

Celozrnné housky s černuchou
Suroviny
- 280 g vody
- lžička cukru
- 200 g celozrnné pšeničné mouky
- 300 g hladké mouky
- 5 polévkových lžic oleje
- 2 lžičky soli
- 15 g čerstvého droždí
- (na ochucení můžete do těsta přidat třeba strouhaný tvrdý sýr nebo 1-2 lžičky oblíbeného koření, či sekanou nať medvědího česneku)
- Na potření a posyp:
- vejce
- černucha setá
Postup přípravy receptu
Připravíme a navážíme si všechny suroviny a umícháme kvásek:
Z části surovin (např. 150 g vlažné vody, 100 g celozrnné mouky, cukru a všeho droždí) umícháme kvásek, který zakryjeme a necháme 20-25 minut kynout.K hotovému kvásku přidáme zbytek všech surovin a uhněteme těsto, zakryjeme ho proti osýchání a necháme asi 45-60 minut dobře vykynout.
Vykynuté těsto na lehce pomoučeném stole propracujeme a rozdělíme na 10-12 dílků. Z každého uděláme maličkou bulku, kterou necháme asi 5-7 minut odpočinout. Poté bulečky rozválíme do delšího pramene (25 cm) a ten pak smotáme do housky.
Všechny housky uložíme kousek od sebe na plech s pečící fólií a necháme vykynout přibližně 30-45 minut.
Včas zapneme nahřívat troubu na 190-200 °C (klasika, horní a dolní ohřev). Vykynuté houstičky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme černuchou nebo celým mákem (můžeme je ale upéct i bez posypu) a ve vyhřáté troubě upečeme (přibližně 20-22 minut).
Poznámka od kuchařky
Černucha setá (neboli černý kmín – je jednoletá léčivá rostlina. Jako koření pravděpodobně nejvíce využívaná v Indii a na Středním východě, do chleba a dalšího pečiva nebo luštěnin. V léčitelstvé je využívaná např. na řešení problémů trávicího traktu.)
Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz