Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zdroj: Toprecepty, Akademie kvality
Zdroj: Toprecepty, Akademie kvality

Při příležitosti svátku svatého Martina se koná mnoho akcí. Většinou probíhají přímo 11. 11., kdy se v 11 hodin a 11 minut otvírají láhve prvního letošního mladého vína. A co by to bylo za svatomartinské hody bez pečené husy? Přečtěte si, kde a kdy si na ní pochutnáte…

Ochutnávky v Hradišti

Přímo na svůj svátek dorazí svatý Martin na bílém koni do Uherského Hradiště. Akce Žehnání Svatomartinského vína proběhne na Masarykově náměstí, kde budou moci návštěvníci ochutnat vzorky svatomartinských i jiných mladých vín z dvanácti vyhlášených slováckých vinařství. Stačí, když si koupí vstupenku v podobě náramku s dobíjecím čipem, jejíž součástí je pět degustačních vzorků. Ti, kteří budou chtít ochutnávat dál, si ale mohou dokoupit další rovnou během akce. A nebojte, ani o hladu tu nebudete. Těšit se můžete na pečené husí či kachní stehýnko, polévku kaldoun, trhané husí maso nebo játra. Ti méně hladoví určitě ocení nabídku v podobě chleba s kachním sádlem nebo škvarkovou pomazánkou a milovníky sladkého jistě nadchnou tradiční svatomartinské rohlíčky nebo čerstvé slovácké placky báleše neboli patenty, podávané nejčastěji s povidly.

Na průvod do Kroměříže

První láhev „mladého" svatomartinského vína otevře 11. 11. za asistence svaté Martina i starosta Kroměříže. A protože se během degustování vyplatí dát si i něco dobrého na zub, je připraveno i svatomartinské hodování. V nabídce budou nejen husí speciality, ale i zabijačkové pochutiny a další sladké a slané dobroty. Pokud se budete chtít po husičce trochu protáhnout, můžete se zapojit do průvodu sv. Martina z Hanáckého náměstí na Velké náměstí. Jediné, co potřebujete, jsou lampiony, abyste si posvítili na cestu.

Víno na náměstí, husa v restauracích

Na hody, jejichž hlavní hvězdou bude svatomartinská husa, se můžete 11. listopadu vydat i do Českého Krumlova. Sníh podle předpovědi sem svatý Martin s největší pravděpodobností nepřiveze, ale mladá vína určitě. Společně s ním je budete moci ochutnat na náměstí Svornosti. Současně si několik českokrumlovských restaurací připravilo svatomartinské menu. Vyrazte třeba do restaurace Jelenka na husí stehno s drbáky, do Papas Living Restaurant na husí roládu s kaštanovou nádivkou a dýňovým pyré nebo do Hostince Glockner na krémový husí kaldoun či na filírované husí prsíčko s cibulovou marmeládou a bramborovo-dýňovým pyré.

Dva dny v Kutné Hoře

Do královského města Kutná Hora zavítá svatý Martin 11. 11. Na tento den je nachystaný lampionový průvod centrem města, který vyrazí v 17 hodin od budovy arciděkanství, a také divadelní představení – scénka ze života sv. Martina. Ti, kteří se těší víc na husu, si musejí počkat až na víkend, tedy na sobotu 13. 11. Tradiční svatomartinské hody proběhnou v GASK neboli Galerii Středočeského kraje od 11 hodin. Pochutnáte si na husích specialitách, k nimž samozřejmě nesmí chybět nově otevřená svatomartinská vína. Pokud byste se chtěli o víně a vůbec o svatomartinských tradicích i něco dozvědět, určitě oceníte přednášky na toto téma, které se budou konat v Malém sále Štábního domu.

Husí pochod v Praze

Husí hody ve velkém stylu chystají již tradičně v pražské restauraci Selský Dvůr v Hostivaři. Letos si pro inspiraci zajeli rovnou do slovenského Grobu, který je pečenými husami vyhlášený. V rámci akce nazvané Česko-slovenský husí pochod budou nabízet husy z českých farem připravené nejen podle originálních slovenských postupů, ale i podle receptur z prvorepublikových kuchařek. Jako přílohu můžete zvolit pravé slovenské domácí lokše a bílé i červené zelí. Pokud jste ale zastánci co se příloh týče českých zvyků, nebudete ochuzeni ani o široký výběr knedlíků. Vše doplní ještě úžasná grobská husí játra v přírodní šťávě, sváteční husičkový guláš nebo třeba husí paštika s koňakem a višněmi. Ti, kteří raději poobědvají v klidu domova, si mohou vzít jídlo s sebou. Letos poprvé totiž nabízejí husí speciality k dopečení doma.

Oslava husí v Hustopečích

Až v sobotu 13. 11. přicválá bělouš se svatým Martinem do Hustopečí na jižní Moravě. Na místním Dukelském náměstí je pak od 10 hodin nachystána Oslava svatomartinského vína a husí spojená s řemeslným jarmarkem. Všichni, kteří sem zavítají, si přiťuknou mladým vínem a pak už se mohou pustit do husího hodování za doprovodu cimbálové muziky.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více