Což takhle dát si mangold? Ochutnejte netradiční slaný koláč nebo mangoldové rizoto
7. 6. 2021 Vaření
Vypadá jako kříženec čínského zelí a špenátu, ale není to žádný nepodarek. Naopak, tahle listová zelenina si zaslouží vaši plnou pozornost. Mangold je zdravější a chutnější než špenát a v kuchyni má široké uplatnění. Víte, kam s ním?
Kde se vzal
Jak jsme popsali minulý týden v našem článku, mangold není žádná novinka. Ve střední Evropě šlo ještě před 300 lety o jednu z nejběžnějších plodin, jak popsal švédský přírodovědec Carlem Linné v roce 1753 v knize Beta vulgaris. Dnes mangold využívá spíše italská a francouzská kuchyně a my na něj trochu zapomínáme. Ale to je škoda. Mangold se snadno pěstuje, vyskytuje se ve více barevných variantách a dokonce ve dvou formách: řapíkové a listové. Zatímco řapíkovou lze využít podobně jako chřest, listovou zase zpracováváme jako špenát. Obě však mají v kuchyni značné možnosti využití.
Mohlo by vás zajímat
Do salátu
Tmavě zelené lísky s červenými řapíky, nebo zelené lístky se žlutými, bělavými či fialovými řapíky, případně přímo purpurové lístky… To všechno jsou různé odrůdy mangoldu, jež v salátu působí velmi dekorativně. Mangold lze, stejně jako špenát, jíst syrový nebo tepelně upravený. Má příjemně ořechovou chuť, a jelikož obsahuje méně kyseliny šťavelové, je i zdravější než špenát. Vyzkoušet můžete třeba jednoduchý salát s mangoldem a kysanou smetanou, ale zelené křupavé lístky ozvláštní jakýkoliv míchaný zeleninový salát. Stačí nakrájet různé saláty, přidat cherry rajčátka, třešinky mozarelly a mangold, vybrat správnou zálivku a je hotovo.
Mohlo by vás zajímat
V koláčích a palačinkách
Všechny možné druhy slaných koláčů, ať už z listového nebo z křehkého těsta, se dají vylepšit náplní s mangoldem. Vyzkoušet můžete třeba slaný koláč s mangoldem a václavkami. Nebo si dejte zapečené palačinky naslano. Potřebujete klasické palačinkové těsto, které po usmažení naplníte směsí mangoldu, nivy, slaniny a hub a necháte zapéct.
Na způsob špenátu i chřestu
Mangold můžete podávat také klasicky - dušený ve stylu špenátové přílohy, nebo jen lehce spařený a doplněný osmaženou slaninou. Nezapomeňte větší stonky vždy odstranit a využít je zvlášť. Můžete je připravit jako chřest, lze je dát pod maso či je podusit na másle s cibulkou a doplnit míchanými vajíčky ve stylu květákového mozečku.
Mohlo by vás zajímat
Mangoldové pesto
Pesto nemusí být zdaleka jen z bazalky. Známe i mrkvové, petrželové, koriandrové a jiné. Stejně tak lze udělat výtečné pesto i z mangoldu. Postupujte stejně jako při přípravě jakéhokoliv jiného pesta. Lístky rozmixujte s olejem, solí, česnekem a piniovými nebo slunečnicovými semínky či se špenátem. Anebo připravte mangoldové pesto s cuketou. Je zase trochu jiné, ale k těstovinám jak dělané.
Do brambor i do masa
Mangoldem můžete vylepšit i italské krémové rizoto nebo podušené lístky přidat spolu s vyškvařenou anglickou slaninou do šťouchaných brambor. Zajímavé jsou i brambory zapečené s mangoldem. Pro slavnostnější vaření naplňte mangoldem a sýrem třeba kuřecí prsa nebo vepřovou panenku. Právě spojení se sýrem činí mangold ještě lahodnějším. No a samozřejmě, mangold se uplatní také v polévkách. Zkrátka přihoďte pár lístků do vaší oblíbené zeleninové a uvidíte, oč zajímavěji bude chutnat.
Témata
Recepty k tomuto článku
Přečtěte si
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Sezóna českého chřestu začíná! Připravte si dobrotu podle Marie-Janků Sandtnerové
Ceny občerstvení na MS v hokeji v Praze: Pivo za 110 Kč, hranolky za 80 Kč a 70 Kč „vysolíte“ za vodu v „petce“
Kde vzal Pepek svaly aneb Pravda o špenátu: Kolik železa ve skutečnosti obsahuje?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 16 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 16 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 18 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 20 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39