Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kdy už přijde Ježíšek? Zpestřete dětem čekání vlastnoručně vyrobeným kalendářem
Zdroj: Toprecepty, Hella

A je to tu! Čas psaní seznamu přání, doba nedočkavého vyhlížení Ježíška a otázek, kdy konečně bude stromeček a dárečky. Ano, máme tu advent, kouzelný čas dětmi odpočítávaný od jedné čokoládky v adventním kalendáři ke druhé.  Musí být ale opravdu jen čokoládový z obchodu?

Domácí je nejlepší

Nabídka adventních kalendářů se v posledních letech hodně rozšířila. Už nejsme odkázaní pouze na čokolády pochybné kvality, k dostání jsou i kalendáře s kvalitními čokoládovými bonbony nebo figurkami s větším podílem kakaové sušiny, s lízátky, gumovými bonbony nebo třeba čaji. I dospělí se aspoň v čase předvánočním mohou vrátit do dětství a odpočítávat čas do Vánoc po svém - třeba prostřednictvím kalendářů s pivy, víny či štamprlemi. Spousta rodičů raději ale vytváří svým potomkům kalendáře doma a dobroty jim umísťují do ozdobných pytlíčků s čísly nebo do krabiček. Není ale škoda dávat dětem do kalendáře jen to, co někde koupíte? Udělejte jim třeba netradiční kalendář ze sušenek, perníčků nebo pralinek. Nejen, že ušetříte, ale ještě je překvapíte a uděláte jim určitě mnohem větší radost. S většími potomky můžete třeba adventní kalendář i připravit společně.

Perníčkový vláček nebo kapr?

Nejlepším cukrovím do vlastnoručně upečeného adventního kalendáře jsou určitě perníčky. Dlouho vydrží, krásně provoní celý byt a děti je naprosto zbožňují. Perníčky pak stačí jen pomalovat barevnou cukrovou polevou, napsat na ně čísla jednotlivých dnů a zavěsit třeba do nějakého ozdobného rámu. Záleží už pak jen na vás, jaké tvary z perníkového těsta upečete, respektive na tom, co mají vaše děti rády. Kluky určitě potěší vláček s vagonky představujícími jednotlivé dny, holčičky zase ocení kalendář třeba se srdíčky nebo princeznami, nadchnou je i zvířátka, případně můžete upéct kapříka, jehož šupiny se budou postupně odlupovat. Jestlipak si někdo troufne protestovat: „Kdo mi to tu loupe perníček?“

Sušenky s příběhem

Pokud vaši potomci perníčkům moc nefandí, upečte nějaké trvanlivější sušenky. Můžete je také popsat polevou, použít sušenková razítka nebo vykrajovátka s oblíbenými dětskými kreslenými postavičkami nebo je zavěsit na šňůrky (nezapomeňte před pečením do sušenek udělat dírky) společně s kartičkami s čísly nebo i nějakými pěknými předvánočními příběhy či vyprávěním o adventních zvycích za starých časů.  

Z čokoládových pralinek

Milovníky čokolády rozhodně potěší domácí čokoládové pralinky s různými druhy náplně. Můžete je pak dát do malých papírových krabiček s čísly a ty pak jako šuplíčky umístit v řadách do nějaké větší krabice. Pokud se vám podaří sehnat nějaké pěkné formičky s vánočními motivy, budou děti nadšené.

Zdravé a barevné

Do malých sáčků můžete také rozdělit domácí gumové bonbony. Jsou zdravější než ty z obchodu, neboť je možné je připravit jen z přírodních ingrediencí a sami si určíte, co do nich dáte. Úplně nejjednodušší verzi vhodnou i pro nejmenší děti vytvoříte smícháním ovocné šťávy s želatinou agar v prášku (na 200 ml šťávy použijte 2 lžíce agaru,  případně můžete přidat i cukr navíc). Směs pak nalijte do silikonových formiček na bonbonky a nechte ztuhnout. Pokud formičky nemáte, jen směs vylijte na plech a pak nakrájejte na kostičky. Když je zabalíte do celofánu a zvolíte různé barvy šťávy, můžete takové bonbonky třeba i zavěsit na větvičky a děti si budou moci bonbonky postupně odtrhávat.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více