Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vůně Vánoc: Upečte si netradiční adventní věnec z kynutého těsta nebo z perníku
Zdroj: Toprecepty, cathleen

Advent se blíží mílovými kroky, vždyť už v neděli budeme zapalovat první svíčku adventního věnce. Pokud jej ještě nemáte a láká vás nějaká netradiční varianta, můžete si jej upéct. Sice si na něm pak nepochutnáte, když se na něj bude celý advent prášit, stůl ale ozdobí krásně.

Zkuste věnec upéct

Zapalování svíček na adventní věnci každou ze čtyř nedělí v čase předvánočním je tradice, která se dodržuje snad v každé rodině. Někdo si každý rok čerstvý jehličnatý věnec kupuje, jiní si jej ze smrkových či jedlových větviček vyrábějí sami, další jen vytáhnou z krabice dřevěný, kovový nebo skleněný podstavec na svíčky. Už vás ale napadlo věnec upéct? Vyjde vás určitě levněji než ty kupované a nebudete muset běhat po lese kvůli větvičkám a šiškám. Budete potřebovat jen pár surovin, které máte určitě doma ve spíži nebo v lednici a trochu zručnosti. Věnec upečený z perníkového či kynutého těsta vám sice neprovoní byt jehličím, ale zato vás navnadí na svátky vůni vanilky, skořice, zázvoru, nového koření a hřebíčku.

Z perníkového těsta

Věnec z perníku je ideální alternativou, jak upotřebit těsto na přípravu perníčků, kdybyste ho udělali větší množství. Pokud připravujete těsto přímo na věnec, nemusíte nutně vyhledávat recept na „zaručeně hned měkké“ perníčky. Stačí si zvolit jakékoliv perníkové těsto, vyválet je na plát a pak jen vykrojit kruh nebo rovnou tvar věnce. Jen nezapomeňte do těsta udělat otvory na svíčky, nebo z něj na ně vytvořit rovnou stojánky. Kruh upečte obvyklým způsobem a po upečení na něj nalepte bílkovou polevou srdíčka, hvězdičky, či stromečky vytvořené a upečené z perníkového těsta nebo jej jen ozdobte polevou či vyloupanými mandlemi. Do přípravy perníkového věnce určitě zapojte i děti, zabaví se a ukrátíte jim čas čekání na Ježíška.

Z kynutého těsta

Jednoduchý věnec vyrobíte také z kynutého těsta, které běžně používáte na vánočku. Těsto můžete udělat klasicky z droždí nebo z pšeničného kvásku a dodat mu vůni citronovou kůrou a vanilkou. Vykynuté těsto pak rozdělte na prameny, které smotáte nebo z nich upletete cop a ten pak stočíte do tvaru věnce. Těsto se upeče do krásné zlatohnědé barvy, k níž se krásně barevně hodí červené svíčky. Navíc můžete věnec ozdobit třeba červenými mašličkami, mandlemi nebo hřebíčky či novým kořením.

Z vizovického těsta

Určitě znáte figurky z vizovického těsta, které jsou nádhernou ozdobou na stromeček. Na přípravu je těsto velmi snadné, jen práce s ním je trochu obtížná neboť se hodně lepí. Při jeho přípravě si vystačíte jen se třemi ingrediencemi – hladkou moukou, vodou a octem. Poměr je následující – na 500 g mouky dejte 200 ml vody a dvě lžíce octa. Do mísy nejprve nasypete mouku, do ní postupně vléváte vodu s octem a vše dobře promícháte. Těsto je pak třeba důkladně propracovat, aby bylo dokonale hladké. Takže si namasírujte svaly a vyhraďte si na to aspoň hodinu. Pak propracované těsto zabalte do vlhkého ubrousku a igelitu a odložte je na noc do spíže. Do rána ještě zvláční. Z těsta vykrojte kruh a ozdobte jej figurkami nebo jinými ornamenty z těsta. Ozdoby na věnec přelepíte vodou. Nezapomeňte celý věnec ještě potřít rozšlehaným vajíčkem, aby se krásně leskl. Vizovické pečivo se jen suší v troubě při teplotě do 100 °C, dokud nezezlátne na povrchu.

I na barvě svíček záleží

Když už budete adventní věnec vyrábět, jestlipak víte že svíček do něj můžete dát i pět. Čtyři po obvodu věnce se zapalují na jednotlivé adventní neděle, ta pátá se může dát do středu věnce a zapálíte ji na Štědrý den a Boží hod. Je bílá a má představovat Pannu Marii nebo Ježíše Krista. Pokud byste se chtěli opravdu držet křesťanských tradic, měly by být čtyři postranní svíčky fialové, neboť fialová je barva adventu. Také jde o barvu pokání a postní doby. Svíčky mohou být ovšem i v tradiční vánoční barvě červené, která symbolizuje radost, nebo tři fialové a jedna růžová. Ta růžová představuje očekávání svátku.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více