, ochucené máslo, případně pomazánkové máslo vyšlehané se změklým klasickým máslem. Skvělá je i domácí lučina a hodí se též různé domácí pomazánky. Jen myslete na to, že aby se pak dal dort dobře krájel, neměly by být v náplni větší kusy. To ostatně platí i pro zeleninu. Ta v dortu vytvoří krásnou mozaiku, ale pokud bude nakrájená na větší či hrubé kusy, bude to při porcování dortu dělat potíže. Na slaný krém nebo pomazánku dejte ještě šunku, sýr či jiné ingredience podle preferencí strávníků. Slaný dort lze bez potíží vytvořit i ve vegetariánské verzi, třeba s avokádovým guacamole nebo s naloženými sušenými rajčaty.

Krása zdobení

Co dělá dobrý dort fantastickým je jeho vzhled. To platí jak pro sladké, tak pro slané dorty. Takže když už nepečete, vyhrajte si alespoň s dekorováním. Kornoutky ze salámu, růžičky z rajčat, vějířky z okurek… a dort bude hrát všemi barvami! A pokud chcete, dokonce si můžete korpus na slaný dort upéct sami. Zjistíte, že ani to není potíž. Zkrátka si zvolte takovou cestu, která vás bude nejvíc bavit.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více