Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro lekce v MasterChef Česko: Jak připravit španělské ptáčky jako od babičky?
Zdroj: Toprecepty, RubyRom

Španělské ptáčky patří mezi klasiku české kuchyně. Právě proto jejich přípravu dostali v dnešním díle za úkol také soutěžící v pořadu MasterChef Česko. Pojďte si tedy dnes s námi i vy připomenout, jak se tahle dobrota připravuje a jak ji vylepšit! Zatímco však soutěžící museli vařit v moderním duchu, my se vrátíme k babičkovské klasice!

Původ neznámý

Jak už jsme psali v našem článku dříve, kde se vzal u španělských ptáčků ten název, nikdo s jistotou neví. Se Španělskem totiž nemá jídlo vůbec nic společného. Legenda říká, že se k nám pokrm dostal možná díky španělským kuchařům, kteří ke konci 17. století připravovali pochoutky pro císařovnu Marii. Ovšem ve Španělsku tohle jídlo neznají... A název ptáčci? Pravděpodobně vznikl od toho, že se maso, stočené do závitků původně spínalo jehlicemi, které z něj trčely do stran a připomínaly křídla. Možná za názvem stojí i ta skutečnost, že se na královských dvorech dříve běžně jedli malí opeřenci. A masový závitek svým tvarem i velikostí malého, peří zbaveného ptáčka připomíná. Nic z toho ovšem není potvrzené, jisté je jen to, že Španělské ptáčky milujeme a jsou po „svíčkové se šesti“ hned druhým českým nejoblíbenějším jídlem. Ovšem, jako u všech pokrmů, i zde platí, že dokonalého výsledku dosáhnete pouze správnými ingrediencemi a správným postupem.

Jak na ptáčky

Stejně jako neexistuje jeden jediný univerzální recept na svíčkovou omáčku, není ani jeden na ptáčky. Základ ovšem bývá stejný: Do plátku z roštěné se zabalí různé suroviny a následně se vše společně dusí doměkka. Náplň ve španělských ptáčcích má propojovat několik chutí: pikantní hořčici, jemnou uzeninu, syté vejce a kyselou okurku. Někdo přidává i slaninu, ta nikdy neuškodí, někdo dává párek, jiný klobásu. Aby se vám jídlo povedlo, držte se následujících zásad:

  1. Vybírejte dobře vyzrálé maso a i přesto plátek ještě z obou stran naklepejte. Naklepáním se rozruší svalová vlákna a maso bude měkčí. Po naklepání plátek osolte a opeřete a potřete plnotučnou hořčicí.
  2. Na plátek masa dejte dle libosti slaninu, šunku, čtvrtku vejce uvařeného natvrdo, čtvrtku podélně rozkrojené okurky, párek nebo klobásu. Někdo přidává i cibuli. Řiďte se svou chutí! Maso zabalte do válečku tak, aby byly okraje dobře utěsněné. Maso upevněte párátky, špejlemi či kuchyňským provázkem. Pokud máte kastrůlek velikostí tak akorát na všechny závitky, můžete je také při opékání naskládat těsně vedle sebe a závitky se nerozpojí i bez provázku či nitě. Prodávají se také speciální kuchyňské klipsy nebo smyčky na maso, přesně na tento účel.
  3. Závitky opékejte na rozpáleném sádle nebo oleji tak, aby maso ze všech stran zatáhlo a zhnědlo. Poté maso vyjměte a dejte bokem. Ve výpeku osmažte slaninu, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a osmažte ji do zlatohněda. Přidejte bobkový list a hořčici dle chuti, vložte závitky zpět a vše podlijte masovým vývarem. Přikryjte pokličkou a buď ptáčky duste pomalu na sporáku, nebo pečte v troubě při 160 °C asi 2 hodiny.  
  4. Na závěr omáčku zahustěte jíškou a ještě provařte. Poté ji propasíruje přes jemné sítko a dochuťte. Tajný tip šéfkuchařů? Omáčka získá šmrnc, když do ní kápnete trochu láku z okurek! Můžete ještě také znova přidat trochu hořčice.
  5. Z ptáčků sundejte případné provázky či špejle, na každou porci použijte jeden až dva závitky a ty před podáváním šikmo překrojte, aby byla vidět náplň uvnitř. Španělské ptáčky podávejte s vařenou rýží. Někdo k nim má rád také třeba bramborou kaši.

TIP

TIP

Recepty k tomuto článku

Komentáře

satelit

29. 10. 2021 21:50

Z hovězího masa je ptáček nejchutnější. Nakrájená okurka se dává do Znojemské, ne do ptáčků.

Juraj Horak

29. 10. 2021 19:12

Tato verze vznikla az v padesatych letech s rozvojem zavodnich jidelen . Zacal se delat z hoveziho a pridalo se vejce a mekky salam . Predtim byl z teleciho a do neho klasicky spek , sterilizovany okurek a cibule . Tak ho delam i ja a z ruznych druhu masa . Do vypeku davam i na kosticky sterilizovanou okurku . Spanelsky ptacek nema chybu .
Pro zajimavost Magdalena Dobromila uvadi jako spanelskeho ptacka holoubka , teda zavitek ze zelneho listu plneny mletym veprovym masem .

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více